szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan, mint egy konyhai elszívó lamellás záróeleme. De minek egy ilyen egy autó hátsó részén?

Talán sokan észrevették már, esetleg kényszerű helyzetben, hogy van egy, jellemzően műanyag ráccsal burkolt nyílás az autók hátsó lökhárítója alatt.

Igazából sem a kipufogóhoz, sem víz vagy más anyag elvezetéséhez nincs köze láthatóan. Az Autoforum oldalnál is megjelenhetett ez a kérdés, amelynek utána is jártak. Ők mondjuk tippeket is vártak, mi lehet, és volt olyan, aki azt mondta, hogy a hangrendszerhez beépített külön erősítő szellőzője.

Nos, igazából ez egy nyomáskiegyenlítő. Akkor hasznos, amikor valaki becsukja az ajtót, és a kabintérben hirtelen megnőne a nyomás, amit például a fülünk nem igazán kedvel. Ezen az egyszerű kis csapóajtón kiszaladhat a jelen esetben felesleges levegő.

Másik fontos szerepe, némileg ugyanez. Mivel fűtés-hűtéskor a légkondi nyomja befelé a levegőt, amely szintén megnövelné a nyomást, valahol ki kell vezetni a másik oldalon a levegőt. Ez a kis szellőző ezt is megoldja, és hatékonyan megnöveli a frissen érkező hideg vagy meleg levegő bejutását a kocsi kabinjába.

Az 1965-ben a Chrysler által szabadalmaztatott szellőző még arra is jó, hogy védje a szélvédőket és az ajtószigeteléseket szintén a nyomáskülönbségek kiegyenlítődése révén.

Egyszerű, de hasznos eleme egy autónak.

Tudja, miért vannak azok a kis pontok az autóüvegek szélén?

Célszerűségi, esztétikai és technológiai oka is van. Hármat egy csapásra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy generációnak segített felnőni, másoknak egy életre elvette a kedvét a politikától

Egy generációnak segített felnőni, másoknak egy életre elvette a kedvét a politikától

Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes háborús filmje a Berlinálén

Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes háborús filmje a Berlinálén

Seres László: A Jobbik sofőrjei

Seres László: A Jobbik sofőrjei