szerző:
hvg.hu

Nem biztos, hogy mindenki tudja az alábbiakat az ittas vezetés kapcsán.

Néhány éve, az új Büntető törvénykönyv hatályba lépésével alaposan megváltozott az ittas vezetés büntetőjogi tényállása, jóllehet a törvényi megfogalmazás szövege elsőre nem tűnik radikálisan eltérőnek a korábbi szabályozáshoz képest – írja a D.A.S jogsegélyiroda egyik cikkében.

Az ittasság fogalma az új kódexben már a következő: ittas állapotban lévő személy az, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

©

Ez a megfogalmazás azt jelenti, hogy az ittas járművezetés bűncselekményének elkövetéséhez nem annak megállapítására van szükség, hogy az ellenőrzés pillanatában éppen milyen értéken áll a járművezető levegő- vagy véralkohol szintje. Azt kell a hatóságnak vizsgálnia, illetve az eljárás későbbi szakaszában kétséget kizáró módon bizonyítania, hogy a járművezető szervezetében van annyi szeszes italból származó alkohol, ami alkalmas a törvényben meghatározott értékek előidézésére – írják az oldalon.

Ez akkor is megvalósulhat, ha az ellenőrzéskor még a kimutathatósági hibahatáron belüli értéket mutat a gyorsszonda, mivel nem a tényleges lég- és véralkohol szintnek, és nem is az alkoholos befolyásoltságnak van jogi jelentősége, hanem a szervezetben lévő alkohol mennyiségének.

Ha a járművezető ténylegesen elfogyasztott annyi alkoholt (pl. rövid idő alatt), ami később a törvényi értékeket meghaladó szintű koncentrációt eredményez, akkor már elköveti az ittas vezetés tényállását, függetlenül attól, hogy lég- és véralkohol szintje még a kimutathatóság határához közeli alapértéken van.

Látható tehát, hogy az ittasság fogalmának mostani meghatározása a korábbiaknál szigorúbb, a bűncselekmény alacsony véralkohol szint mellett is megvalósulhat.

11 újabb biztonsági rendszer lehet kötelező hamarosan az autókban

Fáradtságérzékelő, alkoholszonda és sávtartóasszisztens. Többek közt ezek a rendszerek is óvnák az életünket, kötelezően előírt tartozékként.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!