szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem biztos, hogy mindenki tudja az alábbiakat az ittas vezetés kapcsán.

Néhány éve, az új Büntető törvénykönyv hatályba lépésével alaposan megváltozott az ittas vezetés büntetőjogi tényállása, jóllehet a törvényi megfogalmazás szövege elsőre nem tűnik radikálisan eltérőnek a korábbi szabályozáshoz képest – írja a D.A.S jogsegélyiroda egyik cikkében.

Az ittasság fogalma az új kódexben már a következő: ittas állapotban lévő személy az, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

©

Ez a megfogalmazás azt jelenti, hogy az ittas járművezetés bűncselekményének elkövetéséhez nem annak megállapítására van szükség, hogy az ellenőrzés pillanatában éppen milyen értéken áll a járművezető levegő- vagy véralkohol szintje. Azt kell a hatóságnak vizsgálnia, illetve az eljárás későbbi szakaszában kétséget kizáró módon bizonyítania, hogy a járművezető szervezetében van annyi szeszes italból származó alkohol, ami alkalmas a törvényben meghatározott értékek előidézésére – írják az oldalon.

Ez akkor is megvalósulhat, ha az ellenőrzéskor még a kimutathatósági hibahatáron belüli értéket mutat a gyorsszonda, mivel nem a tényleges lég- és véralkohol szintnek, és nem is az alkoholos befolyásoltságnak van jogi jelentősége, hanem a szervezetben lévő alkohol mennyiségének.

Ha a járművezető ténylegesen elfogyasztott annyi alkoholt (pl. rövid idő alatt), ami később a törvényi értékeket meghaladó szintű koncentrációt eredményez, akkor már elköveti az ittas vezetés tényállását, függetlenül attól, hogy lég- és véralkohol szintje még a kimutathatóság határához közeli alapértéken van.

Látható tehát, hogy az ittasság fogalmának mostani meghatározása a korábbiaknál szigorúbb, a bűncselekmény alacsony véralkohol szint mellett is megvalósulhat.

11 újabb biztonsági rendszer lehet kötelező hamarosan az autókban

Fáradtságérzékelő, alkoholszonda és sávtartóasszisztens. Többek közt ezek a rendszerek is óvnák az életünket, kötelezően előírt tartozékként.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!