szerző:
hvg.hu

Vannak olyan szakaszok a német autópályán, ahol olyan gyorsan hajthatnak az autósok, ahogy csak akarnak. Ezt használta ki egy Bugatti Veyron sofőrje.

A szuperautók általában bőven 300 km/h-ra feletti csúcssebességre képesek még úgy is, hogy a maximális teljesítményt a lekorlátozott motor miatt nem is tudják kiadni magukból. Hogy pontosan mit is jelent a 300+ km/h-s sebesség, azt érdemes kontextusba tenni, például, hogy egy adott távolságot mennyi idő alatt tudna megtenni így közlekedve az autópályán.

Persze a dolog inkább csak érdekes, mintsem életszerű, hiszen az autópálya 130 km/h-s sebességkorlátozása miatt egyetlen szuperautó sem hajtható meg igazán. Legalábbis legálisan nem. Van azonban egy kivétel, méghozzá a német autópálya, amelynek bizonyos szakaszain nincs sebességkorlátozás, emiatt aztán úgy mehet mindenki, ahogy a csövőn kifér. Egy Bugatti Veyron volánja mögött pedig meg is tették ezt.

Még januárban került fel YouTube-ra az a videó, amelyet egy ilyen, sebességkorlátozás nélküli autópálya-szakaszon készítettek Németországban. A 2015-re keltezett felvételen a Bugatti volánja mögött Radim Passer foglalt helyet, aki nem kevesebb mint 402,5 km/h-t préselt ki a kocsiból. Mindezt úgy, hogy az autópálya nem volt lezárva, azon mások is közlekedtek.

Bár sokan felelőtlennek gondolják a sofőrt (valószínűleg ezért sem lehet hozzászólni a videóhoz), a leírásban jól látszik, hogy azért odafigyeltek arra, hogy minél kisebb legyen a kockázat: olyan szakaszon hajtott, ahol nincs sebességkorlátozás, 10 km-en át teljesen egyenes az út, aznap épp állami ünnep volt, a felvételt pedig a kora hajnali órákban készítették.

Persze ettől még kaphatott volna durrdefektet a kocsi, vagy történhetett volna olyan dolog, ami miatt súlyos baleset történik, de szerencsére ilyesmiről szó sem volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!