szerző:
hvg.hu

A napokban készített videót egy férfi arról, hogy a Tesla Model 3 hogyan viselkedik, ha a robotpilóta be van kapcsolva. A kommentelők viszont szétszedték az "észrevételét".

A Tesla minden vásárló figyelmét felhívja rá, az elmúlt évek balesetei után pedig rengetegszer el is mondták, hogy az autóikba szerelt technológiától valójában nem válik önvezetővé az autójuk - legalábbis nem úgy, ahogy azt a hétköznapi értelemben képzelnénk. Az "önvezető autó" kifejezés megtévesztő, a kocsi ugyanis csupán néhány dolgot képes önállóan elvégezni: tartja a sávot és a sebességet, szükség esetén lassít vagy gyorsít, és felügyelet mellett esetleg előz.

Más közlekedési helyzeteket egyelőre nem tud kezelni, ezért is hívja fel mindenki figyelmét a Tesla, hogy (egyelőre) figyeljen az autóban. A jelek szerint – ahogy mondani szokás – nem mindenkinek jött át az üzenet.

Az alábbi felvételen a sofőr egy Tesla Model 3 volánja mögött ül, és azt mutatja be, ahogy a kocsi a robotpilóta segítségével mintegy 40 mérföld/órás (kb. 64 km/h-ra) halad a városi forgalomban. Az autó előtt semmilyen akadály nincs, szépen gurul, az egyik kereszteződésnél azonban nem állt meg, pedig épp pirosra váltott a közlekedési lámpa. A sofőr mindezt szóvá is teszi, és valami olyasmit fűz hozzá kommentárként, hogy ezen még dolgoznia kell a Teslának.

A videó alatti hozzászólásokban (és a Redditen) azonban szinte szétszedték a videó készítőjét a felhasználók, felhívva a férfi figyelmét arra, hogy valójában nem a kocsi hajtott át a piroson, hanem ő. A Model 3 (és a többi, önvezető technológiával ellátott autó) ugyanis jelenleg nem képes arra, hogy a közlekedési lámpák jelzéseit értelmezzék vagy reagáljanak rájuk, így nem csoda, ha áthajtanak rájuk.

A videó alapján nem úgy tűnik, mintha a sofőr viccelne, vagyis vélhetőleg komolyan gondolta, hogy a Teslának kezelnie kellett volna a helyzetet. Ez viszont azért is szomorú, mert ezek szerint tényleg nem ismeri az autó képességeit, ez viszont nemcsak rá, de a többi közlekedő számára is életveszélyes lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!