szerző:
hvg.hu

Elektromos vezetékekkel ellátott sztrádaszakaszt hoznak létre Bergamo közelében az áramszedős kamionoknak.

Olaszországban tesztüzembe állítják az első olyan autópályaszakaszt, amelyet a trolibusz- vagy villamospályához hasonló elektromos vezetékekkel látnak el. Az A35-ös autópálya egyik Bergamóhoz közeli, hat kilométeres szakaszán installálják az áramszedővel felszerelt elektromos kamionokhoz készített oszlopokat és vezetékeket. A tervekről a Repubblica.it számolt be.

Az autópályát olyan elektromos kamionok vehetik igénybe, amelyek a kiépített kötélpályáról lecsatlakozva elektromos üzemben juthatnak el úticéljukig, már amennyire az akkumulátoruk ezt engedi.

A kísérleti projekt a Scania svéd teherkocsigyártó és az A35 Brebemi autópályaszakasz kezelője közös munkája, többek között a Siemens együttműködésével. (A Brebemi a Brescia-Bergamo-Milano összeköttetésre utaló rövidítés.) A Scaniának nem ez az első ilyen kísérlete: Svédországban az E16-os autósztrádán, Gävle városának közelében már felavattak egy két kilométeres szakaszt, Németországban pedig három elektromosautópálya-szakasz kiépítésén is dolgoznak.

A Scania olaszországi cége, az Italscania elnöke, Franco Fenoglio a projekttel forradalmi változásokat ígért, amellyel gyorsabban valósulhat meg a fenntartható szállítmányozás. A lap szerint ugyanis a további a tervek között szerepel az is, hogy a körkörös gazdaság elvén működő autópálya készül, amely az energiát is maga termeli napelemes paneleken keresztül.

(Borítóképünkön a németországi Templin melletti eHighway tesztüzeme.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét