szerző:
hvg.hu

Olyan vontatót mutattak be, amelynek már sofőrfülkéje sincs.

A Volvo a világ második legnagyobb teherautó-gyártója egy olyan újdonságot épített, amely lényegében válasz arra, hogy nincs elég sofőr. Ebbe a járműbe már nem is kell.

Sokan állítják egyébként is, hogy az önvezetés talán legkézenfekvőbb szerepe az áruszállítás/árumozgatásban lehet. Az kétségtelen, hogy lassan elviselhetetlen forgalmat generál a közúti áruszállítás, amelyre valamilyen megoldást kellene találni. A sofőrhiányra mindenesetre minél előbb.

Bár a Volvo egyelőre csak nagy logisztikai központon belüli terepre mutatta be járművét, nem lehet kétséges, hogy a fejlesztés nem állna meg a kapukon belül.

©
©
©
©
©

A Vera nevű kísérleti jármű, hasonlóan a jelenlegi nyerges vontatókhoz 32 tonnát képes mozgatni. A vontató, ha már futurisztikus, akkor persze elektromos is, ennek megfelelően csendes, környezetbarát.

Az irányítását egy felhő környezetű IT-központ végzi, és lényegében csak az okos irányításon múlik, hogy akár folyamatosan használatban legyen, ami nyilván nem elhanyagolható költségoldalról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!