szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszűnt a trolivégállomás az Arany János utcánál, a trolik a főúton próbálnak visszafordulni.

Múlt hét óta, a 72-es és a 73-as trolibusz a Bajcsy-Zsilinszky úton fordul meg, mert az évtizedes a végállomása, a Podmaniczky tér átépítése miatt megszűnt.

Mivel a teret parkosítják, a járműveknek is menniük kellett, azt találták ki, hogy a buszok a tér megkerülése helyett a Bajcsy-Zsilinszky úton forduljanak vissza. A Járokelő városi közlekedéssel foglalkozó blog most feltett egy videót, hogyan néz ki ez a művelet a gyakorlatban:

Mint a videón is látszik, a busz nem tud a tilos jelzés alatt megfordulni, majd utána azonnal félre kell állnia, amíg az áramszedőket felrakják újra. Az autósok türelmetlenek, a manőver közben szabálytalankodnak.

A végállomás kiköltöztetése egyébként tökéletes alkalom lett volna a trolihálózat fejlesztésére, ami a BKK-nál már rendelkezésre álló önjáró trolik miatt egy méter új felsővezeték építése nélkül is lehetséges lenne.

Korábban a Szabadság híd lezárásakor hétvégente meg is hosszabbították a 72-es trolit a Fővám térig. Sokan azt hitték, hogy ez lesz a 72-es trolibusz meghosszabbításának első lépése, de a próbát később nem folytatták.

Pedig novemberben a Közlekedő Tömeg, és éppen kedden a Budapesti közlekedésről blog is arról írt, mennyit lehetne fejleszteni a budapesti trolihálózaton, ha a semmiben levő Arany János utcánál végállomásozó 72-es trolit összekötnék a szintén belváros szélén véget érő 83-assal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!