szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

A francia gyártó ezen újdonságában már egyáltalán nincs kormány és pedálsor – fókuszban az autonóm közlekedés.

Mostanság szinte még a csapból is a lokálisan zéró károsanyag-kibocsátású, hangtalan suhanást biztosító villanyautók, no és persze az egyre fejlettebb önvezető technológiák folynak. A Renault gondolt egyet, és kombinálta egymással az elektromos hajtást, illetve az önvezetést, a végeredmény pedig ez a Genfi Autószalonon kiállított autó lett:
©

A mellékelt fotókon látható Renault EZ Ultimo egy koncepcióautó, mely azt vázolja számunkra, hogy a francia gyártó hogyan képzeli el a jövő sofőr nélküli villanyautóját.

©

Mivel az elektromos hajtás igen kompakt, és ezúttal a hagyományos vezetéshez szükséges kezelőszerveket is el lehetett hagyni, az autó utastere hatalmas lett. Az egyelőre ismeretlen specifikációjú Renault EZ Ultimóban körülbelül olyan kényelem fogadja az utasokat, mint az otthoni nappalijukban.

©
©

Érdekesség, hogy bár a rendelkezésre álló tér hatalmas, a lehető legnagyobb kényelem érdekében csak három ülőhely található a kocsiban. Az 1,35 méter magas, különleges ajtónyitási megoldást kapott futurisztikus autós neo-retro stílusú belsejében olyan anyagokkal találkozhatunk, mint például a fa, a bőr vagy a márvány.

©

 

©
©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!