szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A légzsákok vezérlőpaneljének működését zavarhatják meg külső elektromos jelek, amely miatt adott esetben nem látja el a feladatát a biztonsági szerkezet.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint az amerikai közlekedésfelügyelet 12,3 millió járműre terjeszti ki korábban bejelentett vizsgálatait, mivel azokban olyan légzsákok lehetnek, amelyek bizonyos körülmények közt nem működnek megfelelően. A vizsgálat egy 2018-ban bejelentett akció kiterjesztése, amelyben még csak a Kia-Hyundai autógyártó páros termékei szerepeltek.

A hibás alkatrész miatt eddig öt haláleset történhetett. A problémás részegység a német-amerikai ZF-TRW autóipari beszállító által gyártott elem, amelyeket a mostani adatok szerint Toyota, Honda, Kia, Hyundai, Mitsubishi és Fiat-Chrysler járművekbe építettek be 2010–2019 között. A Kia esetében a Forte nevű modellbe kerültek ilyen légzsákok, míg a Hyundainál a Sonata modelleket vizsgálták korábban. A többi gyártó esetében csak Toyotánál említenek még típust.

A kormányzati dokumentumok szerint bizonyos körülmények közt külső elektromos jelek megzavarhatják a légzsák működtetéséért felelős egység érzékelőit, amelyek miatt a légzsákmodul hibásan működhet.

A nyomozók a közelmúltban két esetben találtak összefüggést a problémával. Két Toyota Corolla esetében a légzsákok nem fúvódtak fel a kellő pillanatban, és ennek nyomán egy ember meg is halt. Az amerikai közlekedésfelügyelet ugyan ilyesn eset miatt már 2017 márciusában is vizsgálatot indított a Hyundai és a Kia bevonásáva, mert négy halálos áldozatot is jelentettek hasonló probléma miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!