szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A rendőrség többször tanácsolta már hasonló balesetek miatt, hogy az autósok használjanak szállítóboxot, utazókennelt, illetve olyan eszközt, amely az állatot megfelelően rögzíti.

A jelenlegi adatok alapján a kutyája vonta el a figyelmét annak az autósnak, aki jobbra húzva autóját, letért az úttestről, és egy villanyoszlopnak ütközött Győrszentivánon. A baleset közvetlen előzménye az volt, hogy az állat az autóban valamiért elszabadult, és elvonta az autós figyelmét.

A kisállat-szállításnak is megvannak a maga KRESZ-szabályai, amelyek az állatot is óvják és pontosan az ilyen balesetek elkerülése miatt vannak előírva – írta a police.hu.

©

A KRESZ a következőt határozza meg rakomány – és ilyen értelemben az állat is ennek számít – szállításáról: „A rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse".

Fontos, hogy a szállított állat menet közben ne zavarja a vezetőt, illetve rögzítve legyen egy esetleges komolyabb elmozdulás esetére. Az ölben, a kalaptartón vagy akár az ülésen nem megfelelően utaztatott kisállatok veszélyeztethetik a közlekedés biztonságát.

A rendőrség többször tanácsolta, hogy az autósok használjanak szállítóboxot, utazókennelt, illetve olyan eszközt, amely az állatot megfelelően rögzíti.

Érdemes arra is figyelni, mert sokan magukkal viszik kutyájukat külföldre, hogy egyes országok közlekedési szabályzatai nem tartalmaznak egységes előírásokat az élő állat személygépjárműben történő szállítására.

Ennek megfelelően a "teljesen mindegy" kategóriától a biztonsági öv kötelező használatáig sok minden előfordulhat. Olaszországban és Spanyolországban például a három lehetőség (elválasztó rács, elválasztó háló, illetve szállítódoboz) valamelyikének meg kell lennie, ellenkező esetben helyszíni pénzbírsággal büntetnek. Nem kevés esetben volt már rá példa, hogy az idegen nyelvű vitatkozással csak azt érték el, hogy a kutyát a rendőrök beszállíttatták egy közeli állatmenhelyre – írta egy hosszabb cikkében a Nemzeti Közlekedési Hatóság, amely tanácsokat adott kisállatszállításhoz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru

Zsinórt feszített az út fölé, kerékpárosok akadtak fenn rajta

Zsinórt feszített az út fölé, kerékpárosok akadtak fenn rajta