szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem éppen kellemes élmény, amikor 800 ezer voltos feszültség átszalad a járművön. Szerencsére elvileg védett hely az autó belseje.

Egy férfi hívta még vasárnap este a rendőröket az M6-os autópályáról, a Pécs irányába haladó oldalon, hogy a 149-es kilométerszelvénynél a járműve mellé csapott a villám, az autója megállt, és kivilágítatlanul áll a leállósávon. A rendőrök a helyszínre kiérve látták, hogy az autó motortere intenzíven füstöl, ezért az akkumulátor érintkezőit leválasztották.

Mint kiderült, a villám az autó antennáján keresztül a járműbe csapott, ahol túlhevítette az elektronikai eszközöket és vezetékeket. A villámcsapás következtében az autó utastere mérgező füsttel telt meg, a világítása is elromlott.

A rendőrök a sofőrt és a vele utazó gyermekét, mivel a kocsija műszaki hibás lett, a járőrautóba ültették át a szakadó esőben. A rendőrség közleményéből kiderül: személyi sérülés nem történt. Az autósnak kellett végül gondoskodnia az autója elszállításáról.

Alapvetően a villámcsapás az abroncsokra veszélyes, illetve mint látni, az elektronikai részegységekre, amelyek érzékenyek az elektromágneses hatásra. Az utasok egy villámcsapástól is védve vannak a zárt karosszériás autókban.

Az autó fém karosszériája ugyanis úgynevezett Faraday-kalitkaként működik, amely megakadályozza a villámáram behatolását a belső védett térbe. Ennek demonstrálására például a Top Gear autós műsorban 800 ezer voltos feszültséget próbáltak átvezetni egy VW Golfon, miközben a műsorvezető Richard Hammond benne ült.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: 49 embert már büntettek, mert nem volt rajtuk maszk

Operatív törzs: 49 embert már büntettek, mert nem volt rajtuk maszk

Putyin ingyen adná az orosz koronavírus-vakcinát az ENSZ munkatársainak

Putyin ingyen adná az orosz koronavírus-vakcinát az ENSZ munkatársainak

Kiszivárgott gyári fotók: íme a szerdán debütáló új BMW M3 és M4

Kiszivárgott gyári fotók: íme a szerdán debütáló új BMW M3 és M4