szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedden délelőtt beemelték a helyére a hídpálya utolsó elemét.

A 600 méter hosszú új Duna-híd utolsó darabját a Clark Ádám úszódaru vitte a helyére és tartotta addig, amíg a szakemberek végeztek a rögzítésével. Ezt követően kezdődhet meg a híd "felöltöztetése", a téli leállás miatt a befejező munkálatokat azonban csak jövő tavasszal végzik el.

A szerkezet különlegessége a hídpálya Szlovákiához közelebbi oldalán elhelyezkedő ferde pilon, amely a rajta átfűzött kábelek segítségével tartja a híd egyik szerkezetét.

©

A pilon teljes magassága 118 méter, amiből 98 méter magas a látható rész. Az alsó 20 méteres darab a Duna közepén álló pillér belsejében helyezkedik el, annak alapjához rögzítve. Az összeszerelt acélszerkezet tömege 7180 tonna, ehhez adódik még a kábelek 320 tonnája.

Az új közúti hídon 2×1 sávos főút vezet majd át és a teljes hossza 600 méter, a fő nyílás 252 méter hosszú. A hídon kerékpárutat és gyalogos járdát, valamint a belterület közelsége miatt közvilágítást is kiépítettek.

A híd átadása 2020 júniusának végén várható. Az építési költsége nettó 91,2 millió euró.

©
©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt