szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Főleg a bevásárlóközpontok és a belváros parkolói ürültek ki a fővárosban.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Magyarországon is egyre többen dolgoznak otthonról a koronavírus-járvány miatt és minimalizálták az otthonukon kívül elintézendő ügyeiket is. Mindez élesen látszik a parkolók kihasználtságán is.

A Parkl nevű parkolást segítő applikáció statisztikái szerint  a járvány miatt bevezetett kormányrendeletek kihirdetése után látványosan lecsökkentek a parkolási tranzakciók az országban. Budapesten a múlt hét hétköznapi átlagos számaihoz képest hétfőn közel 43 százalékkal volt kevesebb parkolási tranzakció.

A visszaesés nem csak a fővárosra igaz, hanem a vidéki nagyvárosokra is. Szegeden a csökkenés 30 százalék, Debrecenben és Kecskeméten 42%-os.

©

A legszembetűnőbb változás érthető okokból nem közterületi, hanem a zárt helyszíneken, parkolóházakban figyelhető meg. A Parkl adatai szerint ezeken a helyeken a múlt héthez képest már 56 százalékkal kevesebb parkolási tranzakció volt a  hétköznapokon. Olyan helyszínek parkolói helyei maradtak félig-meddig üresen, mint a bevásárlóközpontok, plázák valamint a nagyobb irodaházak. A belváros közelében lévő parkolókat szinte egyáltalán nem használták az autósok.

Mindeközben sokan kérik a budapesti városvezetéstől, hogy legyen ingyenes a parkolás, mert sokaknak, akik otthonról dolgoznak, de az nem egyezik a bejelentett lakcímükkel, komoly kiadást jelent a napközbeni fizetős parkolás. Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, egyelőre nem teszik ingyenessé a munkanapokon is a parkolást, mert szerinte mindez káoszt okozna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Átszabják a budapesti parkolást

Mind a fővárosi közgyűlés, mind a kerületek hozzányúlhatnak a parkoláshoz. A külső városrészekben viszont nem kell számítani változásra.