szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új buszok túlnyomó többségébe még mindig gázolajat kell tankolni, az elektromos járművek részesedése alig 4 százalékra tehető.

A 2019-ben az Európai Unióban eladott személyautók mintegy 58,9 százalékában volt benzinmotor, a dízelek 30,5 százalékon teljesítettek, az alternatív hajtású járművek pedig 10,6 százalékos piacrészt szereztek. De mi a helyzet a buszok piacán?

Az ACEA (European Automobile Manufacturers Association), vagyis az Európai Autógyártók Szövetségének legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy 2019-ben a 3,5 tonnánál nehezebb közepes és nagy buszok piacán 85 százalék volt a dízelmotoros járművek részesedése. A jelzett időszakban 34 123 dízelüzemű busz talált gazdára az EU-ban, ami éves szinten 3,1 százalékos csökkenést jelent. Érdekesség, hogy 2019-ben az EU-ban mindössze 8, azaz nyolc darab benzines buszt adtak el.

Könnyen kiszámolható, hogy a dízelen kívüli összes egyéb alternatív hajtásláncú busz részesedése 15 százalékra tehető. Ezen belül az alternatív üzemanyaggal működő járművek 6,2, a hibridek 4,8, az elektromos buszok pedig 4 százalékos piacrésszel rendelkeznek.

Tisztán elektromos hajtású buszból 1 607 darabot adtak el tavaly, ami 170,5 százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest. Ezek közül a legtöbbet Hollandiában (381), Franciaországban (285) és Németországban (187) helyezték forgalomba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiheverte a magyar ipar a válság első hullámát

Kiheverte a magyar ipar a válság első hullámát

Máris több kisfilm készült Szájer meneküléséről

Máris több kisfilm készült Szájer meneküléséről

Közel ezer ember halt meg egy nap alatt koronavírusban Olaszországban

Közel ezer ember halt meg egy nap alatt koronavírusban Olaszországban