szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az üzemanyagcellás járművek talán legfontosabb felhasználási területe lehet a jövőben teherfuvarozás.

Megérkezett a Hyundai Xcent üzemanyagcellás teherautójának első tíz példánya Svájcba, amelyeket idén még 40 másik követ, majd 2025-ig összesen 1600 H2 üzemű teherautót terveznek a svájci teherszállításba bekapcsolni.

Nemcsak az autók hajtásmódja érdekes, de a járművek üzemeltetése is, mert az üzemanyagcellás teherautókat „pay-per-use” modellben adják bérbe, ennek nyomán vásárlóknak nem kell a nagy induló költséget kifizetni.

A hidrogénüzemű teherautókat egy 255 lóerős elektromos egység hajtja meg, amelyet két, 95 kW-os üzemanyagcella táplál és hét nagynyomású hidrogéntartályban kap helyet a közel 32 kilogrammnyi illékony gáz. Ilyen módon körülbelül 400 kilométert tud megtenni egy-egy kamion egy tankolással. A Hyundai utántöltési folyamata nagyjából 10-15 percet vesz igénybe a gyártó tájékoztatása szerint.

Svájcot nem véletlenül választották ki a projektre, hanem többek közt azért, mert a haszongépjárművekre itt nincs közúti adó, ha emissziómentes a tehergépjármű.

A levegőből veszi ki az oxigént, de vissza is adja - vezettük a jövő autójának szánt Hyundai Nexót

A végtermékként vizet pöfögő, hidrogént tankoló autókra régóta esküsznek sokan, igazukat számtalan kutatással és előretekintő jóslattal támasztják alá. Lényegében kifogyhatatlan mennyiség áll rendelkezésünkre a periódusos rendszer első eleméből, ha megújuló forrásból nyerjük; karbonsemleges; alapvetően a felhasználási ideája nagyon tiszta, miszerint a hidrogén (H2) és oxigén (O2) elektrokémiai reakciója mentén keletkező elektromos áramot hasznosítjuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tízszer annyi ammónium-nitrát áll egy román kikötőben, mint amennyi Bejrútot lerombolta

Tízszer annyi ammónium-nitrát áll egy román kikötőben, mint amennyi Bejrútot lerombolta

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

2014-es balkáni videóval emlékezett a közmédia Bogdán Lászlóra

2014-es balkáni videóval emlékezett a közmédia Bogdán Lászlóra