szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nehéz megúszni az nyári dugókat az autópályán, de lehet rá készülni.

A nyári hétvégéken nagyságrendekkel megnő a Balaton felé vezető autópályán a közlekedők száma, így akkor is 80-90 kilométer/órára csökkenhet le a sebesség a zsúfolt autópályán, ha nem történik sem baleset, sem egyéb rendkívüli esemény – írta az Útinform, amely hasznos tippeket gyűjtött össze ahhoz, hogyan lehet elkerülni, hogy a stressz uralja a közlekedést a sztrádán.

Közleményük szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján jól körülhatárolható, hogy mely időszakokban használják a Balaton és a Velencei-tó felé autózók az M7-es autópályát. A pénteki csúcs 14 és 20 óra között jelentkezik, szombaton viszont 8 és 13 óra között indulnak el a legtöbben Budapest irányából. Vasárnap a főváros felé vezető oldalon 12 órától egészen az esti órákig telítettek a sávok, a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a forgalom.

Egyre többen térnek haza hétfő délelőtt is, a közútkezelő első tanácsa pedig az, hogy ha lehet, eleve kerüljük el ezt az időszakot, mivel akkor a kamionstop után jelentős a teherfogalom is.

Érdemes lehet alternatív útvonalat választani, ha tudjuk, hogy az M7-es lelassult. Ez lehet akár az M6-os autópálya, amelyről több csomópontnál is vissza lehet jutni az M7-esre, például a 62-es, 64-es főutakon keresztül.

Az M7-es Székesfehérvártól Budapestig, a főváros felé vezető oldalon háromsávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten jobbra tartási kötelezettség van, erre sűrűn kihelyezett táblák is felhívják a figyelmet. Ha ezt betartatnák az autósok, akkor az autópálya kapacitása sokkal egyenletesebbe lenne elosztva. 

Ha eltéveszt valaki egy lehajtót vagy huzamosabb ideig kell állnia a pályán, semmiképpen se forduljon vissza az autópályán, ne tolasson. Az ilyen manőverek életveszélyesek és szabálytalanok. A leállósávot csak és kizárólag műszaki meghibásodás esetén szabad használni, tilos haladni rajta, ha a forgalom megáll vagy lépésben halad. Ha itt meg kell állni valamiért, az autó utasai menjenek a szalagkorlát mögé.

A közút anyaga javasolja a vészvillogó használatát is, ha hirtelen kell lassítani, hogy a mögöttünk érkezőket is figyelmeztessük. Fontos, hogy az elegendő üzemanyag mellett, legyen a kocsiban ásványvíz, frissítő, ha például egy baleset miatt torlódás alakulna ki vagy útzár lépne életbe.

A nyári zivataros időre is ad tanácsot az autópálya-kezelő. Ha a pályán érne valakit a felhőszakadás, fontos, hogy az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk. A vizes útfelület és a lecsökkent látótávolság nagyobb odafigyelést és a sebesség csökkentését igényelheti. Alapszabályként, indulás előtt mindenképpen érdemes az aktuális forgalmi helyzetről tájékozódni, akár valamilyen online közösségi forgalomfigyelő alkalmazáson keresztül is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb vagyonkezelő született Habony-közelben

Újabb vagyonkezelő született Habony-közelben

Egy osztrák találmánnyal már nappal is látni lehet a Föld körül keringő űrszemetet

Egy osztrák találmánnyal már nappal is látni lehet a Föld körül keringő űrszemetet

Videó: D. Csaba a gyilkosság helyszínen mutatta meg, hogyan ölte meg a gödöllői vállalkozót

Videó: D. Csaba a gyilkosság helyszínen mutatta meg, hogyan ölte meg a gödöllői vállalkozót