szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elon Musk 25 ezer dolláros autót ígért, amit új akkumulátorok fejlesztése és újszerű gyártás tenne lehetővé.

A Tesla alapítója, Elon Musk bejelentette azt a technológiát, amely szerinte olcsóbbá és nem mellesleg még hatékonyabbá teszi majd a Tesla akkumulátorait. A „Battery Day” elnevezésű rendezvényen beszélt arról, hogy így néhány éven belül elkészülhet a 25 000 dolláros, azaz jelenlegi árfolyamon 7,7 millió forintos Tesla. Úgy fogalmazott: "Mindig is az volt az álmunk, hogy megfizethető elektromos autót készítsünk."

A fő bejelentés az eseményen a megfizethető árú modell ígérete mellett a Tesla új, nagyobb celláinak érkezése volt, amelyekre azonban még éveket kell várni. A fejlesztés ezen a téren több elemből áll: egyfelől ha a cellák méretét növelik, a felépítésük is változna és a gyártásuk is egyszerűsödne. A fejlesztéseknek köszönhetően az új akkumulátorok – a cellák – ötször több energiát szolgáltatnak majd, mint a Tesla mostani akkucellái, hatszor nagyobb teljesítmény leadására képesek, miközben 16 százalékkal nagyobb hatótávolságot biztosítanak majd.

A Tesla újszerű megközelítésében egyébként az akkumulátor beépítése is változna, teljesen a jármű vázszerkezetének részévé válna, ezáltal csökkenhetne az akkumulátorcsomag tényleges tömege.

Ha a Berlin mellett épülő Tesla üzemben is gyártják majd, akkor az autó az uniós adóztatás alá esne, így igencsak piacképes lehet 8-10 millió forint körüli áron – akár nálunk is.

A befektetők a bejelentéseket ugyanakkor nem értékelték kifejezetten lelkesen, mert a világ legértékesebb gépjárműgyártójává emelkedett elektromos autógyártó részvényárai hét százalékkal estek vissza a szerdai kereskedési nap kezdetére.

"Őrültnek tart?" - Elon Musk életútja, 1. rész

Nagyon kevés olyan személyiséget találunk az egész történelemben, akinek hajthatatlansága és eredeti látásmódja lehetővé tette, hogy több iparágban is maradandót alkosson. A kevesek egyike, Elon Musk, elképesztő innovációkat kezdeményezett az elektromos autók, a kereskedelmi űrhajózás és a napelemes rendszerek területén. Sorozatunk végiköveti éleútját a dél-afrikai gyermekkortól az üzleti élet csúcsáig.

Musk egy új, még erősebb Tesla variáns érkezését is promotálta az eseményen. A hárommotoros Tesla Model S-t az úgynevezett „Plaid Mode-dal”, amely 1100 lóerős lesz. Az autó nulláról 100 km/h-s tempóra 2 másodperc alatt gyorsul és a körülbelül 140 000 dollárba kerülő Model S Plaid maximális sebessége óránként 320 km/h. Teljes töltéssel a cég szerint 830 kilométert lesz képes megtenni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pavló Péter Tech

Emberkísérlet Szegeden: félünk-e az önvezető autóktól?

Az önvezető autók fejlesztéséhez elsősorban műszaki oldalról közelítenek a gyártók, pedig sokkal fontosabb kérdés az, hogy mitől lesz be- és elfogadóbb a járművekkel szemben a társadalom. Ennek apropóján végeztek nemrég egy nemzetközi szinten is egyedülálló mérést Szegeden.

Agilis munkavállalói élmény

Agilis munkavállalói élmény

Most lett balhé abból, hogy nyugati családoknak szülnek gyereket az ukrán nők

Most lett balhé abból, hogy nyugati családoknak szülnek gyereket az ukrán nők

Orbán háromnegyed óráig vitatkozott a gender szóról Európa vezetőivel

Orbán háromnegyed óráig vitatkozott a gender szóról Európa vezetőivel