szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összességében 88 százalékkal növekedett a parkolással kapcsolatos bírságok száma.

Az ingyenes parkolás bevezetése utáni káosz csaknem megduplázta a szabálytalanságért megbírságolt autósok számát Budapesten – írja a Vezess.hu.

A Fővárosi Rendészeti Igazgatóság – vagyis Budapest központi közterület-felügyeletének - 2020-as adatai szerint a helyszíni bírságok száma 75 százalékkal növekedett, a távollétieké ennél is nagyobb mértékben, 92 százalékkal, ami összességében plusz 88 százalékos változás. Ezzel arányosan, értékén is jelentősen megnőtt a bírságösszeg 114 millió forinttal 2019-ről 2020-ra.

2019 után, amikor nem alkalmazták, 2020-ban visszatért a kerékbilincselés is, amelyet 259 esetben alkalmaztak. Ezzel párhuzamosan viszont csökkent az elszállított autók száma 1769 darabra a tavalyelőtti 2372-ről.

A kiszabott bírságösszegek sorsa egyébként a közhiedelemmel szemben nem az önkormányzati kasszát gyarapítja, hanem az államkasszába megy. A közteresek összességében több mint 85 különféle szabálysértés vagy szabályszegés esetén intézkedhetnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!