szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A technológia a Ford és Volkswagen szerint lökést adhat többek között a kereskedelmi robotaxizásnak.

Az Argo AI egy olyan startup, amely mögött a Ford és a Volkswagen áll befektetőként. A Pittsburghben működő cég legfontosabb terméke egy olyan lidar – lézerradar –, amely képes akár 400 méteres távolságban lévő tárgyak nagyon részletes megjelenítésére akár sötétben is.

A frissen bemutatott technológia a Ford és Volkswagen szerint újra nagy lökést adhat többek között a kereskedelmi robotaxizásnak, ami az utóbbi időben néhány sajnálatos eset miatt gyakorlatilag megállt. Ilyen volt az Uber első halálos balesete önvezető módban: a sofőr egy tévéshow-t nézett, miközben egy nő átment előtte az úttesten, az autó pedig halálra gázolta. A világjárvány is lassította a technológia tervezett bevezetését, de az Argo innovációja elősegítheti a fejlődés előrehaladását.

A jelenlegi iparági gyakorlat az, hogy több kamerát és hasonló lidar-rendszereket használnak az önvezetéshez egyszerre. A kamerák kiválóan működnek nappal, gyenge fényviszonyok mellett – ami lehet akár rossz idő miatt is – viszont nem elég megbízhatóak. A lidar nem érzékeny a fényre, viszont eddig nem volt elég fejlett. Az Argo AI által fejlesztett lidarrendszernek a hatótávolsága nagyjából 100 méterrel nagyobb, mint a jelenlegi technológiáké, ez pedig lehetővé teheti a járművezető nélküli autók számára, hogy 120 km/h-s sebességnél is biztonságosan haladhassanak.

Az áttörés egy újfajta felépítési elvnek köszönhető, amely képes akár a legkisebb fényrészecskét, egy fotont is érzékelni. Ez működésbe hozza a rendszert, ennek nyomán pedig a legsötétebb tárgyak is felismerhetőek lettek. A korábbi szenzoroknak a sötét színű autók is komoly problémát okoztak, ez a rendszer azonban a Bloomberg beszámolója szerint akár négy futballpályányi területen lévő sötét tárgyakat is nagy pontossággal képes azonosítani.

Az Argo hat amerikai városban teszteli hamarosan a technológiát olyan járművekkel, amelyek árut és utasokat egyaránt szállítanak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!