#önkormányzati törvény

Molnár Barbara Itthon

"Egyéni szocprobléma" – így veszik el a családoktól az ápolási díjat

Márciustól megszűnik a méltányossági ápolási díj: az, aki ezek után otthon ápolja valamelyik családtagját, és alanyi juttatásra nem jogosult, nemhogy egy fillér támogatást nem kap, de az ápolással töltött évek sem számítanak majd bele a szolgálati időbe a nyugdíj meghatározásánál, és még a saját egészségbiztosítását is fizetnie kell. Mivel a változás többféle betegségcsoportban viszonylag kevés embert érint, és az igények is az önkormányzatoknál jelentkeztek, a kormánynak nem kell hangos ellenállással számolnia.

MTI Itthon

Hétfőtől tárgyalja az Ab az önkormányzati törvényt

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn kezdi tárgyalni ellenzéki képviselők azon indítványát, amely az önkormányzati törvény fővárosi választási rendszerre vonatkozó rendelkezéseit támadja - derül ki a testület honlapján közzétett napirendből.

MTI Itthon

Újra a Fidesz kerületi polgármester-jelöltjeiről egyeztettek

A Fidesz kerületi szervezetei az elmúlt napokban döntöttek arról, kit javasolnak polgármesterjelöltnek az őszi önkormányzati választáson. Ezt követte a mostani forduló, a kormánypárt fővárosi választmányának elnökségét is magába foglaló önkormányzati választási egyeztető bizottság állásfoglalása.

MTI Itthon

Áder ezt a törvényt is aláírta

Hétfőn aláírta a köztársasági elnök az önkormányzati választási törvény módosítását. A jogszabály alapján átalakul a Fővárosi Közgyűlés, és ezentúl a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz a tagja. A listáról a kerületek lélekszáma alapján súlyozva osztják ki a mandátumokat. A közgyűlési döntéseknél bevezetik a kettős többség elvét. Változtattak az ajánláson is, így a nagyvárosokban könnyebb lesz polgármesterjelöltté válni. Emellett enyhítettek az önkormányzati képviselők és a kistelepülési polgármesterek összeférhetetlenségi szabályain.

hvg.hu Itthon

Orbánék átszabták a választási rendszert

Megszavazta az Országgyűlés kedd este a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítását. Ennek lényege, hogy alapvető változások jönnek a Fővárosi Közgyűlés összetételében: a testületnek alapból tagjai lesznek a kerületi polgármesterek, és mellettük kompenzációs listáról választott képviselőkkel egészítik ki a létszámot. A listáról a kerületek lélekszáma alapján súlyozva osztják majd ki a mandátumokat. A javaslatra 133 képviselő szavazott igennel, és 53 nemmel.

MTI Itthon

Kövérrel küldetné az Ab elé a 23 polgármester ügyét az MSZP

Az MSZP-frakció Kövér Lászlóhoz fordult azt kérve, hogy a házelnök küldje előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz (Ab) a fideszes önkormányzatitörvény-módosítást – jelentette be a szocialisták frakcióvezető-helyettese szerdán. Tóth Bertalan azzal indokolta a kérést, hogy a javaslat szerintük több szempontból is alkotmánysértő.

hvg.hu Itthon

Kósa elmondta, miért küldenék a polgármestereket a Fővárosi Közgyűlésbe

Kósa Lajos megerősítette, hogy valóban módosítani készülnek az önkormányzati törvényt. A Fidesz alelnöke az Egyenes Beszéd című tévéműsorban csütörtök este azt mondta: szerintük jobban illene az önkormányzati világhoz, ha pártlista helyett – bizonyos módon – konkrét személyekre lehetne voksolni Fővárosi Közgyűlés tagjainak megválasztásakor. Vannak más terveik is: újragondolnák például az iskolaigazgatókra vonatkozó összeférhetetlenség szabályozását.

MTI Itthon

Nem elég az ombudsmannak az önkormányzati törvény módosítása

Az ombudsman szerint az önkormányzati törvény módosítása után is alkotmányosan aggályos a jogi helyzet, mert a helyhatóságok a korábbinál is nagyobb felhatalmazást kaptak a közösségi együttélés szabályainak meghatározására - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel.

MTI Itthon

Törvénysértésre kényszerülhet rengeteg település

Mintegy kétezer település várhatóan nem lesz képes arra, hogy az önkormányzati törvény előírásainak megfelelően nullszaldós költségvetést állítson össze az idén – írja a Napi Gazdaság hétfői számában.

MTI Itthon

Besokallt és lemondott a fideszes ipolytarnóci polgármester

Lemondott a Nógrád megyei Ipolytarnóc Fidesz-KDNP-s polgármestere. Szabó Tibor a januárban életbe lépett önkormányzati törvény, valamint az ártéri házak problémájának kezelése miatt döntött így - tájékoztatta a község alpolgármestere csütörtökön az MTI-t.

MTI Itthon

Megszavazták Tarlósnak a 48 százalékos fizetésemelést

A főpolgármester azzal érvelt a közgyűlési szavazást megelőző vitában, hogy jelenleg ő a fizetési lista 52., míg helyettese az 53. helyén áll, az intézményvezetőkkel együtt véve pedig a 101. és 102. helyen vannak. 2013-tól havi bruttó 1 millió 296 ezer 321 forint illeti meg Tarlóst az eddigi 873 ezer 15 forint helyett.

MTI Itthon

Pintérnél kilincselhetnek a közös hivatalt elutasító települések

A helyhatóságok Pintér Sándor miniszteri jóváhagyásával megtagadhatnák a jövőben, hogy a szomszédjukban lévő településsel közös önkormányzati hivatalt alakítsanak ki - hangzott el az önkormányzati törvény módosításának keddi általános vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén.

hvg.hu Itthon

A köpködést még megúszhatják az önkormányzati képviselők

Törvénnyel fosztaná meg mandátumuktól a jogerősen elítélt önkormányzati képviselőket Lázár János és két képviselőtársa. A szabályozás szigorúbb lenne, mint az országgyűlési képviselők esetében, de egyes kisebb bűncselekményeket még így is meg lehetne úszni. A mentelmi ügyek rekordere, Mohács polgármestere még hozzátenne egy kivételt: rágalmazás vagy becsületsértés esetén nem fosztaná meg mandátumoktól a helyi képviselőket.

1 2 3 4
Ma van utoljára enyhe nyár, hétvégére 36 fok is jöhet

Ma van utoljára enyhe nyár, hétvégére 36 fok is jöhet

Greta Thunberg kiakadt azon, mennyire élvezték a G7-vezetők a légiparádét

Greta Thunberg kiakadt azon, mennyire élvezték a G7-vezetők a légiparádét

A NATO-n keresztül ajándékoz lélegeztetőgépeket Magyarország

A NATO-n keresztül ajándékoz lélegeztetőgépeket Magyarország

Az én hetem: Parti Nagy Lajos véleménye a nergáláns ötletről és Mészáros magázódásáról

Az én hetem: Parti Nagy Lajos véleménye a nergáláns ötletről és Mészáros magázódásáról

Trófeaként mutogatták a Ryanair-gépről lerángatott Prataszevicset a fehérorosz hatóságok

Trófeaként mutogatták a Ryanair-gépről lerángatott Prataszevicset a fehérorosz hatóságok

Meghalt egy motoros, miután személyautóval ütközött

Meghalt egy motoros, miután személyautóval ütközött

Történelmet írt az amerikai alelnök: ő is vonult a washingtoni Pride-on

Történelmet írt az amerikai alelnök: ő is vonult a washingtoni Pride-on

Szerbiában sem örül mindenki a kínai beruházásoknak

Szerbiában sem örül mindenki a kínai beruházásoknak

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával