#új Ptk.

MTI Itthon

Felülvizsgáltatná Schiffer az új Ptk.-t

Schiffer András arra kéri Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát, hogy kezdeményezze az új polgári törvénykönyv (Ptk.) alkotmányossági felülvizsgálatát - ezt a független képviselő csütörtöki, parlamenti sajtótájékoztatóján jelentette be.

Kovács Áron Itthon

Alaptörvény 2.0: új korlátokat szab a szólásszabadságnak a Fidesz

Szűkülhet a közszereplők bírálhatósága, ha életbe lép az alaptörvény negyedik módosítása, és perek végtelen sorozata indulhat a gyűlölködő beszólások miatt. Az alkotmány új verziója változtatna a véleménynyilvánítás szabadságának megfogalmazásán, ami az új polgári törvénykönyvvel párosítva teljesen új utakra viheti a személyiségi jogok védelmét. Cikksorozatunkban részletesen bemutatjuk, milyen hatással lesz mindennapjainkra az alaptörvény javított kiadása.

hvg.hu Itthon

Áder ne írja alá az új Ptk-t - ezt kérik a civilek

Áder Jánoshoz fordul több, a fogyatékos személyeket képviselő szakmai és civil szervezet annak érdekében, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a február 11-én elfogadott Polgári törvénykönyvet.

MTI Itthon

A KIM szerint továbbra sem titkohatják az állami vezetők fizetését

A közpénzek felhasználásának nyilvánosságára vonatkozó, úgynevezett üvegzsebszabályok nem szűnnek meg, csak a polgári törvénykönyvből (Ptk.) átkerülnek az adatvédelmi törvénybe - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága.

hvg.hu Itthon

Új Ptk.: titkohatják az állami vezetők fizetését

A Blikk szerint az új Ptk. lehetővé teszi, hogy az állami cégek üzleti titokra hivatkozva elhajtsák azokat, akik a közpénzek felhasználása, például az állami vezetők fizetése ügyében érdeklődik.

hvg.hu Itthon

Ezt mondja a KDNP az új Ptk. elfogadása után

Gyermek és gyermek között nem teszünk különbséget. Ezért nem igaz az MSZP azon állítása, hogy az élettársi kapcsolatban élő szülők nem alkotnak családot - írja közleményben a KDNP.

hvg.hu Itthon

"A Fidesz végül engedett a mérhetetlenül maradi KDNP-sek zsarolásának"

"A KDNP szerint az élettársi kapcsolatban élőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint egy ingatlan adás-vételére. Szemléletük maradiságát jellemzi, hogy az azonos nemű párok kapcsolatát még a Ptk.-ba sem engedték be, sőt az sem tántorította el őket, hogy az Ab megsemmisítette az általuk benyújtott családvédelmi törvény családfogalmát jelentősen szűkítő passzusait." Az MSZP két képviselője arra reagált, hogy hétfő este megszavazta a parlament az új Ptk.-t.

hvg.hu Itthon

TASZ: kádárista jogszemlélethez tér vissza az új Ptk.

Az új Ptk. fontos emberi jogi területeken visszatér az 1989 előtti idők jogszemléletéhez, sérti a szólás- és sajtószabadságot, az információszabadságot, az állampolgári egyenlőséget, valamint a nemzetközi normákat - írta közleményben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3.: Orbán vezeti fel a parlamenti szezont

Orbán Viktor felszólalásával, de immár LMP-frakció nélkül kezdi meg a tavaszi ülésszakot a parlament. Az első napokra rögtön jut egy villámgyors költségvetés-módosítás, egy átfogó alaptörvény-revízió és egy csörte a beszólogatós kedvében lévő Kövér László miatt. Ki fog derülni az is, hogy tényleg Lyukóbánya lett-e Miskolc ékszerdoboza.

hvg.hu Itthon

Jogvédők: az új Ptk. üzleti titokká teszi a közpénzköltést

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Transparency International Magyarország és K-Monitor kifogásolja, hogy az új Ptk.-ra vonatkozó törvényjavaslat általános vitája a jövő héten zajlik a parlamentben, azonban nyoma sincs az információszabadság-törvény módosítására irányuló kezdeményezésnek.

hvg.hu Itthon

TASZ: Semmibe veszi a fogyatékos állampolgárok jogait az új Ptk.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az új polgári törvénykönyv elfogadásával az Országgyűlés bebetonozná a gondnokság alá helyezés elavult és jogfosztó rendszerét. Ezzel megerősítené és fenntartaná a fogyatékossággal élő magyar állampolgárok társadalmi kirekesztettségét, és megsértené hazánk nemzetközi szerződésben tett vállalásait.

MTI Itthon

Új Ptk.: Harrach nem keverné össze az almát a körtével

Több módosító javaslatot is benyújt a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.), indítványaik a családi és az örökösödési kérdéseket érintik - közölte Harrach Péter frakcióvezető és Rubovszky György frakcióvezető-helyettes pénteki, budapesti sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Az új Ptk.-ról vitáznak ma a parlamentben

Folytatják az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) általános vitáját szerdán a parlamentben. Az ülés reggel 9-kor kezdődik. Ezúttal az első, a második, a negyedik és a hetedik könyvekről mondhatják el véleményüket a képviselők.

MTI Itthon

"Lenyűgöző" javaslat - zöld utat kapott a bizottságban az új Ptk.

Az új polgári törvénykönyvre (Ptk.) vonatkozó javaslat kiemelt jelentősége az, hogy ez lesz az első hatályba lépő, demokratikus körülmények között megalkotott polgári jogi kódexe Magyarországnak - mondta Vékás Lajos akadémikus, a polgári jogi kodifikációs főbizottság vezetője az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának keddi ülésén, amelyen a képviselők egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találták az új Ptk.-ról szóló javaslatot. A bizottsági tagok közül a fideszes Varga István "lenyűgözőnek" nevezte a tervezetet.

hvg.hu Gazdaság

A hét, amikor Magyarország átkerült az élet napos oldalára

A befektetők nyaralni mentek, a forint megizmosodott, és a csődkockázatunk is nagyot esett. Ősszel azonban visszatérhetnek a bajok, ha az eurózónában nem indul be a pénznyomda. A héten kiderült az is, hogy az első félévben besült a miniszterelnök adósmentő csodafegyvere. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

1 2 3
Amíg nincs Nyugati, az érintett BKK-járatokon elfogadják a vasúti bérleteket

Amíg nincs Nyugati, az érintett BKK-járatokon elfogadják a vasúti bérleteket

Majdnem két tucatnyian nyertek százezreket

Majdnem két tucatnyian nyertek százezreket

Amikor egy-egyre megvertük a franciákat – ilyen volt az Eb kilencedik napja

Amikor egy-egyre megvertük a franciákat – ilyen volt az Eb kilencedik napja

Szentté avathatja a pápa az Európai Unió egyik alapítóját

Szentté avathatja a pápa az Európai Unió egyik alapítóját

Egy ígéretes fiatal lány, aki talpig kutyabőrbe öltözött

Egy ígéretes fiatal lány, aki talpig kutyabőrbe öltözött

Indulnak a párhuzamos meccsek az Eb-n: olasz hengerelés és svájci-török szenvedés várható egyidőben

Indulnak a párhuzamos meccsek az Eb-n: olasz hengerelés és svájci-török szenvedés várható egyidőben

Philippe Dam: Brüsszel csapjon az asztalra a magyar és a lengyel kormány miatt

Philippe Dam: Brüsszel csapjon az asztalra a magyar és a lengyel kormány miatt

Verstappen nyerte a Francia Nagydíjat

Verstappen nyerte a Francia Nagydíjat

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával