#Csatáry-ügy

MTI Itthon

Csatáry-ügy: a bíróság még nem kapott értesítést a haláláról

A törvény kötelező rendelkezése folytán a vádlott halála esetén a vele szemben folyó eljárást a bíróság megszünteti – közölte a Fővárosi Törvényszék hétfőn az MTI érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy elhunyt a második világháborús bűntettekkel vádolt Csatáry László.

MTI Világ

Elnapolták Csatáry tárgyalását

Határozatlan időre elnapolta csütörtökön a kassai kerületi bíróság azt a nyilvános ülést, amelyen arról kellett volna döntenie, hogy milyen módon töltse le életfogytig tartó szabadságvesztését Csatáry László - közölte az MTI pozsonyi irodájával Marcela Gálová a kassai kerületi bíróság szóvivője.

MTI Itthon

Csatáry-ügy: felfüggesztette a bíróság az eljárást

Nem jogerősen felfüggesztette a háborús bűntettel vádolt Csatáry László elleni büntetőeljárást a Fővárosi Törvényszék – értesült az MTI Hírcentrum. A Kossuth Rádió hétfő esti Krónikájában elhangzott: a bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a vádiratban szereplő cselekményekért Csatáry Lászlót egyszer már elítélték.

MTI Világ

Júliusban döntenek Csatáry sorsáról Kassán

Nyilvános ülésen, július 19-én dönt a kassai kerületi bíróság, Csatáry László büntetése, az életfogytig tartó szabadságvesztés letöltésének módjáról - közölte az MTI pozsonyi irodájával Marcela Gálová, a kassai kerületi bíróság szóvivője kedden.

MTI Itthon

Elutasították Csatáry panaszát

Elutasította a szlovák legfelsőbb bíróság Csatáry László panaszát, amelyet az ellene 1948-ban elfogadott népbírósági ítélet átminősítése miatt adott be - közölte az MTI-vel a bíróság elnökének irodája szerdán.

MTI Világ

Csatáry halálos ítéletét életfogytiglanra változtatták

Életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a kassai kerületi bíróság a szlovákiai város Népbírósága által 1948-ban Csatáry László ellen hozott halálos ítéletet – erősítette meg az MTI-nek Milan Filicko, a kassai kerületi ügyészség szóvivője csütörtökön.

MTI Itthon

Félnek, hogy megszökik Csatáry László

További három hónappal, jövő év februárjáig meghosszabbította a Budai Központi Kerületi Bíróság a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry László házi őrizetét.

MTI/Népszabadság Itthon

Nincs nyoma Csatáry büntetőügyének a levéltárban

Egyelőre nincs nyoma annak, hogy Csatáry Lászlót 20 év börtönbüntetéssel sújtották volna Magyarországon, a Magyar Országos Levéltárban nincsenek iratok a vélelmezett perről – olvasható a keddi Népszabadságban.

MTI Itthon

Az MTI szerint Csatáry házi őrizetét nem hosszabbították meg

Az MTI értesülése szerint a bíróság nem hosszabbította meg a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry László házi őrizetét, s a kényszerintézkedés 30 napja a múlt hét végén lejárt. Az információt eddig hivatalosan nem erősítették meg.

Iványos Judit Itthon

Fordulat: Csatáryt egyszer már elítélhették Pécsen 20 évre

Újabb adatokra derült fény a Csatáry-ügyben. Balassa Zoltán történész szerint bizonyos kassai, korabeli források szerint Veszprémben letartoztatták Csatáryt, továbbá az is lehetséges, hogy Pécsen 20 évet kapott. Ha ezt a levéltári adatok is alátámasztják, akkor az bizonyítékként szolgálhat az egykori gettó-parancsnok ellen.

MTI Világ

Nem bíznak Csatáry kiadatásában a szlovákok

Bár Szlovákia több módon is megpróbálhatja elérni Csatáry László kiadatását, ezek mindegyike összetett folyamat, és kevéssé valószínű, hogy a volt kassai csendőrtisztet valóban kiadják - derült ki abból a csütörtökön közölt elemzésből, amelyet a SITA szlovák hírügynökség jogi szakértőkkel készíttetett.

Zubor Zalán Itthon

Csatáryék gonoszak és durvák voltak – interjú egy kassai túlélővel

A gyár udvarán, a puszta földön aludtak, még az esőtől sem védhették magukat a Csatáry László által irányított téglagyári gyűjtőtábor lakói. Akik megpróbálták valamivel élhetőbbé tenni a tábort, azt a csendőrök megverték – tudtuk meg az egykori fogolytól. A kassai gettót és Auschwitzot is megjárt, ma Izraelben élő Assenheimer Verával beszélgettünk.

Ivanyos Judit - Zubor Zalán Itthon

Csatáry az SS-t is megdöbbentő módszerekkel irányította a gettót

A német katonákat is meglepő kegyetlenséggel irányította Csatáry László a zsidók deportálását a kassai úgynevezett „első” zónából, amely a magyarországi holokauszt nyitányának tekinthető. A tanúvallomások szerint a rendőrparancsnok korbáccsal verte a foglyokat, a nőket megalázó motozásoknak vetette alá és lövetett a menekülőkre. Kassán járva a gettó és a szinte teljesen elpusztult zsidó közösség nyomait kerestük.

MTI Világ

Economist: a szélsőjobb parádézik Magyarországon

Egyesek nyugtalanító nosztalgiát éreznek Horthy Miklós iránt - írja a magyarországi antiszemitizmusról szóló cikkében az Economist hetilap. Az izraeli Háárec ugyanebben a témában azt írta, Magyarországon történelemmosdatás folyik.

1 2
Rabosították A Város Mindenkié aktivistáit, mert a járdára festettek

Rabosították A Város Mindenkié aktivistáit, mert a járdára festettek

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Meghalt a csernobili atomkatasztrófa tűzoltásának parancsnoka

Meghalt a csernobili atomkatasztrófa tűzoltásának parancsnoka

Két hétre bezárják a vendéglátóhelyeket Valenciában

Két hétre bezárják a vendéglátóhelyeket Valenciában

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Kisteherautóról leszóródó lomok törtek össze egy autót

Kisteherautóról leszóródó lomok törtek össze egy autót

Elrendelték M. Richárd letartóztatását

Elrendelték M. Richárd letartóztatását

Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját

Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját

A címlapról ajánljuk