Baróti Éva Kult

„A világ egy magyar szerzőt lát bennem” – interjú Eötvös Péterrel

Bár fontosnak tartja, hogy a helyi kultúrákat védjük és támogassuk, de úgy véli, létezik egy "nagyobb kulturális kör" is. Újragondolta Az ördög tragédiája című operáját, az így született Paradise Reloaded (Lilith) című darabot nemrég Bécs után a MÜPA-ban mutatták be. A világhírű, 10 éve újra Magyarországon élő Eötvös Péter zeneszerzővel beszélgettünk az első emberpár mellett feltűnt másik nőről, a határok szűkítéséről, az "itthon" érzésről.

hvg.hu Kult

Hét dolog, amit nem hagyhatsz ki a héten!

Szlovák-magyar barátságos koncert az állóhajón. Kritikai design a Műcsarnokban. Dependent Revue: zenefüggők a Trafóban. Kovács Kati és a Qualitons: a nagy comeback. Utolsó idők: díjnyertes magyar film a mozikban. Szerencsés Dániel - a forradalom ünnepén. Úszva a csatornán, Anglia felé: Welcome, francia film. Oidipusz gyermekei: új darab a Radnóti Színházban. Minden napra legalább egy tipp a hvg.hu-tól!

hvg.hu Kult

Könyv a rengetegben: tényleg eladhatatlan a kortárs irodalom?

"Vegyünk egy kúpot..." - hangzik a Jó tanuló felel című Karinthy-novella alapmondata. Vegyünk egy könyvet! - szól a mi kiindulásunk. Sokszor az az élményünk a kortárs magyar irodalommal kapcsolatban, hogy lehet kapni és mégsem lehet kapni. Ismerik, de mégsem. Van és nincs. Kis szériás, de nagy presztízsű kötetek kavarognak a könyvterjesztés sűrűjében. Egy konkrét szerző konkrét művét, s a rendszer hibapontjait keressük.

hvg.hu Kult

Magyar Formatervezési Díj: új ötletek, régi problémák

Az idén 30. alkalommal ítélték oda a Magyar Formatervezési Díjat. Az évforduló alkalmából az új Menedzsment Díjjal a formatervezés területén innovatív cégeket jutalmazzák. De, mint a díjazók elmondták, a sok új fejlemény mellett maradtak régi problémák is, például a kihasználatlanul álló Erzsébet téri Design Terminál ügye.

Gramofon

Még mindig működik a zenei vasfüggöny

Már harmincötödik alkalommal zajlik a Korunk Zenéje fesztivál. Idén a világ első számú kortárs zenei együttesét hívta meg a nagy múltú rendezvény. És ez még akkor is jelentős tényként értékelendő, ha a királyi udvarból csak néhány követ tette tiszteletét. A Gramofon kritikusa a fesztiválon járt s egy ősbemutatót látott-hallott.

Kult

Harmadik típusú találkozás az Arctic Monkeys-zal

Harmadik album. A megmondók szerint ekkor válik el, hogy innentől kezdve lefele, vagy felfele. Az Arctic Monkeys fütyül a grammozásra, szerintük mindez csak humbug. Hogy sikerül-e a planéta teljes birtokba vétele, még kérdés. Az viszont már most biztos, a Mercury-díjas debütöt és a BRIT Awards-szal megkent Favourite Worst Nightmare-t csak beetetésnek szánta a sheffieldi négyes.

Kult

Green Day: amerikai balegyenes és fejlődésregény

Az anyagcserével foglalkozó szövegektől és a dühödt csapkodástól a Green Day húsz év alatt generációs baloldali megmondózenekarrá nőtte ki magát. Kérdés, hogy van-e összefüggés az amerikai elnöki ciklusok és a kaliforniai punk- fejlődésregény között. A WAN2 szerint van.

hvg.hu/MTI Kult

Múzeumok Éjszakája - a szerkesztők ajánlata!

Szombaton ismét Múzeumok Éjszakája. Ilyenkor föltárul a hazai kiállítóhelyek, gyűjtemények, múzeumok mélye: a titkok, a raktárak és a munkatársak tudatalattija. Szokatlan programok, tárlatvezetések és képzettársítások. Ajánlatok a hvg.hu-tól!

hvg.hu Kult

Hosszú lépések éjszakája

Fény az alagút végén: Múzeumok Éjszakája. Karcos brit bluesharcos: Ian Segal nálunk turnézik. Jumurta, török-görög filmdráma a mozikban. Határ, eset: Bosnyák Filmnapok. Mégis mozog: 9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál. Egy ütés a gyomorba: Prong. Érden állva: Első Fesztivál idén már másodszor. Kulturális programok ínyenceknek a hvg.hu-tól!

Gramofon

Sanyi és Aranka menni opera

A hazai operajátszásról sokszor megjegyeztük: nem tesz jót a "zászlóshajó" Magyar Állami Operaháznak, hogy alig van alternatívája. Egyszemélyes mezőnyben elsőnek lenni nem kunszt, ugyanakkor túl sok kötelezettséget ró a delikvensre. Nos, az Ybl-palotához képest bolhányi méretű, ferencvárosi Sanyi és Aranka Színház (SASZ) olyan kezdeményezés, amely sikerével frissességre serkenthet.

hvg.hu Kult

Patton mint keresztapa, avagy a Faith No More csendben zúz

A Sziget egyik nagy visszatérője lehet a Faith No More, amelyről valószínűleg még a legelszántabb híveik sem gondolták, hogy valaha össze fognak állni újra. Mike Patton annyira radikálisan más projektekben érdekelt és annyira nosztalgia-ellenes alkat, hogy ez kizártnak tűnt. És tessék.

Kult

Dzsanázod? Bulik, mozik, galériák

Dzsnázod? Buli a budapesti Mátyás téren, egész hétvégén. Húsz évet átfogó cseh dokumentumfilm: René - Egy élet a rácsok mögött. Férfi erények - Férfi ékszerek: a héten még látható a Sterling galéria kiállítása. Rockhajó: igazi nyári vígjáték a mozikban. Kor-határok nélkül. Roadshow. Kulturális ajánlatok egy hétre a hvg.hu-tól!

Kult

Nagy lelépők: ki, miért távozik a siker csúcsán?

A popkultúra ismer néhány nagy és rejtélyes kilépőt. A siker csúcsán kiszállnak egy zenekarból, s a rajongók évekig találgathatnak: miért? Mick Taylor 1974-ben otthagyta a Rolling Stonest, mert szerinte a bandának már nem volt sok hátra. Tévedett. Brian Eno 1973-ban kilépett a Roxy Music-ból, mert megunta és igaza lett. A The Guardian a kortárs brit popzene néhány nagy távozóját kérdezte: miért szállt ki a robogó vonatból? És mi lett azután?

Kult

Amit tudni akartál Szlovákiáról, csak senki nem mondta

A dolgok állása. Ki fizeti ki a művész diákhitelét? Azt hitted, ismerted Pozsonyt? Na, majd döbbensz! A próféta szól belőlük? Jazzékiel újbóli eljövetele. A divat legyőzi a halálfélelmet. Tiszta lapok Szombathelyen. Látszólag összefüggéstelen mondatok? Igen. A hvg.hu programajánlója.

Kult

Annie Leibovitznak sincs két élete

A portréfotózás koronázatlan királynője, Annie Leibovitz több mint harmin éve van a pályán. A Műértő egy berlini kiállításán járt.

Kult

Ott voltál? - A 24 legjobb magyarországi koncert

Vannak feledhetetlen pillanatok: a szüzesség elvesztése, az első házasság, a gyermekáldás, miegymás. Ám van, amikor hasonló katarzist jelent egy váratlanul, vagy akár vártan jól sikerült koncert is. A Wan2 összeszedte a 22 legfelejthetetlenebb önálló koncertet, amelyet nemzetközi sztárok nálunk adtak. Íme a lapszerkesztők emlékei, plusz 2 koncerttel, csak itt, a hvg.hu-n!

MTI Kult

Az Entropa leszerelésével tiltakozik a cseh botrányművész

Várhatóan már május 10-én szétszedik és Prágába szállítják az Európai Unió brüsszeli központjában év elején felállított, nagy nemzetközi visszhangot kiváltó Entropa műalkotást. Az installáció alkotója, David Cerny ezzel kíván tiltakozni az ellen, ahogyan az ellenzék Václav Klaus államfő segítségével megbuktatta a Mirek Topolánek vezette cseh kormányt.

Gramofon

Tizenöt évig tartó szalagavató

A New Cool Collective azon kevés holland zenekar közé tartozik, amelyeknek több évre visszamenő kapcsolatuk van a magyar közönséggel. Mégis úgy kezdték mostani koncertjüket, mint akik csodálkoznak, hogy egyáltalán van Budapesten akárki, akit érdekel a zenéjük. Miért is van ez? Szerintem talán azért, mert ezek az amszterdami fiúk guineai groove-ot énekelnek öltönyben.

1 2 3
TASZ: Karácsony nem bojkottálhatja a Hír TV-t

TASZ: Karácsony nem bojkottálhatja a Hír TV-t

Amerikában is kipróbálja magát a kosárlabda-válogatott centere

Amerikában is kipróbálja magát a kosárlabda-válogatott centere

Nálunk még az „új autó” is öreg, a behozott kocsik 60 százaléka tíz év feletti

Nálunk még az „új autó” is öreg, a behozott kocsik 60 százaléka tíz év feletti

Legyen olyan a telefonja, mint a Galaxy S20: innen tölthet le háttérképeket

Legyen olyan a telefonja, mint a Galaxy S20: innen tölthet le háttérképeket

Előáll egy új funkcióval a TikTok, amelynek majd a szülők örülhetnek a legjobban

Előáll egy új funkcióval a TikTok, amelynek majd a szülők örülhetnek a legjobban

Törvénysértő lehetett az egyenruhás katonák jelenléte Orbán évértékelőjén

Törvénysértő lehetett az egyenruhás katonák jelenléte Orbán évértékelőjén

Letartóztatták a férfit, aki a gyanú szerint halálra vert egy nőt Budapesten

Letartóztatták a férfit, aki a gyanú szerint halálra vert egy nőt Budapesten

Fojtogatta és levizelte a volt élettársát, amiért elhagyta

Fojtogatta és levizelte a volt élettársát, amiért elhagyta

Megértette a kormány, mi kell a mai fiataloknak: országos vetélkedő a hazafias értékekről

Megértette a kormány, mi kell a mai fiataloknak: országos vetélkedő a hazafias értékekről

Bemutatták a nemzeti konzultáció első kérdéseit

Bemutatták a nemzeti konzultáció első kérdéseit

Marihuána és prostituáltak – elveszítheti vonzereje egy részét Amszterdam

Marihuána és prostituáltak – elveszítheti vonzereje egy részét Amszterdam

A címlapról ajánljuk