#sajtgyártás

Mi kerül a trappista sajtban 4000 forintba, ha magyar termék?
 

Mi kerül a trappista sajtban 4000 forintba, ha magyar termék?

Hiába készül valami magyar alapanyagokból Magyarországon, így is meredeken emelkedik az ára. Ez tehát még akkor is így van, ha az árut a szomszéd városból rendelik meg és forinttal fizetnek érte. De miért van ez így? Hogyan tudja a forint gyengülése áttételesen is drágítani a bevásárlásainkat? Bemutatjuk a folyamatot az itthon gyártott trappista sajt példáján.



Botrány: több éve lejárt sajtok, engedély nélküli tejek az üzletekben
 

Botrány: több éve lejárt sajtok, engedély nélküli tejek az üzletekben

Újabb hiányosságokat tárt fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hiavatal (NÉBIH) tejágazati célellenőrzése: több autóval terítették Budapesten és környékén a Nógrád megyében engedély nélkül palackozott tejet, egy fővárosi sajtgyártó üzemben pedig bevett gyakorlatnak számított, hogy lejárt alapanyagokat és selejt késztermékeket hőkezeltek és használtak fel újra a gyártás során. A „friss” termékekbe több éve lejártakat is bedolgozhattak.

hvg.hu hvg.hu