Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"6f1b9768-54d3-4f05-8d63-60c80f294fae","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"A 2024-es őszi adócsomag látványos evolúción ment keresztül az októberben társadalmi egyeztetésre bocsátott verzió óta – írja az Andersen adótanácsadó cég elemzésében. Már a parlament elé november elején benyújtott tervezet is komoly változásokat tartalmazott ehhez képest, arról a számos módosító javaslatról nem is beszélve, amelyek az azóta eltelt időszakban érkeztek. Az Andersen összegyűjtötte a 2025-től élő, legfontosabb adójogszabály-változtatásokat.","shortLead":"A 2024-es őszi adócsomag látványos evolúción ment keresztül az októberben társadalmi egyeztetésre bocsátott verzió óta...","id":"20241128_adotorveny-modositas-2025-andersen","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6f1b9768-54d3-4f05-8d63-60c80f294fae.jpg","index":0,"item":"a0a29d4a-3a87-4787-b4de-13edefba9770","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241128_adotorveny-modositas-2025-andersen","timestamp":"2024. november. 28. 14:34","title":"Airbnb-törvény, kiskeradó kiterjesztése, különleges övezetek megszűnése – ezek a legfontosabb változások a jövő évi adózásban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fc1b18d1-5c1f-473f-a6d6-b10494ce24e2","c_author":"Domány András","category":"gazdasag","description":"Az új szabály a jövő évtől érvényes.","shortLead":"Az új szabály a jövő évtől érvényes.","id":"20241129_szalloda-vendeglatoipar-24-honapos-munkaidokeret","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fc1b18d1-5c1f-473f-a6d6-b10494ce24e2.jpg","index":0,"item":"90162457-5958-44a3-a125-3083ff484d47","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241129_szalloda-vendeglatoipar-24-honapos-munkaidokeret","timestamp":"2024. november. 29. 09:18","title":"A szálloda- és vendéglátóiparban is bevezetik a 24 hónapos munkaidőkeretet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1b1c208a-e424-43b9-99fa-8b4e4cea218b","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az ügyészség három hónapot nem archivált a felvételekből.","shortLead":"Az ügyészség három hónapot nem archivált a felvételekből.","id":"20241127_Hiba-csuszott-Boldog-Istvan-lehallgatasanak-archivalasaba","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1b1c208a-e424-43b9-99fa-8b4e4cea218b.jpg","index":0,"item":"74298dcb-80f5-4993-b810-7304d2387eff","keywords":null,"link":"/itthon/20241127_Hiba-csuszott-Boldog-Istvan-lehallgatasanak-archivalasaba","timestamp":"2024. november. 27. 12:15","title":"„Adminisztrációs hiba”: elveszett 3 hónapnyi felvétel Boldog István lehallgatásáról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7b74a780-3400-4572-8179-ddce497a154e","c_author":"hvg.hu","category":"sport","description":"Kritikák érték a szervezetet, mert a versenyen állítólag más küzdősportból érkezett, tapasztalt versenyzők küzdöttek kezdő taekwondósokkal.","shortLead":"Kritikák érték a szervezetet, mert a versenyen állítólag más küzdősportból érkezett, tapasztalt versenyzők küzdöttek...","id":"20241127_magyar-taekwondo-szovetseg-orszagos-bajnoksag-kick-box-serules","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7b74a780-3400-4572-8179-ddce497a154e.jpg","index":0,"item":"32aa31d9-116a-44b9-b107-174e0589e007","keywords":null,"link":"/sport/20241127_magyar-taekwondo-szovetseg-orszagos-bajnoksag-kick-box-serules","timestamp":"2024. november. 27. 12:24","title":"Még „tájékozódik” a taekwondoszövetség az országos bajnokságon történtek ügyében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"28e37984-6f45-4e5d-a07e-28f10bd2e8fb","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Sem leállítani, sem alvó módba nem lehet helyezni a Windows 11 24H2-es változatát futtató egyes eszközöket – de a jó hír, hogy már megérkezett a megoldás is.","shortLead":"Sem leállítani, sem alvó módba nem lehet helyezni a Windows 11 24H2-es változatát futtató egyes eszközöket – de a jó...","id":"20241128_microsoft-windows-11-24h2-hiba-dell-szamitogepek-nem-kapcsol-ki","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/28e37984-6f45-4e5d-a07e-28f10bd2e8fb.jpg","index":0,"item":"8f6eb799-5d59-46ee-a27a-e5f8def90280","keywords":null,"link":"/tudomany/20241128_microsoft-windows-11-24h2-hiba-dell-szamitogepek-nem-kapcsol-ki","timestamp":"2024. november. 28. 17:03","title":"Kikapcsolhatatlanná tesz egyes számítógépeket az új Windows 11","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7ac22e28-06ad-4855-a4d2-046faabcd228","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"„Amikor először mentem szavazni, azt sem tudtam, hogy kell rendesen kitölteni a szavazólapot” – emlékezett vissza.","shortLead":"„Amikor először mentem szavazni, azt sem tudtam, hogy kell rendesen kitölteni a szavazólapot” – emlékezett vissza.","id":"20241127_Hermanyi-Mariann-a-kozeleti-erdeklodesrol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7ac22e28-06ad-4855-a4d2-046faabcd228.jpg","index":0,"item":"ec02d0bd-9944-4f95-87b6-961f6484fd6b","keywords":null,"link":"/kultura/20241127_Hermanyi-Mariann-a-kozeleti-erdeklodesrol","timestamp":"2024. november. 27. 12:04","title":"Hermányi Mariann az aktív közéleti érdeklődéséről: az a furcsa, ha valaki nem foglalkozik ezzel","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c726b61d-099d-4721-a50f-7c489b499419","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Meg sem történt még a Kínával szemben nem épp elnézőnek tartott Donald Trump leendő elnök beiktatása, de máris olyan korlátozásokról hallani az ázsiai országgal szemben, amelyek valószínűleg neki sem lesz ellenére","shortLead":"Meg sem történt még a Kínával szemben nem épp elnézőnek tartott Donald Trump leendő elnök beiktatása, de máris olyan...","id":"20241128_uj-amerikai-szankciok-kinaval-szemben-chipgyartok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c726b61d-099d-4721-a50f-7c489b499419.jpg","index":0,"item":"a52afe0e-4eae-4d16-88ee-943a510bbfff","keywords":null,"link":"/tudomany/20241128_uj-amerikai-szankciok-kinaval-szemben-chipgyartok","timestamp":"2024. november. 28. 18:03","title":"Szigorít Amerika: célkeresztben 200 kínai chipgyártó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"734e92cf-e198-41c0-8a0e-39c4d3d88a33","c_author":"Mátrai Anna","category":"kultura","description":"Az első magyar Oscar-díjas animációs rövidfilm, <em>A légy </em>(1980) és a <em>Macskafogó</em> (1986) óta nehéz nem úgy tekinteni az animációra, mint a magyar filmgyártás egyik megkerülhetetlen részére. Hogy mennyire tehetséges animátoraink vannak, azt jól példázza Buda Flóra Anna francia támogatással megvalósult, számos nemzetközi díjat besöprő<em> 27</em>-jének tavalyi sikere. Most pedig rövid időn belül két alkalommal is előtérbe került a műfaj: októberben a Friss Kakas Animációs Filmnapok főszereplője volt a magyar animáció, november végén pedig 22. alkalommal tartják Budapesten az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. Ebből az apropóból mutatunk be három friss magyar animációs rendezőt és munkájukból némi ízelítőt. ","shortLead":"Az első magyar Oscar-díjas animációs rövidfilm, <em>A légy </em>(1980) és a <em>Macskafogó</em> (1986) óta nehéz nem...","id":"20241129_magyar-animacios-rendezok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/734e92cf-e198-41c0-8a0e-39c4d3d88a33.jpg","index":0,"item":"72dbe5e0-5c86-451a-903e-1b9faec0589a","keywords":null,"link":"/kultura/20241129_magyar-animacios-rendezok","timestamp":"2024. november. 29. 10:50","title":"Három fiatal magyar animációs rendező, akire érdemes lesz odafigyelni ","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A töltött káposzta, a halászlé és a bejgli legalább olyan elmaradhatatlan kelléke az ünnepnek, mint a karácsonyfa, a csillagszórók és az utolsó pillanatban beszerzett ajándékok. Most még van időnk, hogy a bevásárló listánkra pár új fogás hozzávalóit is feljegyezzük.
Első kézből kaptunk egy tuti túrógombóc receptet, némi extrával. Meg egy jó tanácsot: „sütni jó, süteményt enni pedig nem bűn". Igaz, hogy a gombócot nem sütjük, de enni szeretünk.
„A probléma nem az étteremkalauzzal van, hanem azzal a világgal, amelyet maga körül generál. Az ostobaság vele együtt jön be az ajtón”- nyilatkozta Julio Biosca a minap az El País-nak.
Mediterrán ízek és magyar alapanyagok kombinációja – ez Leonardo di Clemente konyhája, hazánk egyik legelegánsabb szállodájának éttermében. A dél olasz származású séf közel két éve költözött Magyarországra, munkáiban egy kis japán hatás is érződik, miközben imádja a magyar pirospaprikát és a libamájat. Egy különleges kreáció apropóján beszélgettünk vele, saját teakeverékükhöz álmodott magyar-olasz ihletésű fogást, és még csak nem is titkosította a receptet.
Francesco Bottura, Thomas Keller, Luis Aduriz, Helena Rizzo, Gaston Acurio és más, hasonlóan világhírű séfek hétfőtől az eBay-en. Akinek van minimum 100 fontja, kezdheti a licitet receptjeikre.
A világ különböző pontjairól érkeztek a minap Michelin csillagos séfek Budapestre, a Sofitel Budapest Chain Bridge meghívására. Alain Caron, Patrick Jeffroy és Chris Salans főzőkurzusán jártunk, ahol egy kacsamáj receptet is bezsebeltünk.
David de Jorge nemrég még Spanyolország legsúlyosabb séfje volt a maga 267 kilójával. Az elismert szakács mára alaposan megkarcsúsodott. Fogyókúrás receptjeiből könyvet írt és Robin Food címmel tévés főzőműsort vezet.
Az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetsége november 8-án Liége-ben tartotta XII. kongresszusát, ahol 9 kategóriában osztották ki az idei Európa díjakat. A díjazottak közé került a balatonszemesi Kistücsök étterem és a balatonlellei Konyári családi pincészet.
Bemutatkozott a magyar csapat a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or nemzetközi sajtóeseményén a múlt héten Párizsban. Molnár Gáborral, Pohner Ádámmal, Vomberg Frigyessel és Hamvas Zoltánnal beszélgettünk a helyszínen a versenyről, a felkészülésről, a csicsókáról és a cékla variációkról.
Trendek jönnek-mennek, gyengülnek, erősődnek. Még be sem fejeződik egy év, de már tudni illik, mihez tartsuk magunkat a következőben, legalábbis az asztalnál, a konyhában.
A 2015-ös lyon-i Bocuse d’Or magyar versenyzője, Molnár Gábor és csapata megkezdte felkészülését a szakácsok világversenyére, a több hónapos tréning január végéig tart. Nemcsak szurkolhatunk az újabb hazai sikerekért, de tehetünk is érte: elindult a Bocuse-hoz kapcsolódó plakátverseny, amelynek közönségdíját a legtöbb szavazatot gyűjtő ország kapja.
Kötényhúzás, tésztagyúrás, töltés, pörgetés, kóstolás és sütés – alkalmi szakácsként mutatkozott be Benedek Tibor és Epres Panni. A házaspár egy originális olasz fogást készített.
Ausztriából jött haza, hogy újra megnyithasson a Babel étterem, azt vallja, hogy mindig legyen a tányérban valami, ami játékos és figyelemfelkeltő. Konyhája maszkulin, francia és magyar alapokon nyugszik, gyűjti a régi szakácskönyveket, hisz a hagyományokban. Lőrincz Györggyel, a Babel étterem séfjével Tokajban, a Dobogó Pincészetnél tett látogatásunkkor beszélgettünk, ahol vendégséfként Zwack Izabella boraihoz készített családias, rusztikus ebédet a vendégeknek. Egy receptet is megosztott velünk.
A padthai a leghíresebb thai étel, a fő összetevőkön alapulva sokféle variációja létezik. Nyomába eredtünk ennek az itthon is egyre népszerűbb thai fogásnak, és kipróbáltunk egy titkos receptet, a legújabb pesti padthai wokbar-ban, az Egyetem téren. Caikam, a thai szakács megtanított minket a wokforgatás fortélyaira, és a sajátfejlesztésű titkos szószát kihagyva ugyan, de megosztotta velünk az igazi padthai receptjét is.
Szülei mérnöknek szánták, ám őt mindig is a vendéglátás vonzotta. Franciaországtól Hong Kongig sok helyen megfordult, markáns véleménye van a gasztronómia jelentéséről, vendégeiről távoli rokonként szeretne gondoskodni, és magasról tesz az ételkritikusok véleményére. Neki a vendég a fontos. Végre valaki, aki ezt ilyen határozottan kimondja. A Hertelendy Gourmet Fesztivál kapcsán indított interjú-sorozatunk utolsó felvonásaként Hampuk Zsolttal, a Relais & Châteaux Hertelendy Kastély séfjével beszélgettünk.
A pesti Palota negyed, a Mikszáth tér és környéke egykor alternatív kocsmák sorával vonzotta az éjszakai élet strapabíró vándorait. A régiek közül már csak a Nothin' But The Blues Pub működik, amelyik több mint nagykorúsítva képes bámulatos átváltozásokra. A minap sörvacsorát celebráltak, amelyen ott jártunk, s kissé rendhagyóan tálaljuk.
Nem elírás, ezúttal nem egy újabb lakásétteremről van szó. Egy új gasztrokulturális fogalmat ízlelgethetünk, egészen pontosan, egy új formációban ízlelgethetünk luxus körülmények között, luxus menüt. Igaz, egyelőre csak Márton tiszteletére.
Egy kötetben 348 étterem, 561 szálloda, 153 borászat, 451 bor. Megjelent a Gault&Millau Magyarország 2015 kalauz. Böngészni, kóstolni, tapasztalni bőven van mit egy évre. De nézzük, kik a legjobbak a G&M szigorú ítészei szerint a vendéglátásban.
Lemezlovasból lett szakács, Franciaország helyett Debrecent választotta, a legsikeresebb éttermek közé vitte az IKON-t, rehabilitálta a debrecenit. Úgy véli, a fine dining hanyatlik, a túl elegáns éttermekre nem vevők az emberek - és nem a pénz miatt. Az V. Hertelendy Gourmet fesztivál nyomán indított interjú sorozatunk második részében Pataky Péter séffel beszélgetünk gasztronómiáról, vendéglátásról.
Az V. Hertelendy Gourmet fesztiválon jártunk szeptember végén, ahol három séf, Dejan Pavlič, Pataky Péter és a házigazda, Hampuk Zsolt húsz gourmet fogása került az asztalra. Remek borokat kóstoltunk, és nagyon jókat beszélgettünk a gasztronómia múltjáról, jelenéről, jövőjéről; megtudhattunk érdekes kulisszatitkokat és hallhattunk markáns véleményeket is. Az interjúkat egy háromrészes sorozatban közöljük, első beszélgető partnerünk Dejan, a szlovéniai Relais & Chateaux Grad Otočec séfje.