Megkezdődött a húsvét előtti élelmiszerellenőrzés
Az ellenőrzés célja, hogy minél kevesebb olyan élelmiszer jusson a húsvéti asztalra, amely gondot okozhat a fogyasztóknak.
Az ellenőrzés célja, hogy minél kevesebb olyan élelmiszer jusson a húsvéti asztalra, amely gondot okozhat a fogyasztóknak.
Az idén a nagy verseny és a húsfogyasztás visszaesése miatt a tavalyi árakra számítanak a vevők - írja a Népszabadság.
Patkánykísérletek alapján összefüggést mutatott ki a hentesáru - felvágottak, sonkák - fogyasztása és a bélrák kialakulása között egy francia kutatócsoport, amelynek tanulmányát a francia mezőgazdasági kutatóintézet (INRA) tette közzé.
Április közepén egy laborvezető e-mailt küldött ismerőseinek arról, hogy egy bizonyos sonkában magas listeriaszintet mértek. Valószínűleg nem gondolt arra, hogy levele pillanatokon belül körbeszalad az egész országban. Ma a cégnél úgy nyilatkoznak róla: volt ilyen nevű dolgozónk - olvasható az Urbanlegends.hu blogon.
Ártalmas lehet az egészségre annak a Reál párizsinak és sonkának fogyasztása, amelyben Listeria fertőzöttséget találtak, a polcról levett, kifogásolt termékeket a Pick Szeged Zrt. gyártotta - közölte Linczmayer Attila, a Reál marketing vezetője.
Előfordul, hogy a vendégsereg, de még a család étvágyát is túlbecsüljük. Több napos ünnepeken, hosszú hét végén szinte biztosan. S marad a nyakunkon egy rakás, megunt finomság. A maradék egy kis rásegítéssel bámulatos átváltozásokra képes – íme pár ötlet!
Egy átlagos húsvéti sonka vagy tőkehús megdöbbentő „kezelésen” esik át, mielőtt a hentespultra kerül, ráadásul ez a fajta illúziókeltés legális – derül ki a HVG szúrópróbaszerű húsvizsgálatot is tartalmazó húsipari körképéből. Próbavásárlás és laboratóriumi vizsgálat a legfrissebb lapszámban.
A finom, foszlós, fonott kalács egész évben is sokszor az asztalra kerülhet. De húsvétkor mindenképpen ott a helye a sonka és a tojás mellett.
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a sonkába elég 55 százalék hústartalom, így a piacon található olcsó termékek elsősorban vizet és a megkötését szolgáló vegyszereket tartalmaznak, nem sonkát - olvasható a Malackaraj blogon.
A világ legjobb sonkáit állítólag Spanyolországban készítik. A nagy hagyományokra visszatekintő hispán sonkakultusznak 1991 óta magyar vonatkozásai is vannak.