Ingyensonkát osztogatott az erzsébetvárosi önkormányzat
A fővárosi Klauzál téren kígyózó sorokban várták az emberek hétfő délután, hogy hozzájussanak az ingyen húsvéti sonkához, amit az erzsébetvárosi önkormányzat osztogatott a helyieknek.
A fővárosi Klauzál téren kígyózó sorokban várták az emberek hétfő délután, hogy hozzájussanak az ingyen húsvéti sonkához, amit az erzsébetvárosi önkormányzat osztogatott a helyieknek.
Leginkább azt fogják vizsgálni, hogy a boltosok adnak-e számlát, és ha igen, azt megfelelően állították-e ki.
Korábban ingatlanokat adott-vett, újított fel Sopronban, jó fizetése volt, ma pedig magának süti a kenyeret a Kiskunságban, és a kunfakó lófajta tenyésztésére tette fel az életét.
A boltokban kapható sonkáknak csak a fele magyar, a joghurtoknál még kisebb a magyar termékek aránya. Tízből egy tojás külföldről jön, de a friss tej és baromfi szinte kizárólag itthoni előállítású. A külföldi boltokban 75, a magyarokban 85 százalék a magyar termékek aránya.
Értékben 15, mennyiségben 13 százalékkal emelkedett a forgalom a múlt év húsvéti időszakjában, tavalyelőtthöz viszonyítva. Erősen koncentrált a bolti eladás: a sonka közel háromnegyed részét 400 négyzetméternél nagyobb üzletekben adták el.
A csirkemellet meg a csirkecombot még az óvodások is felismerik, és a legeslegkezdőbb háziasszonynak is van lővése róla, mit kezdjen vele. De hogy milyen alkatrész kell egy jó sertéspörkölthöz, mi az a kotlett, mire való a gömbölyű felsál, az már okozhat gondot, pláne, hogy egyáltalán mit kell tudni a jó húsról.
Éppen csak letudtuk a húsvétot, és mindjárt a nyakunkon egy újabb négynapos mega hétvége. Virítani kellene bevásárlólistát, menütervezést, a hűtőben viszont dermedezik némi ünnepi maradék. Járjunk a végére, mielőtt ismét teletömjük a frigót.
Beköszönt a tavaszi napéjegyenlőség utáni holdtöltét követő első vasárnap. Éljen a húsvét, terüljön az asztal. Amin ott kell lenni legalább hat dolognak. S mindnek megvan a maga okozatja, még ha evés közben nem is gondolunk rá.
Van annak szép ó és új keletű magyarázata, miért kerül az asztalra húsvétkor torma, de lássuk be, nem azért esszük, hanem mert ezzel jó a sonka. De milyen a jó torma? Van-e?