#zsidók

Szegő Iván Miklós Itthon

Halál várt rájuk, de nem engedték őket vissza

A magyar állam vezetői tragikus intézkedéseket hoztak 1941 nyarán. Embereket deportáltak a Szovjetunió megtámadása után megszállt – ma Ukrajnához tartozó – területekre, anélkül, hogy bármiképpen is gondoskodtak volna róluk. Ezzel hozzájárultak a Holokauszt első olyan mészárlásához, ahol öt számjegyű volt az áldozatok száma. A magyar vezetők, amikor értesültek a tömeggyilkosságokról, a menekülőket nem engedték vissza az országba. A kamenyec-podolszkiji mészárlást pénteken az Örkény Színház ősbemutatója idézi fel, a hvg.hu pedig egy szintén októberi konferencia előadóit, egy nemrég megjelent, a témát részleteiben feltáró tanulmány szerzőit kérdezte a történelmi háttérről.

MTI Világ

Náci halálosztagok női tagjait kutatta fel a Simon Wiesenthal Központ

Efraim Zuroffék küldtek egy listát a német igazságügy- és belügyminisztériumnak 76 férfi és négy nő nevével, akik az úgynevezett Einsatzgruppékban szolgáltak. A főként SS-tagokból és rendőrökből álló kommandók begyűjtöttek és agyonlőttek zsidókat még azelőtt, hogy a haláltáborrendszer létrejött volna.

hvg.hu Világ

"A hatalmon lévő vezetőket kell változásra késztetni"

Izraelben minden 18. életévét betöltött fiúnak és lánynak katonai szolgálatot kell teljesítenie, a hazájukat védő, katonáskodó fiatalokat nagy megbecsülés övezi. Ugyanakkor esetleges nyomasztó élményeikről, a hadseregben tapasztalható, palesztínokkal szembeni túlkapásokról nem szokás beszélni. Ezt a csendet kívánja megtörni egy tíz éve alakult civil szervezet, amely amellett, hogy iskolákban végez felvilágosító munkát és izraeli katonákkal készít interjúkat, túrákat is szervez a zsidó telepesek által megszállt területekre, hogy megmutassa a teljes valóságot. Hebroni riportunkat beárnyékolja, hogy Izraelben újra a fegyvereké a szó: azt követően, hogy júniusban a Gáza-övezetben újrakezdődtek a rakétatámadások, tegnap egy izraeli harci repülő megölt több, mint 20 civilt, mire a Hamasz elkezdte bombázni Tel Avivot.

MTI Világ

Zsidókra támadtak Franciaországban is

A francia hatóságok megerősítették a zsidó vallási helyek védelmét a brüsszeli zsidó múzeumnál történt lövöldözés miatt, miközben két zsidó vallású férfit egy Párizs környéki zsinagógánál bántalmazás ért.

hvg.hu/MTI Itthon

Zsidó vezetőkkel tárgyalt Lázár, feszült volt a hangulat

Három kérdésben folyt „korrekt, indulatoktól mentes vita” a zsidó közéleti kerekasztal csütörtöki ülésén – mondta újságíróknak a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az ülés után. Lázár János azt mondta: a felmerült kérdésekről tájékoztatja a miniszterelnököt, aki a jövő héten választ fog adni mindenre. A Mazsihisz elnöke szerint nem kaptak választ a kérdéseikre, a megbeszélés hangulata feszült volt.

hvg.hu Itthon

A budai zsidóknak sem kell a kormány pénze

Az érsekújvári zsidó közösség után most a Frankel zsinagóga közössége sem kívánja felhasználni azt a pénzt, amelyet a kormány szánt nekik a holokauszt emlékév rendezvényeire.

hvg.hu Itthon

Visszaküldték Orbán pénzét az érsekújvári zsidók

Visszautasította az Érsekújvári Zsidó Hitközség a Magyar Kormány Civil Alapjának 1,5 millió forintos támogatását, mert úgy látja, a holokauszt áldozatainak emlékét kampánycélokra használják fel – írja a pozsonyi magyar lap, az Új Szó oldala.

MTI Itthon

Lázár: felelősek voltak a zsidók deportálásért a magyar állam egyes vezetői

Magyarországnak szembe kell néznie azzal, hogy nemcsak ellenünk követtek el bűnöket, és nemcsak mások felelőssége a magyarországi holokauszt, hanem mi is vétkeztünk önmagunk ellen - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a nemzetközi holokauszt-emléknapon az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) párizsi székházában hétfő este tartott ünnepi megemlékezésen.

MTI Kult

Már régóta tudott a müncheni műkincsfogásról a német kormány

A német kormányzat már több mint másfél éve tud a Münchenben talált festménygyűjteményről, amelyben a náci diktatúra idején zsidóktól elrabolt alkotások is lehetnek. A műkincsfogásról november elején nyilatkoztak először hivatalosan a hatóságok, miután az ügy kiszivárgott a sajtóhoz.

MTI Világ

Buzgó náci kollaboráns volt az olasz "zsidómentő"

Kutatók szerint valójában náci kollaboráns volt az olasz Schindlerként emlegetett Giovanni Palatucci, aki a történelmi emlékezet szerint ötezer fiumei zsidó életét mentette meg 1940 és 1944 között. Bár Dachauban végezte, csak azért, mert elárulta a nácikat.

hvg.hu Világ

Obama alelnöke: "a zsidóknak köszönhetjük a melegházasságot"

A tudományban, a művészetekben és a közösségi médiában történt változások 85 százaléka az ott dolgozó zsidóknak tudható be – fogalmazott Joe Biden amerikai alelnök egy kedd esti rendezvényen. Sokak szerint a beszédet szóról szóra idézik majd, mint bizonyítékot a zsidó összeesküvésre.

MTI Itthon

"A kormány politikai játszmát játszik a zsidókkal"

Elképzelhető, hogy az európai gazdasági válság elhúzódik vagy súlyosbodik, az európai integrációs projekt veszélybe kerülhet, az euróövezet is összeomolhat, így fel kell készülni arra, hogy az antiszemitizmus erősödhet Európában – állapította meg a Zsidó Világkongresszus (WJC) a jelentésében, amelyet kedden ismertettek a szervezet budapesti közgyűlésén.

hvg.hu Itthon

Gyöngyösi zsidózása is bekerült 2012 top 10 antiszemita kijelentése közé

Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselő és pártja is felkerült az izraeli Simon Wiesenthal Központ tízes listájára, amely 2012 leginkább antiszemita vagy Izrael-ellenes gyalázkodásait gyűjtötte össze. Gyöngyösi az iráni elnökkel, valamint az egyiptomi radikális iszlamista Muszlim Testvériséggel került így egy listára.

1 2 3 4 5
Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben

Kevesebb eladó többet keresett tavaly

Kevesebb eladó többet keresett tavaly

Élvezze ki a tavaszi időt, mert közeledik egy újabb hidegfront

Élvezze ki a tavaszi időt, mert közeledik egy újabb hidegfront

Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó

Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

Szeretettel a Vajdaságból: Ahogy az oltás zajlik, az a szerb csoda

Szeretettel a Vajdaságból: Ahogy az oltás zajlik, az a szerb csoda

Melyik híradót nézi? Ettől függ a véleménye a kínai vakcináról

Melyik híradót nézi? Ettől függ a véleménye a kínai vakcináról

A címlapról ajánljuk