szerző:
LA

54 ismert és nem ismert nem zsidót leültetett Gárdos Péter rendező egy székre, hogy meséljenek három percben zsidó élményeikről. A csillagos házakban készült kisfilmek azért készültek, hogy leszámoljanak a sztereotípiákkal, és szembesítsék a magyarokat, hogy mennyire káros a zsidózás, még ha zugban is folyik.

Zsidózni tabu Magyarországon. Nem csak az itthon feldolgozatlan holokauszt miatt, hanem az olyan fórumok miatt, ahol épp ellenkezőleg: szitokszóként használják, és bárkire ráaggatják a zsidó szót hovatartozástól függetlenül. Laár Andrást például gyerekkora óta zsidózzák – "mert olyan zsidó feje van". Erős Antóniát, mióta a képernyőn van – "biztos azért kapta meg azt a munkát". LL Juniort csak azért nem, mert őt elintézik azzal, hogy roma. Így eladhatóbb a zenéje. Valójában a hármuk közül csak egyiküknek van köze a zsidókhoz: LL Juniornak, aki bevallása szerint félig az.

Az interneten múlt hét óta 54 történet kereng nem zsidóktól a zsidó élményeikről. Gárdos Péter rendező 54 csillagos házba ment el, az udvaron, vagy a lépcsőházban letett egy széket, abba beleültetett egy nem zsidó – ismert vagy nem ismert – embert, és beszéltette. A nyári forgatás alatt a gangról olykor leszólt egy-egy lakó, hogy mit keresnek ott: Gárdos pedig felkiabálta, hogy pontosan miről forgatnak. Csak két esetben mertek visszaszólni, amikor meghallották, hogy mi a téma, de a legtöbben gyorsan visszabújtak az odújukba.

"Nem beszélt arról, hogy hullákat kellett égetnie" – olvassa el interjúnkat Gárdos Péterrel.

Az egyik házban a Teréz körúton a néni ujjongva fogadta a kezdeményezést, és kérte, hogy a szomszédasszonyaikkal együtt lehessenek rajta a felvételen, egy budai házban viszont elkergette volna őket az egyik lakó, feljelentéssel fenyegetett és a közterületesekhez fordult segítségért. Ezt a házat, ugyanúgy, mint még közel 1600 másikat Budapesten a II. világháború alatt megjelölték, mert zsidók laktak benne.

A két véglet, és a köztük felsorakozó sunnyogók jól leírják a magyar társadalom mai hozzáállását az úgynevezett zsidókérdéshez: inkább ne is beszéljünk róla. Gárdosnak az a tapasztalata, hogy már a szó maga is zavart okoz a közbeszédben. Célja a Zsidó mesékkel, hogy szálljon fel a köd a zsidósággal kapcsolatban: „vannak feldolgozatlan témák a magyar társadalomban, a gyógyulásunkhoz szükség van rá”, mármint arra, hogy csakazértis beszéljünk róla, tabuk nélkül.

A projekt során izgalmas, szívmelengető, megdöbbentő, előítéletes, de semmitmondó történetekkel is találkozott a rendező, ez utóbbihoz is ragaszkodott épp azért, hogy megmutassa: a zsidótéma ugyanolyan (szürke) hétköznapi is tud lenni. Az interjúalanyok gyerekkori élményeket idéznek fel, üldözésről, üldöztetésről, kirekesztésről és kirekesztettségről, avagy az otthoni „zugzsidózásról” beszélnek. Török Zita, újságíró, és a projekt szerkesztője ez utóbbiról mesél, és félő, hogy sok más magyar családban is meghatározza a hétköznapokat és a gyerekek formálódó szemléletét ez a zugzsidózás:

A legtalálóbb reakciót a zsidózásra Török Zita 13 évesen kapta meg egy barátnőjétől, amikor a szülei mintájára tévénézés közben ő is rámutogatott a zsidónak tűnő szereplőkre „Na, ez is zsidó!”. Barátnője megrökönyödött, majd megkérdezte tőle: „És?”

A kisfilmek az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) felkérésére készültek.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!