Hozz létre egy linket előfizetéssel nem rendelkező barátaid számára

A hét receptje: félórás ebéd pulykából

Nem túl divatos madáralkatrész a pulykacomb. Igaz, hogy viszonylag olcsó, de elég ronda a bőre, és nem is lehet olyan ropogósra sütni, mint a csirke-, kacsa- vagy libacombot. Meg aztán ott vannak a szívós inak. Ki tudja, meddig kell főzni. Hogy akkor miért ajánljuk?

  • Megyeri Zsuzsanna Megyeri Zsuzsanna
  • +${remainingCount} szerző
A hét receptje: félórás ebéd pulykából

Mert kiválóan alkalmas párolásra vagy bármilyen szaftos húsos étel elkészítésére. Legfeljebb, sőt, megszabadítjuk a bőrétől. A sötét hús ízes – inkább, mint a pulykamell –, és éppen, mert inas, nagyon is  jó pörköltnek, vadasnak, ragunak. Megadja az ilyen fogások kívánatos állagát, és főzés-párolás után már könnyű eltávolítani a combról a bőrt, de rutinosabbak előre megtehetik.

A mi választásunk: fehérboros pulyka. A húson kívül a hozzávaló alapanyagok szinte minden hűtőben alapállásból megtalálhatóak, még akkor is, ha nem várunk vendégeket, nincs mögöttünk nagy bevásárlás. S a legnagyobb előnye, hogy kuktában szűk fél óra alatt elkészül. Ráadásul ki kell bontanunk egy üveg bort, aminek csak a kisebbik része az övé, a nagyját mi ihatjuk meg.

Hozzávalók:
1 kg pulykacomb (alsó, felső vagy mindkettő), 2 szál fehérrépa, 2 fej vöröshagyma, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl tejföl, pár kanál olaj, só, bors, 2 babérlevél, 1 evőkanál cukor

A kuktába olajat öntünk, megdinszteljük a felszeletelt hagymát, majd átpirítjuk rajta a pulykacomb mindkét oldalát. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt fehérrépát, bele dobjuk a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük a borral. A kuktát lezárjuk, és az újraforrástól számítva – ami azt jelenti, hogy a szelepből a gőz fütyülve távozik – 20 percig főzzük, aztán lehúzzuk a tűzről. Ha a kukta teteje „bezuhan”, vegyük ki a húst. Most már könnyen megszabadíthatjuk a bőrétől, inaktól – az íze benne maradt az ételben, jót tett a pecsenyelének –, és a csontokról lefejtve tegyük egy peremes tálba. A szaftos, hagymás párolt zöldséget turmixszoljuk össze a tejföllel, majd borítsuk másik lábosba, amiben előzőleg – amíg a pulyka főtt a kuktában – egy kanál cukrot karamellizáltunk. Forraljuk be, öntsük vele nyakon a filézett, szeletekre vágott húst, és már kész is a fogásunk, amit nyugodtan nevezhetünk részeges pulykának. Már csak az elegancia miatt is.

Diana Miller / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP

Természetesen kukta helyett lábosban, serpenyőben is elkészíthetjük, sőt, fólia alatt, tepsiben is. A kuktás elkészítésnek az a bája, hogy a recept elolvasásától a kész étel tálalásáig tényleg mindössze 35 percre van szükségünk. Nem nőveli az időtartamot, ha főtt tésztával tálaljuk, ami bőven elkészül a kuktázás alatt. Ennél már csak az az egyszerűbb, ha friss, ropogós héjú, foszlós bélű kenyeret adunk hozzá. Halkan megjegyezzük, hogy krumplifánkkal, zsemlegombóccal elképesztően finom – na, de arra már rá kell készülni.

(konyhamese.blog.hu)

Ilyen egyszerűen lopták el egy nő több száz millió forintot érő budai telkét

Ilyen egyszerűen lopták el egy nő több száz millió forintot érő budai telkét

Nyolc nap leforgása alatt elajándékoztak, majd eladtak egy jelenleg 300-400 millió forintot érő telket Budapest XII. kerületében – mindezt úgy, hogy a tulajdonos erről semmit sem tudott. Azóta egy konténer is megjelent a területen, a csalás áldozata pedig nem tehetne semmit egy esetleges építkezés ellen sem, mert jogilag már nem az övé a telek. A HVG információi szerint egyre több a hasonló ügy.