szerző:
Orcifalvi Anna Nóra

New York a művészetkedvelő-múzeumlátogató turisták paradicsoma. Lehet választani az egész napos programot nyújtó hatalmas gyűjtemények és a teremnyi kiállítások között, az élmény: garantált. Akadnak kötelező látogatások, ezekre minden utazóknak illik időt szorítania. Öt top múzeum New Yorkban, szerintünk.

Bár a New York-i múzeumok belépőjegyei nem sorolhatók az olcsóbb kategóriába – átlagosan 20-30 dollár körül vannak –, a kiállítások méretéből és a kollekciók minőségéből adódóan többségük megéri az árát. Ha mégis a jegyen akarunk spórolni, arra is kínálnak lehetőséget, hiszen majdnem minden intézményben van egy nap – vagy legalább néhány óra – a héten, amikor ingyen, vagy tetszőleges mértékű adomány fejében lehet megtekinteni a kiállításokat. Egyetlen hátránya van csak a kedvezménynek: a hatalmas tömeg, amely akár élvezhetetlenné is teheti az esztétikai élményt.

Guggenheim – az absztrakt

Ha csak néhány napunk van New Yorkban, a programba érdemes belezsúfolni a Central Parkot, hiszen ez a város egyik legjellegzetesebb része. Ha pedig már itt vagyunk, a park vonzáskörzetében található múzeumok közül is érdemes megnézni néhányat. A Central Park mellett futó Ötödik sugárúton húzódik végig az úgy nevezett múzeum mérföld, a 82-től egészen a 110. utcáig. Az itt található tíz múzeum közül a két legjelentősebb a Metropolitan Múzeum és a Guggenheim, utóbbi az épület különlegessége miatt is kihagyhatatlan.

©

A Solomon R. Guggenheimről – üzletember és műgyűjtő volt, 1949-ben halt meg – elnevezett, Frank Lloyd Wright által tervezett múzeum spirál formájú épülete, amelyben lépcsők nélkül, lefelé vezető körkörös úton haladunk el az aktuálisan kiállított darabok mellett, 1959 óta ad helyet a kortárs, főleg absztrakt, tematikus tárlatoknak. A múzeum egyes kiállításoknál a középen szabadon maradó teret is kihasználja, a mennyezetről lógatva le a kiállítási darabokat, különleges élménnyé téve a látogatást, amely semmiképp nem emlékeztet egy hagyományos múzeumi sétára. Legyen szó Cattelan hiperrealista szobrairól, vagy John Chamberlain fémhulladékból készült alkotásairól, az esztétikai élményhez hozzájárul a korántsem hétköznapi épület.

Említést érdemel még a Guggenheim boltocskája is, amely a múzeum által kiállított művekhez illeszkedve nem az unalmas képeslap-naptár-toll kombinációt kínálja a vásárlóknak, hanem izgalmasabb ajándéktárgyakat, fejtörőket, fényképtartókat, könyveket és egyéb különlegességeket.

Metropolitan – a gigantikus

A Metropolitan Művészeti Múzeum szintén a kötelezően megnézendő múzeumok közé tartozik, de méretéből adódóan a Guggenheimmel ellentétben nem elég egy-két óra arra, hogy végigjussunk rajta. Ha nem akarjuk úgy érezni magunkat, mint aki kötelességből rohan végig a termeken, nem árt egy egész délutánt rászánni a látogatásra. Állandó gyűjteménye több mint kétmillió tárgyat tartalmaz: ezek tizenkilenc részlegre osztva tekinthetőek meg a világ egyik legnagyobb múzeumkomplexumában. A részlegek között az egyik legimpozánsabb a több mint 50 ezer tárgyból álló, európai szobrászatot és iparművészetet felölelő gyűjtemény. A szoborparkok mellett bepillantást nyerhetünk az afrikai, ázsiai és óceániai művészetekbe is, de népszerű az egyiptomi gyűjtemény is.

©

MoMa – a legnépszerűbb

A világ legjelentősebb modern művészeti gyűjteménye tekinthető meg a Modern Művészetek Múzeumában (MoMa), ahol megnézhetünk – a teljesség igénye nélkül –  jó néhány Dalí, Picasso, Pollock, Diane Arbus, Marcel Duchamp és Andy Warhol-művet. Az állandó kiállítások mellett az időszakos tárlatokon is olyan neves művészek alkotásait mutatják be, mint például Cindy Sherman kortárs amerikai fotográfus.

A MoMa a legnépszerűbb New York-i múzeumok egyike, így a látogatottság egy átlagos hétköznapon is magas, a nagyon ügyesen időzített, péntek délután 4 órától este 8-ig tartó ingyenes időszakban viszont szinte lépni sem lehet az épületben. Igaz, a kígyózó sorok gyorsan haladnak (hála a szervezettségnek), de a kiállítási darabok élvezete nem zavartalan: minduntalan belép a képbe valaki.

Zsidó Örökség Múzeum – a hagyományőrző

Nem csak az Ötödik sugárút és a Central Park környékén érdemes múzeumot látogatni, Dél-Manhattanben is akadnak említésre méltó intézmények, ilyen például a Battery Park közelében található Zsidó Örökség Múzeum, a Museum of Jewish Haritage, amely interaktív tárlatával nemcsak a holokausztnak állít emléket, de a zsidó hagyományokba is bepillantást enged.

©

Intrepid – az egykori hadihajó

A formabontó múzeumok egyike a nyugati 46. utcánál a Hudson folyón „parkoló” Intrepid, melynek története a második világháború idején kezdődött. Az Intrepid CV-11 ESSEX osztályú repülőgép-hordozóként kezdte pályafutását. A hajó számos csatában részt vett, és az Egyesült Államok egyik legsikeresebb repülőgép-hordozójaként vonult vissza, hogy aztán 1982 óta múzeumként működjön, és a város egyik jelképévé váljon.

A hajó mellett a USS Growler nevű tengeralattjáró szűkös belsejét is meg lehet nézni, de ez csak azoknak ajánlott, akik hírből sem ismerik a klausztrofóbiát.

A múzeum alapvetően második világháborús hadászati eszközöket mutat be, tehát elsősorban a férfiaknak lehet csábító. A különleges helyszín viszont sokat dob a tartalmon. A hajó és a tengeralattjáró belsejében például azt is megtudhatjuk, hogyan éltek a rajta utazó katonák, akik esetenként több hónapot töltöttek a víz alatt összezárva. A hajó fedélzetén egy járműpark is helyet kapott.

És a ráadás

Hogy nem a méret a lényeg, azt a Zsidó Örökség Múzeummal szemben található Skyscraper Museum, vagyis Felhőkarcoló Múzeum bizonyítja: a kiállítás egyetlen teremben mutatja be New York felhőkarcolóinak történetét, megemlékezve a leomlott WTC tornyok építéséről is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orcifalvi Anna Nóra Plázs

Ahol mindenki boldognak látszik: New Yorkban shoppingoltunk

Tízemeletes bevásárlóközpontok, eltúlzott díszítés, nyári karácsony, szemnek is befogadhatatlan mennyiségű termék. De mégsem ez sokkolta a hvg.hu riporterét a New York-i bevásárló körúton. Hanem a sok kedves eladói mosoly.

Glázer: Borkainak fontosabb a Fidesz, mint Győr

Glázer: Borkainak fontosabb a Fidesz, mint Győr

Az alábbi képeken látható emberekben egy közös: nem léteznek

Az alábbi képeken látható emberekben egy közös: nem léteznek

Erdogan: Ankara soha nem köt tűzszünetet Szíriában

Erdogan: Ankara soha nem köt tűzszünetet Szíriában

Nem volt hátsó féktárcsája a kamionnak, amit megállítottak az M7-esen

Nem volt hátsó féktárcsája a kamionnak, amit megállítottak az M7-esen

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Palkovicsék felokosítják a magyarokat a mesterséges intelligenciából

Palkovicsék felokosítják a magyarokat a mesterséges intelligenciából