szerző:
Gy.Zs.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy tűnik, most aztán beindul a tél. Nem mintha olyan nagyon hiányzott volna, de így legalább létjogosultsága lesz a jó húzós, lélekmelegítő ételeknek, és nem kell feltétlenül lájtoskodnunk. Mindjárt kezdhetjük is egy tekintélyes csülkös bablevessel, utána jöhet palacsinta, és a vasárnap délutáni egészségtelen szieszta.

Az ember azt gondolná, hogy legalább egy bablevesben konszenzus van. A fenét.Csülökre mennének egyesek a tekintetben, kell-e például zeller, babérlevél bele, szaggassunk-e a lébe csipetkét avagy inkább kockázzunk krumplit, netán tartózkodjon benne mindkettő. Még a fazékban tejfölözzük-e vagy csak a tányérban, hogy együtt főjön-e a csülök a babbal vagy sem, esetleg félpuhán házasítsuk őket,és egyáltalán: milyen bab is legyen, fehér-tarka-barka.

Nos, egy biztos: a bablevesbe illik minden, ami állítólag a magyar konyha alapvető jellemzője: sertészsír, vöröshagyma, fűszerpaprika, tejföl. Minderre  tankönyvileg még a 21. század fordulóján is áldását adta olyan szaktekintély, mint Kalla Kálmán Gundel-séf és lektor úr. Most hallani vélünk némi felhördülést a „nézők soraiból”, de étel-italismereti tankönyvelemzés helyett inkább álljunk neki főzni, mert rövid lesz a hétvége.

blogspot.com

Ugyanis először is be kell áztatnunk a szárazbabunkat, legalább egy éjszakára. A füstölt csülöknek – mert erről van szó - sem árt egy kis ázás, de azért ezzel óvatosabbak legyünk, mert, ha nagyon kiázik elveszti jellegzetes stichjét ,amire pedig nagy szükségünk van a leveshez. Annyira, hogy majd a főzőlevéből fel is használhatunk hozzá.

Mindjárt el is érkeztünk a szerintünk tökéletes választáshoz: főzzük külön-külön a csülköt és a babot, megvan annak az ideje, hogy mikor adódjanak össze. S így el sem sózhatjuk a levesünket,ami a csülközéssel könnyen előfordulhat. Akkor most lássuk a receptet, feltételezzük, hogy a bab ázott, a füstölt csülköt pedig babérlevéllel, pár szem borssal, gerezd fokhagymával már puhára főztük. Ha nem akarunk hosszú órákra berendezkedni a konyhában,vegyük elő a jó öreg kuktát.

Hozzávalók 4 személyre:

  • ½ kg szárazbab (tarka),
  • 80 dkg kicsontozott,főtt füstölt csülök,
  • 2-3 nagyobb sárgarépa,
  • 2 nagyobbacska petrezselyemgyökér,
  • 1/4 zellergumó,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 nagy gerezd fokhagyma,
  • 1 babérlevél,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 1 evőkanál sertészsír,
  • 2 mokkáskanál őrölt piros paprika a rántáshoz,
  • 1 tojás
  • annyi liszt, amennyit a tojás felvesz,
  • pici só a csipetkéhez.

A leszűrt, átmosott babot a hagymával, fokhagymával, babérlevéllel bő, hideg vízben (2 liter) feltesszük főni, hozzáadva egy merőkanálnyit a csülök főzőlevéből is, és picit sózzuk, aszerint, az előbbi mennyire sós.

Egyet forralunk rajta, majd hagyjuk, hogy szép csöndben, alacsony lángon, fedő alatt puhára főjön a bab. Pontosabban félpuhára, mert ekkor hozzáadjuk a felezett -negyedelt, megtisztított sárgarépákat, gyökereket, meg a zellert. Ha minden szépen megpuhult  (kénytelenek leszünk belekóstolni), hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott füstölt csülköt, és berántjuk a levest. Ráadásul disznózsírral.

Bizony, semmi reform, elvégre otthon vagyunk, az ne nyissa ránk a konyhaajtót, akinek ez nem tetszik. Mondjuk a rántást? A zsíron világosra pirítjuk a lisztet, belekeverjük a piros paprikát, felengedjük kevés hideg vízzel, esetleg ezt is a csülök kihűlt főzővízével, úgy, hogy szép simára kavargatjuk, ne csomósodjon a forró levesben, amibe belekeverjük.

Ha megtörtént a rántás általi testesítés, jöhet a csipetke. Nem ördöngösség. A felütött tojást annyi liszttel összedolgozzuk, amennyit felvesz (kemény állagúnak kell lennie), picit megsózzuk, késfokával, vagy mokkáskanállal beleszaggatjuk a levesbe. Ami ilyetén késznek tekinthető. Akár keverünk még a fazékban hozzá pár kanálnyi tejfölt, akár csak tálaláskor a tányérokban tejfölözzük kinek-kinek ízlése szerint.

hvg.hu

Tipp: frissen aprított zeller és petrezselyemzölddel hintsük meg a leves tetejét,készítsünk mellé tálaláskor az asztalra hegyes, erős paprikát, hadd csípőzzön a magyar. Ízesíthetjük még pár csepp tárkonyecettel is.

A csülkös bableves van olyan kiadós, hogy utána csak palacsintát kináljunk. Méghozzá almás palacsintát. Ilyenkor kicsit vastagabb tésztát gyártunk, mert belekeverjük a kockára vágott, pucolt almákat is: egy tucat palacsintához 25 dkg finomlisztet 2 dl tejjel és 2 deci natúr joghurttal, 1 tojással, 1 csomag vanilíás cukorral, 1/2 csomag sütőporral, 3 dkg olvasztott vajjal csomómentesre keverünk.

Beledolgozzuk a kis kockára vágott almákat (2 nagyobb elég is), végül belereszeljük fél citrom héját. Már süthetjük is a szokásos módon a palacsintákat, amiket a tányérra téve még kevés fahéjas cukorral megszórunk. Igen mutatós lesz pár szem tört,pirított dióval is a tetején.Ha végképp rosszul akarunk lenni,a fahéjas cukorból szirupot is főzhetünk,azzal locsolgathatjuk,esetleg bevethetjük az amcsik juharszirupját.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!