szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha müzliszelet lapul a táskánkban,bárhol bármikor meg vagyunk mentve az éhhaláltól robotos napunk során, de a gyerek is el lehet vele, míg haza ér a suliból. S csak be kell ugrani a legközelebbi boltba, ahol tucatjával kínálkozik. Legfeljebb nem biztos, hogy az, ami. Házilag elkészíteni sokkal könnyebb, mint gondolnánk. Finomabb, olcsóbb és egészségesebb is.

Ahhoz képest, hogy a müzlit eredetileg kórházi tápnak találta fel úgy 1900 tájékán egy bizonyos Maximilian Birchner-Benner nevű svájci orvos, igen szép karriert futott be. Tőlünk nyugatra már a 60-as években komoly iparág állt rá a müzli s müzliszelet gyártásra, hozzánk természetesen ez is a rendszerváltást követően gyűrűzött be, egészségtudatos körökben kötelező elemmé vált. Tényleg ránk dől a boltok polcairól. Ha lehetőség szerint kímélni akarjuk szervezetünket a tartósítószerektől és adalékanyagoktól, akkor a müzliszeletet is bátran elkészíthetjük otthon.  Nem igényel sok időt, a variációinak a száma szinte végtelen, és csak a fantáziánk szabhat határt a rostokban gazdag nassolnivaló „gyártásának”.

Gyakorlatilag mehet bele bármilyen pehely, gabonafajta (búza, rizs, tönköly vagy zab). A gyümölcsök sorolhatnak aszaltan vagy liofolizálva, kandírozottan vagy frissen. Az olajos magvak is remekül érzik magukat a müzliszeletben.

Aréna2000

Tippek, tanácsok:

  1. Ha tepsiben készítjük el, béleljük ki a formát sütőpapírral vagy fóliával, így biztosan nem fog beleragadni.
  2. Hogy egyenletes legyen a vastagság, a tetejére is helyezzünk fóliát és tegyünk rá nehezéket, esetleg egy másik ugyanakkora méretű tepsit.
  3. Nagyobb szemű pehelyből szebben összeáll, érdemes inkább ilyet használni.
  4. A cukor helyett használjunk mézet vagy szőlőcukrot. Bármelyik recepthez adhatunk kevés kakaót, vagy darabolt, durvára vágott csokit.
  5. A kész müzliszeleteket légmentesen záródó fém dobozban tároljuk.

Müzliszelet sütés nélkül

Hozzávalók:

  • 10 dkg zabpehely
  • 3 dkg puffasztott gabonapehely
  • 15 dkg méz
  • 1 dkg pirított szezámmag
  • 1 dkg pirított lenmag
  • 6 dkg tetszőleges aszalt gyümölcs, apróra vágva
  • 4 dkg pirított, apróra vágott sótlan mogyoró
  • a bevonáshoz csokoládé

Elkészítés:

A mézen kívül az összes alapanyagot összekeverjük egy nagyobb tálban. A mézet megmelegítjük egy közepes lábasban, amikor meleg és folyós, akkor hozzáöntjük a száraz keveréket. Alaposan eldolgozzuk, és lassú tűzön 5-6 percig folyamatos kevés mellett hagyjuk, hogy a száraz keverék beigya a mézet. Egy tepsit vagy egy kerámia tálat kibélelünk sütőpapírral, és a masszát egyenletesen elosztjuk benne kb. 1,5-2 cm magasságban. Nehezéket helyezünk rá, és legalább 12 órára hűtőbe tesszük. Másnap szeleteljük. Ha szeretteinknek vonzóbb, akkor a szeletek alját márthatjuk olvasztott csokiba.

Egzotikus müzliszelet

Hozzávalók:

  • 15 dkg zabpehely
  • 10 dkg puffasztott amarantmag (lehet más puffasztott gabona is )
  • 10 dkg datolya, kimagozva, pürésítve
  • 10 dkg aszalt banán, apró kockára vágva (fele lehet aszalt mangó, papaya is)
  • 3 evőkanál méz
  • 12 dkg pirított mandula
  • 2 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál pirított szezámmag
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 4 evőkanál aranymazsola

Elkészítés:

Az összes hozzávalót összekeverjük egy tálban, majd kibélelt tepsibe öntjük. Egyenletesen eloszlatjuk, és előmelegített 200 °C fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl és utána szeleteljük. A masszát szeletekre formázhatjuk sütés előtt is.

Kakaós, ropogós müzliszelet

Hozzávalók:

  • 25 dkg zabpehely
  • 10 dkg puffasztott gabonapehely
  • 12 dkg méz
  • 2 dkg kakaópor
  • 20 dkg barnacukor
  • 18 dkg sótlan vaj
  • 10 dkg durvára vágott, pirított dió (vagy mogyoró vegyesen is lehet)
  • 5 dkg durvára vágott, pirított mandula
  • 10 dkg arany mazsola
  • 5 dkg pirított szezámmag
  • 5 dkg aszalt sárgabarack, apróra vágva
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál vaníliaeszencia

Elkészítés:

A vajat egy közepes lábasban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a mézet s a barnacukrot, simára keverjük. Mérsékelt tűzön addig főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ekkor nagyobb tűzre állítjuk, és 2-3 percig, illetve addig főzzük, amíg karamell állagúra sűrűsödik.

Ekkor levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a többi hozzávalót. A masszát kibélelt tepsibe öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és előmelegített 200 °C fokos sütőben 15-17 percig sütjük.

Ha kihűlt, egy nagyobb vágódeszkára borítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt és felszeleteljük.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!