szerző:
Kanicsár Ádám András
Tetszett a cikk?

A Bibliára és különböző mérésekre hivatkozva egyre többen hiszik, hogy a Föld márpedig lapos, és aki pedig nem így gondolja, az világszintű átverés áldozata. De miként is gondolkodik egy lapos-Föld-hívő? Miért nem működne ez az elmélet a magyar összeesküvés-hívők körében? Mit mond a pszichológus? És miért gonosz a NASA?

Phillips Stallings napi 8 órát tölt azzal, hogy bebizonyítsa: a Föld lapos. Ő az egyike azon fő lapos-Föld-szószólóknak, akik külön weboldalt és népes Facebook-csoportot szenteltek a saját maguk által menedzselt, magától és egyre gyorsabban bővülő körüknek.

Phillips Stallings
©

A legtöbbek számára fanatikus őrült, ám az elméletet támogatók számára igazi szakértő, aki a vallás és matematika erejével döbbenti rá az embereket az igazságra. A férfi kezdetben leginkább olyan katolikus írók műveit nézte át, akik korábban foglalkoztak a lapos Föld elméletével, ma pedig már az interneten folytatja kutatását: más hívők publikációit dolgozza fel és azokat alapul véve készít újakat, kiegészítve számításaival és elméleteivel. A szakirodalom így egyre nő – ahogy a hívek száma is.

Stallings mindezt az igazságért teszi: „A leginkább felkavaró aspektusa ennek a hazugságnak az, hogy a Földünket miként redukálják le egy formára, a létrejöttét pedig egy véletlenre. Az is felháborító, hogy mekkora hangsúlyt fektetnek más bolygókra és idegen életformák felkutatására, miközben itt a Földön gyermekeket gyilkolunk.”

A gyermekgyilkoláson Stallings az abortuszt érti, a katolikus gyülekezetek ádáz ellenségét. A lapos-Föld-hívők számára a katolicizmus fontos alap – ezt Stallings weboldalán is láthatjuk, több posztjában is felszólal a melegjogok vagy a zsidók ellen – és sokszor tapadnak tudományos magyarázataik különböző Bibliai idézetekhez, melyek – jónéhány ferdítéssel és logikai csavarral – azt bizonyítják, hogy a Föld bizony lapos.

„Ha az emberek szemét az égre szögezed, könnyen irányíthatod őket”

És a Szentírás legyőzi a tudományt – főleg, hogy a tudomány sokszor csak a levegőbe beszél, bizonyíték nélkül: „Az az érdekes, hogy mit nem látunk. Nem látjuk az élő közvetítését annak, hogy a Föld 1000 m/h-val forog, nem látjuk az űrszemetet és nem látunk valós képeket a Földről.”

De vajon miért lenne jó ez a NASA-nak vagy a hatalomnak (az egyházat beleértve, de Stallings szerint egy jó katolikus nem az egyházban, hanem a Szentírásban keresi az igazat), hogy hazudjon a Föld formájáról? „Ha az emberek szemét az égre szögezed, könnyen irányíthatod őket, sőt ki is irthatod őket gyógyszerekkel vagy rövid idő alatt háborúkkal, végig elterelve a figyelmüket.”

©

Stallings számára nem sértő, ha butának titulálják, ő inkább a többi ember miatt aggódik: „A lapos Föld azon alapszik, amit meg tudunk mérni, nem pedig különböző képeken. Az, hogy valaki hülyének nevez, mikor rávilágítok arra, hogy a víz nem görbülhet, inkább aggódással tölt el, mint sérelemmel. A gravitáció az egyetlen magyarázata a heliocentrikus világképnek, ami alapvetően elméletekből és nem megfigyelhető adatokból épül fel.”

„Az egész egy sátáni ügylet”

De mik is ezek a megfigyelhető adatok? Bár alapvetően megfigyelhető adat lehet a gömbölyű Föld hívei számára az, hogy miképpen mozog a Nap, a Hold vagy csillagok, sőt manapság elég ránézni bármilyen űrügynökség által késztett képre, vagy akár a Nemzetközi Űrállomás élő közvetítésére, ezek a képek Stalllings szerint egyszerű átverések, manipulációk, a mozgó csillagok és Nap pedig sima kivetítés. Kivéve a Holdat, mely sok lapos-Föld-hívő szerint valóban létező szilárd objektum a Föld feletti kupolában – de ez már vitásabb kérdés.

A lapos-Föld-hívők azt állítják, az egyszerű matematikának hisznek, sőt nemes egyszerűséggel a szemüknek. Repülőkből ülve filmeznek és fotóznak, mutogatva rajtuk, hogy bármilyen magasan vannak, a felszín még mindig nem görbül. Különböző weboldalakon (téves) matematikai számításokkal próbálják igazolni, hogy a Föld görbülésének különböző helyzetekben már észlelhetőnek kéne lennie, mégsem az. Sok hívő állítja, hogy kezdetben azt akarta számításaival bebizonyítani, hogy a Föld igenis gömbölyű, azok viszont csak azt bizonyították be, hogy igazából lapos.

De mi a cél? Miért gyárt az emberiség évezredek óta hazugságokat? A kérdés Istenben keresendő: „Az egész egy sátáni ügylet, a hazugságot terjesztik az igazság helyett, csak azért, hogy eltévelyítsék az embereket Istentől és teremtésének gyümölcseitől, és helyette gonosz elméleteknek adjanak talajt. Sokak szerint minden egy pogány napkultusz irányába vezet vissza.” Hogy mindez mire és kinek jó, nincs igazán válasz. Stallings az egész mögötti okot egyszerűen azzal zárja le, hogy „mivel a Sátánt szolgálják”.

Belső Nap és Hungaricus Planeta

Ádám, az összeesküvéselmélet-rajongókat figyelő Mindmeghalunk.com egyik alapítója szerint Magyarországon nem várható, hogy nagymértékben elterjed a lapos Föld elmélete, mivel egyszerűen nem passzolnak más elméletekhez. Sok magyar összeesküvő szentül hiszi, hogy a magyarok népesítették be a Földet a Sirius vagy a Hungaricus Planeta bolygóról érkezve – ez pedig azt jelenti, hogy vannak más bolygók a világegyetemben, ez egy lapos-Föld-hívőnek pedig egyszerűen nonszensz.

©

Kiemelten népszerű elmélet az üreges Földé is, melynek lényege, hogy bolygónk belsejében van egy központi Nap, emellett pedig vannak még barlangvárosok, óceánok, illetve persze Samballa, a központi megapolis is. Ez esetben a Föld pedig ismét nem lehet lapos. A Belső Földben mellesleg negyedik dimenzió uralkodik, négyméteres halhatatlan emberek lakják, és mindannyian könnyen lejuthatunk olyan titkos kapukon, mint a gízai piramisok, de azért vigyázzunk, hiszen lehet, nem szerencsés belefutni néhány vénuszi csészealjba. Mert elméletileg olyanok is vannak.

Mindegy mekkora hülyeség a kontent”

Míg egy lapos Földet néhány elhibázott matematikai görbületszámítással még bőven lehet hamisan bizonyítani, egy belső Földet belső Nappal már nyögvenyelős. Ilyen esetekben maradnak az élménybeszámolók, amelyek sokszor üzleti célt is szolgálhatnak.

Azért hisznek benne, mert szerintük volt, aki már járt ott, csak őket elhallgattatta a CIA, a CBA, a BKV. Emellett van jó pár oldal, amik az ilyen cikkek reklámklikkjeikből élnek. Mindegy mekkora hülyeség a kontent, csak minél figyelemfelkeltőbb legyen, hogy kattintsanak. Ugyanezeken az oldalakon mennek a napi rákgyógyszerek is.”

„Valóság helyett egy paranoid világszemlélet”

Makai Gábor klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta szerint nem őrültekkel van dolgunk, hanem labilis emberekkel, akik könnyen magukévá tudnak tenni egy olyan világnézetet, amelyben átverések veszik őket körül. Az ilyen csoportoknál leginkább a paranoid üldöztetés a jellemző: „A valóság helyett egy paranoid világszemlélet uralkodik a fejükben. Ragaszkodnak a saját igazságukhoz és képtelenek elismerni, hogy akár tévedhetnek is.”

©

Az ilyen csoportok Makai szerint sokszor hasonlítanak egy szektához. Az odatartozás önkéntes, a tagok belsővé teszik a normákat és vezetőre sincs szükségük, ők maguk terjesztik az igét – így lesznek például a lapos Föld hívei önkéntes mémgyártók és tanulmányszerzők.

Hogy ez miért jó nekik? Egyszerűen biztonságra lelnek, nem kerülnek magukkal szembe. A csoporton belül azt érezhetik, hogy ők az igazság kivételes tudói, akik elég okosak ahhoz, hogy ne legyenek áldozatai évszázados átveréseknek, ráadásul ki is nevethetik azokat, akik őket nevetik ki. Sőt, mivel feltételezéseik nagy része a valláshoz kötődik, annak a kisebbségként érezhetik magukat, akik a lehető legtávolabb állnak a Sátántól és szolgáitól, a gömbölyű Földről prédikáló háttérhatalomtól.

Hogy mit kell kezdeni velük? Makai szerint ez már a tudomány felelőssége: „A tudománynak következetesnek kell lennie és megvédeni azt, ami bizonyítható. Nem szabad megvetni, amit ezek az emberek mondanak, hanem tudományosan megcáfolni őket. Hiszem, hogy a tudomány képes arra, hogy kiirtsa az áltudományokat vagy befogadjon más szemléleteket, amelyek alátámaszthatók.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt