szerző:
hvg.hu

Idén közel száz íz szállt ringbe az Év fagylaltja címért Szegeden: a kötelező elem idén a meggy volt.

Hétfőn tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a legfinomabb fagylaltok versenyét. A cukrászok megmérettetésének ezúttal az újranyitott Virág cukrászdák adtak otthont Szegeden. (A hatévnyi szünet után június 3-án újból megnyíló műintézményekről és magáról a megújulásról ebben a cikkünkben írtunk.)

A Szegedma portál beszámolója szerint a cukrászok idén azt a feladatot kapták, hogy a meggyet kötelezően építsék be a vetélkedőre nevezett „ízkölteményekbe”.

A versenyen a zsűri négy kategóriában hirdetett eredményt:

1. kézműves fagylalt, amelyet értelemszerűen minden cukrásznak saját kezűleg kellett előállítania

2. a kényelmi termékekkel, például porkeverékkel készült fagylaltok

3. az alapanyag-forgalmazók versenye

4. mentes kategória, amelyben főként glutén- és cukormentes fagylaltok versenyeznek

A verseny első és egyben legfontosabb kategóriájának győztese a Vezúv fantázianévre keresztelt fagylalt lett. (A további kategóriák győzteseit és a helyezett fagylaltokat a szeged.hu oldalára kattintva találja.) A Vezúv egy tejes alapú csokoládés, kakaós, karamelles, meggyes öntettel díszített kézműves édesség, melynek megálmodója Hiczkó Henrietta, a fővárosi Nándori cukrászda munkatársa. Nem ez a cukrász első sikere: tavaly a Tavaszi gyógyírrel nyert bronzérmet a szabadon választható, mentes kategóriában.

A zsűri elnöke, Auguszt József a Szeged.hu portálnak elmondta, hogy szerinte nem kell sok ízt összekeverni a jó fagyihoz, többen azonban ezt nem vették figyelembe. Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke azt is hozzátette, hogy a kreativitás volt az egyik legfontosabb szempont a ringbe szálló fagylaltok értékelésénél, ugyanakkor az új kreálmányok mellett a hagyományos ízek ugyanolyan joggal és eséllyel pályázhattak a győzelemre. Például a tavalyi győztes, az Opera Royal is egy klasszikus csokoládés kombinációnak számít.

A szakmai zsűri tizennégy tagból állt: az ország minden tájáról összehívták a leghíresebb cukrászdák mestereit, de „civilek” ugyanúgy beleszólhattak a döntésbe, idén például a nemrég cukrász vizsgát tett, várandós Liptai Claudia és az RTL Klubtól a TV2-höz igazoló Ördög Nóra is szavazati joggal rendelkezett az Év fagylaltja versenyen.

Korábban mi is teszteltünk néhány fagyizót, többek között az idén díjnyertes Nádori cukrászdát. – Ebben a cikkben írtunk arról, hogy mi mely fővárosi fagyizókat találtuk érdemesnek a kóstolásra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hadházy szerint már nagyjából százezren aláírták az Európai Ügyészségről szóló petícióját

Hadházy szerint már nagyjából százezren aláírták az Európai Ügyészségről szóló petícióját

Itt a HVG 2019-es középiskolai rangsora, az élen a Radnóti Miklós Gimnázium

Itt a HVG 2019-es középiskolai rangsora, az élen a Radnóti Miklós Gimnázium

Luxusingatlanokat vásárolt az ukrán maffia Budapesten

Luxusingatlanokat vásárolt az ukrán maffia Budapesten

16 évvel a gyilkosság után tudták rábizonyítani férje megöletését a budapesti üzletasszonyra

16 évvel a gyilkosság után tudták rábizonyítani férje megöletését a budapesti üzletasszonyra

Frissítsen, ha még nem tette: veszélyben lehetnek a WhatsAppot használók

Frissítsen, ha még nem tette: veszélyben lehetnek a WhatsAppot használók

A nagymamája hamvaival megtöltött sütit osztogatott egy lány az osztálytársainak

A nagymamája hamvaival megtöltött sütit osztogatott egy lány az osztálytársainak