Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"d4f262b0-06cd-46d5-8390-f1c800f9a8e6","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Új szereplők és új szerepkörök mutatkoztak be a magyar gazdaság hagyományos évnyitóján, ahol az is kérdés: milyen patronokat tartogat még a kormány az után, hogy Orbán Viktor már februári évértékelőjében elkezdte az osztogatási programot. Élő közvetítésünk a gazdasági évnyitóról.","shortLead":"Új szereplők és új szerepkörök mutatkoztak be a magyar gazdaság hagyományos évnyitóján, ahol az is kérdés: milyen...","id":"20250308_gazdasagi-evnyito-nagy-elek-nagy-marton-orban-viktor-varga-mihaly-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d4f262b0-06cd-46d5-8390-f1c800f9a8e6.jpg","index":0,"item":"51f1346f-1add-434a-b5d0-ebe8983e948e","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250308_gazdasagi-evnyito-nagy-elek-nagy-marton-orban-viktor-varga-mihaly-ebx","timestamp":"2025. március. 08. 10:01","title":"Orbán: Lesz egy együttműködési csomag az USA és Magyarország között, ami miatt kevésbé fog fájni a vámháború","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6100acc9-30fa-4374-8bec-3511a7b06713","c_author":"Farkas Zoltán","category":"360","description":"Reakció a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara gazdasági évnyitóján elhangzottakra. Vélemény.","shortLead":"Reakció a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara gazdasági évnyitóján elhangzottakra. Vélemény.","id":"20250308_Farkas-Zoltan-Kutyaharapast-szorevel","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6100acc9-30fa-4374-8bec-3511a7b06713.jpg","index":0,"item":"ede7d2be-7395-4710-91b7-68f501786335","keywords":null,"link":"/360/20250308_Farkas-Zoltan-Kutyaharapast-szorevel","timestamp":"2025. március. 08. 15:23","title":"Farkas Zoltán: Kutyaharapást szőrével","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3157f383-2f21-4943-972f-fbf9b6199bab","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Elő a szelvényekkel!","shortLead":"Elő a szelvényekkel!","id":"20250308_Megvannak-az-otos-lotto-nyeroszamai-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3157f383-2f21-4943-972f-fbf9b6199bab.jpg","index":0,"item":"c2900256-e95a-4354-83e0-ceb3b6171b78","keywords":null,"link":"/itthon/20250308_Megvannak-az-otos-lotto-nyeroszamai-ebx","timestamp":"2025. március. 08. 19:46","title":"Megvannak az ötös lottó nyerőszámai","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2ec2e947-c7e3-4726-bdb6-bc87f919a1e7","c_author":"Fülöp István","category":"360","description":"Még 2022-ben vezették be, azóta már évente több mint 2000 Okosleletet készít ügyfelei számára a Synlab, amely a laborvizsgálatot mesterséges intelligenciával értékelteti ki, és jelzi a betegségek kockázatát. Póda Tamással, a vállalat kereskedelmi és marketingigazgatójával beszélgettünk.","shortLead":"Még 2022-ben vezették be, azóta már évente több mint 2000 Okosleletet készít ügyfelei számára a Synlab, amely...","id":"20250309_hvg-synlab-okoslelet-poda-tamas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2ec2e947-c7e3-4726-bdb6-bc87f919a1e7.jpg","index":0,"item":"6da29413-4bf4-4170-af1e-2422e98720cd","keywords":null,"link":"/360/20250309_hvg-synlab-okoslelet-poda-tamas","timestamp":"2025. március. 09. 08:30","title":"Dr. MI szól, ha baj van: így értékel laborvizsgálatokat egy magyar algoritmus","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e1a6ae86-3164-4702-ad3b-cd4842c246c5","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Központosították az időpontfoglalást, ami miatt az országból bárki bejelentkezhet Terézváros rendelőibe, a helyiek viszont kiszorulhatnak onnan – írta Soproni Tamás. Ugyanakkor az önkormányzat azért költött milliárdokat az elmúlt években az egészségügyre, hogy a kerületiek jobb szolgáltatást kapjanak.","shortLead":"Központosították az időpontfoglalást, ami miatt az országból bárki bejelentkezhet Terézváros rendelőibe, a helyiek...","id":"20250309_onkormanyzati-rendelok-allamositas-trukk-terezvaros-vi-kerulet-soproni-tamas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e1a6ae86-3164-4702-ad3b-cd4842c246c5.jpg","index":0,"item":"35f9ab43-efe5-41dd-9818-3eeadba0a814","keywords":null,"link":"/itthon/20250309_onkormanyzati-rendelok-allamositas-trukk-terezvaros-vi-kerulet-soproni-tamas","timestamp":"2025. március. 09. 16:01","title":"„A kerületi betegek előnyben részesítése megszűnik” – trükkösen államosítják az önkormányzati rendelőket a terézvárosi polgármester szerint","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e0344d9d-b863-4cc1-a275-7f2e43ec9993","c_author":"HVG","category":"360","description":"A zsenik különc, bogaras világába tekinthetünk be a Centrál Színházban.","shortLead":"A zsenik különc, bogaras világába tekinthetünk be a Centrál Színházban.","id":"20250308_hvg-Central-szinhaz-kisszinpad-David-Auburn-Egy-bizonyitas-korvonalai","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e0344d9d-b863-4cc1-a275-7f2e43ec9993.jpg","index":0,"item":"1ab170fc-bc82-48c0-905f-725dda780395","keywords":null,"link":"/360/20250308_hvg-Central-szinhaz-kisszinpad-David-Auburn-Egy-bizonyitas-korvonalai","timestamp":"2025. március. 08. 16:15","title":"Visszatér a színpadra Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia, akik a Nemzeti Színházban lezuhantak a díszletről","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"62874a96-1a78-4128-8cc6-0d9b8c564715","c_author":"HVG","category":"360","description":"Az anyatejhez akár csak hasonló táplálékot gyártani még a tudomány mai állása mellett is lehetetlen, de újabban sokat ígérő kísérletek folynak.","shortLead":"Az anyatejhez akár csak hasonló táplálékot gyártani még a tudomány mai állása mellett is lehetetlen, de újabban sokat...","id":"20250308_hvg-mesterseges-anyatej","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/62874a96-1a78-4128-8cc6-0d9b8c564715.jpg","index":0,"item":"5b222c7b-fb36-4a72-9210-dc6e581186e2","keywords":null,"link":"/360/20250308_hvg-mesterseges-anyatej","timestamp":"2025. március. 08. 15:45","title":"Dohányszerű növényből készülhet a mesterséges anyatej","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"26583b41-92ba-4ba9-8b72-9d299dc3ed8a","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Október 26-ig autóval nem lehet majd a rakparton közlekedni.","shortLead":"Október 26-ig autóval nem lehet majd a rakparton közlekedni.","id":"20250309_rakpart-karacsony-gergely-megnyitjak-nyar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/26583b41-92ba-4ba9-8b72-9d299dc3ed8a.jpg","index":0,"item":"e5ee5ced-9c27-4f13-bce1-8f5e88f9752a","keywords":null,"link":"/itthon/20250309_rakpart-karacsony-gergely-megnyitjak-nyar","timestamp":"2025. március. 09. 18:33","title":"Március közepétől újra a gyalogosoké a pesti alsó rakpart","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Az első kora nyári zöldborsóból készült fogás kisebb ünnep a konyhában, hiszen az üde, zöld, édes, friss szemek íze nem hasonlítható a mélyhűtött, pláne a konzerv zöldorsóéhoz. S bár sokáig kínálkozik még a piacokon, pár hétig élvezhetjük csak igazán, így nyugodtan görgessük a szezon idején mind többször a tányérokra.
Persze, hogy a virgonc kis zöld gömböcöknek is megvan a maguk története. A zöldborsót már 4–5 ezer évvel ezelőtt ismerték Közép–Ázsiában, az ókori egyiptomi sírokban találtak borsószemeket. Az elnevezése minden bizonnyal ótörök eredetű, és a magyarok nagy valószínűséggel a vándorútjaik során találkoztak vele. Csak a 16. századtól kezdve fogyasztják a friss szemeket, korábban szárítva használták.
Sok apró szeméből kifolyólag számos hiedelem is társul hozzá. A termékenység jelképeként esküvőkön is fogyasztották. Egyes kultúrákban a halottak mellé helyeztek borsóval teli tálat.
Nemcsak édeskés íze miatt érdemes minél gyakrabban a menübe iktatni. A zöldborsónak sokrétű áldásos hatása van a szervezetünkre. Vitaminok közül megtalálható benne az A-, B1–, B2–, C–vitamin, sok esszenciális aminosavat tartalmaz. Ásványi anyagokban is bővelkedik, hiszen a kis zöld szemek foszfort, káliumot magnéziumot, rezet, vasat, cinket és mangánt is tartalmaznak. Nagyon magas a rosttartalma, ami támogatja az egészséges bélműködést.
Tippek
- Érdemes tudni a friss zöldborsóról, hogy főzési ideje meglehetősen rövid, elegendő 15 perc és már meg is puhult.
- A frissen vásárolt - remélhetőleg aznap, vagy előző nap szedett - zöldborsót mielőbb készítsük el, mert max. 3–4 napig tárolható hűtőben.
- A zsenge, friss zöldborsónak a héja is felhasználható – mossuk meg, és egy marékkal tegyünk a levesbe, markánsabb, "zöldebb" ízt kölcsönöz. Tálalás előtt távolítsuk el.
- Ha a borsó héja már sárgás, szárazabb, és a zöldborsó kerekded szemei kidudorodnak, akkor ne vásároljuk meg, keressünk frissebb árut.
- A zöldborsót mélyhűtve érdemes eltenni télre. Mielőtt lefagyasztanánk, érdemes egy kicsit megpárolni, és csak utána adagokban zacskózni és a mélyhűtőbe tenni.
A levesen és főzeléken túl készülhet belőle zöldborsópüré, adhatjuk fele–fele arányban a kedvelt burgonyapürénkhez is, mindjárt változatosabb. De ugyanígy feldobhatjuk vele a galuska tésztáját is – nemcsak színbne, ízében is újszerűen hat majd. Vajon párolva, sok petrezselyemmel, kevés fokhagymával és pirított baconkockákkal pedig kiváló köret. Sós muffinokba, lepényekbe, rizottókba is jól illik.
hatterkep.hu
Mentás zöldborsó krém
Hozzávalók:
40 dkg friss zöldborsó
6 dkg reszelt ementáli sajt
1 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva
2 evőkanál friss menta, apróra vágva
4 ek olívaolaj
1 db citrom vagy lime leve
frissen őrölt fekete bors
csipet frissen reszelt szerecsendió
só
Elkészítés:
A friss borsót 3 ek olívaolajjal, a petrezselyemmel, a mentával, a reszelt sajt felével és a citrom levével együtt egy tálba tesszük, és botmixerrel pürésítjük, majd fűszerezzük.
Nagyszerű, könnyű nyári vacsora: meleg pirítósra kenjük, megcsepegtetjük a maradék olívaolajjal, és meghintjük reszelt sajttal.
Zöldborsós, sonkás pite
Hozzávalók:
A tésztához – kb. 20 cm átmérőjű pitéhez:
10 dkg liszt
7 dkg hideg vaj
1/2 tojás
só
A töltelékhez:
20 dkg sonka, kockára vágva
15 dkg friss zöldborsó
1 szál póréhagyma
2 kanál olívaolaj
1 csokor apróra vágott petrezselyem
1 tojás
2 kanál tejszín
10 dkg reszelt sajt
frissen őrölt fekete bors
só
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd cipót formálunk belőle, folpackba csomagolva legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
A póréhagymát félbe majd vékony karikákra vágjuk. Rádobjuk a felhevített olívaolajra, hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, a zöldborsót és a petrezselymet.
A tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát úgy, hogy a tésztának pereme legyen. A tésztára sütőpapírt teszünk, és nehezékként valamilyen száraz hüvelyest szórunk rá, és 180 °C–os előmelegített sütőben 15 percig elősütjük.
Kivesszük a sütőből, a sütőpapírral együtt eltávolítjuk a nehezéket, és megtöltjük a sonkás–zöldborsós töltelékkel. Összekeverjük a tojást és tejszínt a fűszerekkel, és ráöntjük. Meghintjük reszelt sajttal, és 15–20 perc alatt pirosra sütjük.
Zöldborsós, kókuszos csirkeragu
Hozzávalók:
40 dkg csirkemell filé, kockára vágva
20 dkg zöldborsó
15 dkg gomba, felszeletelve
2 dl kókusztej
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 fej édeshagyma, apróra vágva
1 ek vaj
1 ek olaj
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 csokor petrezselyem, apróra vágva
2 teáskanál citromfű, apróra vágva
frissen őrölt fekete bors
só
Elkészítés:
A vaj és az olaj keverékén megpároljuk a hagymát. Ha már üveges, hozzá adjuk a csirkemellet, és a zúzott fokhagymát. A húst fehéredésig pároljuk, majd jöhet hozzá a gomba és a zöldborsó. Fedő alatt főzzük. Ha már minden puha, öntsük hozzá a kókusztejet, és amikor gyöngyözni kezd fűszerezzük ( afriss zöldekkel is). Végül állandó keverés mellett besűrítjük a kevés vízben feloldott kukoricakeményítővel. Ha egyet rottyan, és kicsit besűrűsödött, kész is van.
Csaknem 16 kilométert tettek meg a 1,5 méter széles csőben. Az eset jól mutatja, miért fontos, hogy az Egyesült Államok megossza a titkosszolgálati információit Kijevvel.