szerző:
Csíki Sándor
Tetszett a cikk?

“A spanyol borsot, Capsicum annuum, Magyarországon paprikának nevezik és a magyarok legkedvesebb fűszere. Hihetetlen, milyen mennyiséget tesznek nemzeti ételeikbe. Gyakran előfordul, hogy a gulyáshús a szájban olyan, mint az izzó parázs, vagy még annál is rosszabb.”

Bizonyos August Ellrich utazó, ki izzó parázsként félte 1831-es gasztrokalandozásai során a mi spanyol borsunkat, most már csinos üvegecskében is vihetné szuvenírnek Erős Pistát, hiszen a napokban hivatalosan hungarikum lett.

©

A magyar nyelvben paprikaként ismert, többnyire csípős fűszernövény a burgonyafélék családjába, a Capsicum nemzetségébe tartozik. A nemzetségnek legalább 30 faja ismert, ám ebből többnyire alig több mint öt fajt termesztenek szerte a világon. Ez az öt faj a közönséges, a cserjés, a bogyós-, a szőrös- és a világ legerősebbjeinek tartott kínai paprika. A nevével ellentétben, a „kínai” éppúgy Amerikából származik, akárcsak a többi négy, s a Yucatán-félszigeten, Közép-Amerikában és a Karib-szigeteken őshonos. Magyarországon a közönséges paprika (Capcicum annuum L.) a legelterjedtebb, amely ugyan évelő (annuum), ám mégis csak egy évig szokás termeszteni. A paprika elnevezése egyébként a „kínai” nélkül is meglehetősen zűrzavaros lehet, mivel a „pepper”, a „chili pepper”, a „chilli”, a „chile”, az „aji” egyaránt használatosak a jelölésére, hogy a történelem során felbukkant hazai elnevezéseket, mint a kerti bors, magyar bors, törökbors, pogánypaprika, veres bors, stb. már ne is említsük.

Chili és  bors

A világ legnépszerűbb fűszerei változatlanul a chili és bors. Indiával versenyezve Kína a világ legnagyobb chilitermelője, de az élbolyban találjuk Mexikót, Törökországot, Indonéziát, s egymillió tonnával a paprika európai történetében meghatározó szerepet játszó Spanyolországot. A hazai termelés 200 ezer tonnához közelít. Chilit a világ népességének egyharmada naponta fogyaszt, s legalább ennyien borsot is. A bors legnagyobb termelője ma már Vietnam, ahol mintegy 170 ezer tonnát állítanak elő, amivel messze megelőzik a második helyen álló Indonéziát, s a korábban még elsőnek számító Indiát is.

©

A csípős és a grillezés

A hazai konyhai gyakorlatban elterjedt, s a mostani nagy nyári grillezések során is bizonyára előkerülő csípős fűszereink, növényeink sorába leggyakrabban a paprikák, borsok, borsnak nevezett más fűszerek, szecsuani bors, mustár, torma, wasabi, káposzták, retekfélék, hagyma, fokhagyma és gyömbér tartoznak. A mustár és rokonai, a wasabi és a torma roncsolódott sejtjeiből felszabaduló könnyebb, ugyancsak csípős érzetet kiváltó molekulák az orr nyálkahártyáját is irritálják. A chiliben, szecsuáni borsban, borsban és gyömbérben lévők ezzel szemben, többnyire csak a szájüregben váltanak ki, tévesen íznek nevezett fájdalomérzetet.

A fűszerpaprika világszerte számos BBQ és grill fűszerkeverék, tubusos, üveges elegy elengedhetetlen alkotórésze. A paprika keserédes zamatai mélységet, intenzitást és mélyvörös színt adnak a BBQ fűszerkeverékeknek. A chilik a csípős, fűszeres keverékek állandó összetevői. A chilik változatossága nem csupán a zamatok gazdagságát, de a színes és egzotikus etnikai konyhákhoz igazodás széles lehetőségeit is kínálja. A mexikói mesquite fa füstjén szárított zöld jalapeño (chipotle) füstös csípősségétől, az Indiában elterjedt, s az ázsiai konyhákhoz kiváló őrölt Santak chilin át, a mély vöröses-barna színű és a mexikói konyhában autentikus Ancho chili édeskés, mazsolaszerű, dohány zamatáig, a paprikafélék kihagyhatatlanok a BBQ és grill fűszerkeverékből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Petry Zsolt tisztára akarja mosni a nevét

Petry Zsolt tisztára akarja mosni a nevét

Moderna: fél évvel a második oltás után is jól véd a vakcina az összes vírusvariáns ellen

Moderna: fél évvel a második oltás után is jól véd a vakcina az összes vírusvariáns ellen

A kiszáradás miatt találtak meg egy tavaly vízbe ejtett iPhone-t

A kiszáradás miatt találtak meg egy tavaly vízbe ejtett iPhone-t