szerző:
Czeglédi Fanni

Carlo Pedersoli, azaz Bud Spencer halála miatt idén a szokásosnál is többen látogattak el a már hagyományos Spencer és Hill Fesztiválra, ahol a rajongók személyes üzeneteiket is elküldhették a két színész családjának, és ahol nem részegen dülöngélő tizenévesek, hanem babon és sörön élő családok adták a fesztivál magját.

Bud is akkor lenne boldog, ha tudná, hogy az általa hirdetett hatalmas életöröm és életszeretet az idei tábort is átjárja

– jellemezte kérdésünkre az idei, immáron tizedik Bud Spencer–Terence Hill Rajongói Fesztivált a főszervező, Grecmajer László, akit természetesen sokakhoz hasonlóan megdöbbentett és elkeserített Spencer halálhíre. Mégis úgy gondolta, a hétvégét példaképe életszemléletének szellemében érdemes csak eltölteni.

A tábor helyszíne – a tavalyi zánkai kitérő után most ismét – a velencei tópart volt. A kezdetben 40-50 fővel induló kis rajongói szeánsz mára jócskán kinőtte magát: tavaly 800 fő táborozott, idén pedig már a második napon sem lehetett jegyet kapni, a látogatók száma elérte a maximális 1000 főt.

Az esemény iránti érdeklődést persze Carlo Pedersoli nemrégiben bekövetkezett halála is stimulálta. A házigazdák igyekeztek is méltóképpen megemlékezni bálványukról: az első napon, egy focipályán kialakított kegyhelyre irányították az érkezőket, ahol mindenki végső búcsút vehetett kedvencétől, a koszorúk és mécsesek mellett a művész képét, és barátja, Terence Hill a temetésén mondott megindító búcsúbeszédét is kifüggesztették.

A jelszó: Futtetenne

A rajongók szeretetét mi sem bizonyítja jobban, mint egy, a tömegben elcsípett párbeszéd: egy látogatót nem akart elengedni a főnöke a pénteki napra, de annak ellenére is Velencére utazott. „Leszarom, ha kirúgnak, akkor is jövök” – zárta rövidre a témát.

A szervezők gondoskodtak még fákra kifeszített vásznakról is, melyeket a rajongók által teleírt üzenetekkel Hillhez, illetve Spencer családjához juttatnak el később. Volt, aki nem spilázta túl az üzenetet, és csak annyit írt: HAGYMÁS BAB, de azért kerültek meghatóbb írások is a vászonra:

Ha rossz kedvem van, vagy felidegesítenek, eszembe jut az életfilozófiád: „FUTTETENNE”. Felidézem a mosolyod, és már jobb is a napom! Nagyon hiányzol! Köszönöm a filmjeidet, könyveidet. A legnehezebb időszakomon segítettél át. Nyugodj békében!

Kedves Carlo! Köszönöm neked a gyermekkoromat. Az örökséged mindig élni fog.

©

A tábor már csütörtökön elindult, a Drótszamár Kemping pedig egy igazi Spencer–Hill-kisvárossá változott: a látogatók többféle szállástípus közül válogathattak, a kicsi kő- és kaptárházak mellett láthattunk lakókocsi-megoldásokat, de sátorkomplexumokat is tűzhellyel, mikróval és hűtővel. A fanatikus kempinglakók mellett sokan jöttek családosan is, a legkisebb lakó például alig volt néhány hónapos.

A szervezők a tavalyi évben megpróbáltak egy saját valutát is bevezetni, de Grecmajer elmondása szerint a Pongó Pengő nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így idén a programokra kuponokkal lehetett benevezni – a kötelező hagymás babot pedig simán készpénzért árulták. A majális-jelleg idén is maradt, a látogatók sör-virsli, póker és jeleneteljátszó versenyen is megmutathatták tudásukat, de volt program kifejezetten nőknek és gyermekeknek is (kötélhúzás és limonádé-virsli verseny).

A családosok VOLT fesztiválja

Mini közvélemény-kutatásunkból az is kiderült, hogy a Nincs kettő négy nélkül és a Különben dühbe jövünk című filmeket kedvelik a legtöbben, de a Banános Joe is csak kevéssel maradt le az első helyekről.

©

A tábor csúcspontját pedig a már visszatérő vendégnek számító, szintén 10 éves Spencer Hill Magic Band fellépése jelentette. A koncert elején a tagok is elmondták néhány gondolatukat Spencer haláláról és utalva hősük utolsó szavaira, Grazie! feliratos pólókban játszottak.

A hangulatra jellemző, hogy a fesztiválokon megszokott, dülöngélő részegek helyett itt inkább csendesen babozgató-sörözgető családokba lehet beleftuni, így a rendezvény alternatívát szolgáltatott a békésebb vérmérsékletűek számára is a júliusban még jobban beinduló fesztiváldömpingben. A találkozó így akár a családos emberek VOLT-jaként is jellemezhető, de persze a Puffin Marmalade-pólós húszasok, és a szabadtűzön főtt pörköltek negyvenes, ötvenes királynői is megtalálhatóak voltak Velencén.

Így búcsúzott el Terence Hill Bud Spencertől - videó

Bud Spencer örök társa elmond egy szinte misztikus együttállást, beszél a híres Bud Spencer-féle pofonok születéséről és arról is, mit mondogatott mindig a most eltávozott színészlegenda. Rajongók magyarra fordították a beszédet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Baranyi Krisztina: Iratokat akarnak eltüntetni a ferencvárosi önkormányzatnál

Baranyi Krisztina: Iratokat akarnak eltüntetni a ferencvárosi önkormányzatnál

Borkai Zsolt bejelentette: kilép a Fideszből

Borkai Zsolt bejelentette: kilép a Fideszből

Tizennégy szavazat – volt, ahol ennyi döntött két polgármesterjelölt között

Tizennégy szavazat – volt, ahol ennyi döntött két polgármesterjelölt között

Itt az újabb Brexit-ultimátum: éjfélig meg kell találni a megoldást

Itt az újabb Brexit-ultimátum: éjfélig meg kell találni a megoldást

Ekkora tököt még nem látott Kalifornia

Ekkora tököt még nem látott Kalifornia

Magyarország népe nem Orbán Viktor népe

Magyarország népe nem Orbán Viktor népe