szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elismerve a népszerű fitneszguru érdemeit a testmozgás és a fogyás népszerűsítésében, Novák Hunor orvos és Csupor Dezső gyógyszerész, a Szegedi Egyetem docense nyílt levélben kérte számon Norbit, hogy miért oszt meg 1 millió követővel rendelkező Facebook-oldalán tudományosan cáfolt tévhiteket. – Norbi válaszolt.

A nyílt levélről és az ügy előzményeiről részletesen beszámoltunk ebben a cikkben. A lényeg egyébként röviden annyi, hogy Norbi a napokban megosztott egy Ripost-cikket a Facebook-oldalán, ami arról szól, hogy a citromlé és a szódabikarbóna kombójának fogyasztása „életet menthet”, hiszen a citrom tízezerszer erősebb daganatellenes szer, mint a gyógyszerek és kemoterápia együtt.

A szakértők mindezen nem meglepő módon akadtak fönt, és reagáltak nyílt levélben, elmagyarázva az alapvető ismereteket a szervezet sav és bázis egyensúlyáról, és azt, hogy a javasolt módszerrel maximum gyomorbántalmakat szerezhetünk.

Norbi nyilván olvasta a hvg.hu-n megjelent nyílt levelet, és eltávolította a kritizált posztot, majd csütörtök este a következő szöveggel írt újabb bejegyzést Facebook-oldalára, ami igencsak arról tanúskodik, hogy nem gyakorol önkritikát, és nem is érti, hogy mi a baj:

„Röhej, ha valaki azért nekem jön, mert továbbosztok egy érdekes cikket. Vagy betalált, vagy görcsös szereplési kényszer. Itt van angolul. Továbbra sincs véleményem, csak megosztom, mert érdekes. Aztán nehogy 1 millió ember veszélybe kerüljön! Röhej. Aki a C-vitamin miatt nekem jön, az nekiment Szentgyörgyi Albertnek is, mert erről is írt. A kemó drága, a vitamin olcsó. Nem üzlet. Itt a baj. N”

Norbi ezután újból kitette az oldalára az angol cikket, ami vélhetően az általa korábban eltávolított Ripost-cikk alapjául szolgálhatott.

 

Nyílt levélben megy neki Norbinak az orvos és az egyetemi docens

Több százezer embert téveszt meg a Norbi Update - állítja Novák Hunor gyermekorvos és Csupor Dezső vegyész, a Szegedi Tudományegyetem docense. A szakemberek arra kérik a népszerű fitneszgurut, hogy egy hétig egyen citromot, és korrigálja a tévedéseit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Attól félnek a hatóságok, hogy újrakezdődhet a koronavírus-járvány Kínában

Attól félnek a hatóságok, hogy újrakezdődhet a koronavírus-járvány Kínában

Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója

Stratégiai partnerséget kötött a Vida vezette bank és Mészárosék biztosítója

Bonyolultabb a helyzet annál, hogy csak az ipar és a közlekedés felelős a légszennyezettségért

Bonyolultabb a helyzet annál, hogy csak az ipar és a közlekedés felelős a légszennyezettségért