szerző:
hvg.hu

Az Alakor biosört választotta a 2016-os Év Biotermékének a Magyar Biokultúra Szövetség által felkért szakmai zsűri. Az ital egy másik, 18 búzasört rangsoroló megmérettetésen német, osztrák, francia söröket maga mögé utasítva a második helyezést érte el. Az alig három éve kapható sört csak egy 570 éves belga előzte meg.

Az Alakor biosör nyerte az Év Bioterméke díjat a Magyar Biokultúra Szövetség versenyén növényi és egyéb kategóriában. Szintén jól szerepelt a Körös-Maros Biofarm terméke a búzasörök eddigi legalaposabb hazai tesztjén is, ahol (szupermenta.hu portál) a második helyet szerezte meg.

Alakor - az "ősbúza"
©

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által működtetett portál a hatóság minden rendelkezésre álló eszközét bevetette a korrekt és alapos eredmény érdekében. A vizsgált sörökben kerestek növényvédőszer-maradványokat (egyikben sem volt), mérték az alkohol- és széndioxid-tartalmat, és általában ellenőrizték, hogy igaz-e minden, amit az egyes italok a csomagolásukon magukról állítanak. Ennél is fontosabb, hogy laikusokat és szakértőket kértek fel; vakteszten pontozzák a vizsgált márkákat látvány, íz és összbenyomás alapján.

A kizárólag a nagy üzletláncokban is beszerezhető mezőnyben több mint tíz volt a német  versenytételek száma. A többi sör osztrák, belga és holland gyártmányú volt. Az Alakor került be a tesztbe egyetlen magyarként. Az összesített eredmény alapján az alig három éve piacra került Alakort vakteszten csak a több mint másfélszer annyiba kerülő, fűszerekkel is gazdagított, belga piacvezető ital tudta megelőzni. Ha pedig kizárólag az ízharmónia szempontra adott értékelést vesszük, akkor a magyar sör beelőzött.

A minőségi röviditalok kedvelőinek biztosan jó hír, hogy a sört fejlesztő cég – szintén biominősítésű – sörpárlatot is készít az italból.

A teszt részletes eredményei: itt

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltűnt szaúdi újságíró: mit tudott a szaúdi koronaherceg?

Eltűnt szaúdi újságíró: mit tudott a szaúdi koronaherceg?

Szenzációs felfedezés: nem is akkor pusztult el Pompeji, mint évszázadokig gondoltuk

Szenzációs felfedezés: nem is akkor pusztult el Pompeji, mint évszázadokig gondoltuk

Titkolja a kormányhivatal, hány fát kell kivágni a Gellért-hegyi sikló miatt

Titkolja a kormányhivatal, hány fát kell kivágni a Gellért-hegyi sikló miatt

Marabu FékNyúz: Itt élned, halnod kell

Marabu FékNyúz: Itt élned, halnod kell

Velencét elmossa az emelkedő tengerszint néhány évtized múlva

Velencét elmossa az emelkedő tengerszint néhány évtized múlva

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok