szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre kevesebben tanulnak az egyre szegregáltabb közoktatásban, és egyre rosszabb eredményt érnek el – a magyar iskolarendszer súlyos válságtünetei néhány grafikonban.

A köznevelési törvény ötéves évfordulójára adott ki a Civil Közoktatási Platform (CKP) egy rövid helyzetértékelést, illetve egy bővebb szakmai anyagot, Van kiút címmel. Az utóbbi, úgynevezett Kockás Könyvben nem csak a közoktatás alapvető problémáit írják le, hanem vázolják azok lehetséges megoldásait is.

A helyzetértékelésben öt területet mutat be a platform grafikonokkal. Mutatjuk.

Az első gráf azt mutatja, hogy alakult 2011 és 2015 között a közoktatásban tanuló 17 és 18 évesek aránya.

©

A magyar iskolarendszerben egyre nagyobb a szegregáció, az alábbi ábrán a gettóiskolák (ahol legalább 50 %-os a roma gyerekek aránya) számának alakulását láthatjuk.

©

Magyarországon már a negyedik évfolyam végére kialakul egy mély teljesítményszakadék a legjobban és a legrosszabbul teljesítő diákok között. Sehol Európában nincs ekkora ez a különbség.

©

Bár korábbi cikkeinkben részletesebben is beszámoltunk a PISA 2015 vizsgálat eredményeiről, tegyük ide még egyszer azt az aggasztó ábrát, amely a magyar 15 éves gyerekek drasztikus teljesítményromlását mutatja a három vizsgált területen 2003-tól 2015-ig.

©

Szintén a PISA adatai mutatják, hogy drasztikusan növekedett a kudarcot valló tanulók aránya:

©

És végül, a központi oktatási költségek GDP-hez viszonyított aránya. Ez nem a CKP helyzetértékelésében, hanem a Kockás Könyvben található. Bár nem lehet mindent kudarcot a kevés pénzre fogni, de azért sok mindent megmagyaráz, hogy az unió országai közül Magyarország fordít a majdnem a legkevesebbet (Romániában és Szlovákiában még kisebb ez az arány) az iskolarendszerére.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!