szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Ami nem arról szól, hogy jó nehéz, „fűtős” kajákkal tömjük tele magunkat, csak azért, mert tél van és hideg. Sőt, inkább egy kis könnyebbséget hoz az évszakos, hétvégi nagy zabálások után, a disznótorok és a farsangi zsírban-olajban dúskálások között.

 A degeszre tömés helyett nagyon hálás lesz a gyomrunk és az emésztőrendszerünk egy kis pihentetésért.  

 A tehermentesítéshez jól jöhetnek az egyszerűbb, nem zsíros levesek, a különböző turmixok – lehetnek gyümölcs- vagy zöldturmixok is. Az alma elmaradhatatlan, nem csak azért, mert szezonális, hanem mert pektintartalma nyugtatja a nyálkahártyát. Nélkülözhetetlenek ilyenkor a régi-új gabonafélék, mint például a zabpehely, a köles, a bulgur, a hajdina, a quinoa. Ezek magukban is jót tesznek a gyomornak és rostban gazdagok. Pékáruból is inkább a teljes kiőrlésűt válasszuk.

Ételeinket minimális mennyiségű só és cukor hozzáadásával készítsük.

Nagyon fontos a fehérje- és vitaminbevitel, és a megfelelő mennyiségű folyadék – ez főleg vízből és gyógyteából, cukormentes turmixokból és szénsavmentes üdítőkből álljon.  

Húsokból a fehér húsokat, a sovány szárnyasokat és a halakat válasszuk.  Kerüljük a nagyon fűszeres ételeket, de például a gyömbér, főleg nyersen, kimondottan jót tesz a gyomornak.  

Mit mivel helyettesítsünk?

Ha tésztát ennénk, válasszunk inkább rizstésztát, vagy teljes kiőrlésű verziót.

Tejszín helyett próbáljuk ki a kókusztejet. Az ételek elkészítéséhez használjunk növényi olajakat, olívaolajt, kókuszzsírt. Nagyon jó szolgálatot tehet a sütőzacskó, mert szinte zsiradék nélkül készíthetünk el benne bármilyen ételt.

Ha nassolhatnékunk támad, válasszunk aszalt gyümölcsöt, olajos magvakat, amelyek tele vannak ásványi anyagokkal is. Ha csokira vágyunk, akkor együnk étcsokit, jóval kevesebb benne a cukor , a zsír és a magas kakaótartalom még jótékony hatással is van a szervezetünkre.

További prédikálás helyett íme egy minta menü.

 

 Avokádós banánturmix

1 db avokádó

2 db banán

4 dl kókusztej

1 evőkanál méz

1 csipet őrölt fahéj

Az avokádót és a banánt megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk. Minden hozzávalót beleteszünk a turmixgépbe, és leturmixoljuk. Attól függően mennyire szeretnénk sűrűre a turmixot, adhatunk még hozzá vizet vagy kókusztejet.

H.A.

Narancsos, gyömbéres  sültrépaleves

8-10 sárgarépa

1,25 dl olívaolaj

1 l alaplé (hús- vagy zöldségleves)

4 dl kókusztej

1 db narancs leve és reszelt héja

3 cm-nyi friss gyömbér lereszelve

1 kisebb fej édeshagyma, apróra vágva

2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1/2 teáskanál őrölt kurkuma

ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

ízlés szerint só

1 csokor petrezselyem, apróra vágva (opció:koriander)

A répát megtisztítjuk és felkarikázzuk. Egy sütőtálba sorakoztatjuk, rálocsoljuk az olívaolajt, és 180 fokon 20 percig sütjük. Időnként forgassuk át.

Az alaplevet felforraljuk, hozzáadjuk a fűszereket, a kókusztejet, a narancslevet, a narancshéjat és lassú tűzön addig főzzük, amíg  újra felforr.

Amíg ez készül, addig egy lábasban üvegesre pirítjuk kevés olívaolajon a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a megpuhult répát. Átforgatjuk,  majd a felforralt, fűszeres, narancsleves, kókusztejes léhez adjuk. Ismét az egészet felforraljuk, majd   botmixerrel pürésítjük. Pár csepp olívaolajjal megcsepegtetve, a friss, apróra vágott petrezselyemmel (korianderrel) meghintve tálaljuk.

Almás csirke 

1,2 kg csirkecomb

1,2 kg édeskés-savanykás alma (opció: aszalt szilva hozzá)

2 evőkanál szárnyas fűszerkeverék

1,5 dl száraz fehér bor

2 evőkanál olívaolaj

A combokat bedörzsöljük az olívaolajban elkevert fűszerkeverékkel, sütőzacskóba tesszük, beleöntjük a bort. Gondosan összezárjuk a zacskót, és félretesszük kb. félóra hosszára. Ez idő alatt az almát negyedeljük, magházát eltávolítjuk. A pihentetés után a    zacskóba még combok közé rakjuk az almát. A zacskón egy-két helyen ejtsünk lyukat, hogy majd sütés közben a gőz távozni tudjon. Ügyeljünk, hogy ne legyen túlpakolva a sütőzacskó, eloszthatjuk a rakományt kettőbe is, de mindenképpen egyszerre süssük egy alkalmatos nagyobb tálba fektetve.  180 fokon kezdjük sütni.  25 perc múlva szétvágjuk a zacskót, széthúzzuk  és 200-210 fokra emeljük a hőt. Ha a combok teteje szépen megpirult, kész is vagyunk. Lehet tálalni, köret nélkül, hiszen annak ott a vele sült alma. Ha maréknyi aszalt szilvát is tettünk a sütőzacskóba, akár úgy, hogy valamivel kevesebb almát vágtunk fel, az maga a tökély.

Aréna2000

Banános, áfonyás, csokis zabpehely keksz

3 db érett banán
4 dl zabpehely

1 tábla apróra vágott étcsoki  

7 dkg aszalt áfonya
5 evőkanál kókuszvaj/kókuszolaj

4 evőkanál méz

2 csipet fahéj

1 db vaníliarúd kikapart magjai

A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.

A banánokat hámozzuk, felkarikázzuk, és villával pépesre törjük. Hozzá adjuk a kókuszvajat/olajt, a mézet, a kikapart vaníliamagokat. Beledolgozzuk a zabpelyhet, a csokit és az aszalt áfonyát. Ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk.

Egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral, és evőkanálnyi halmokat kanalazunk a masszából, amiket a kanál domború aljával kissé szét is lapítunk. Ne érjenek össze a halmok.

15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

 

 

 

 

 

 

  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!