szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Van az úgy, hogy az ember csak egy tányér kiadós levesre vágyik. Pláne, ha van mit felszívnia a bendőnek, ami így a farsangkor könnyen előfordulhat, de elég egy péntek esti, hét végi kiadós bulizás is, hogy másnap egy tál pikáns, tartalmas kanalazni valóra vágyjunk.

Hogy milyen ez a „felszívós” leves? Megáll benne a kanál. A raguleveseket máris ide sorolhatjuk, pláne ha a zöldségen, a húsfélén túl valami tésztaféle, levesbetét is kerül hozzájuk. Mint mindig, most is érdemes figyelembe venni a szezonalitást. A klasszikus, kicsit nehezebb téli levesek mellett azok is megtalálhatják a kedvükre valót, akik egészségtudatosabban étkeznek. Már nem kell kemény mínuszoktól tartanunk, de ami a szezont illeti, az azért még téli. Már most a téli levesek elmaradhatatlan alapanyaga a füstölt hús, és ha ez éppen nincs, akkor liba- vagy kacsazsíron pirongassuk a hozzávalókat – minden leves sokkal ízesebb lesz, ha a zöldséget, húst mielőtt felöntjük, picit átpirítjuk.   

Egy kiadós laktató levest főzni nemcsak egyszerű, hanem időben és anyagilag is gazdaságos megoldás.

Mit mivel?

A krumpli magában is laktató és tartalmas, így a gazdag levesek egyik elmaradhatatlan hozzávalója. De ha már krumpli van a levesben, ahhoz ténylég dukál valamiféle füstölt hús vagy kolbász, és tejfölösen az igazi.  A laktató levesek közé tartozhatnak a krémlevesek is, amiket a megszokott alap mellett gazdagíthatunk reszelt sajttal, pirítóssal, pirított baconkockákkal stb., és készíthetjük a szokásosnál is sűrűbbre. A sütőtök lassan kimegy a szezonból, de például az édesburgonya nagyszerű alapanyag lehet.

A hüvelyesek is remek alapot adnak, gondoljunk csak bableves, a sárgaborsó, a lencse (vörös lencse) számos változatára, és ne feledkezzünk meg a savanyú káposztáról sem.

Gazdagíthatjuk a leveseket kemény tojással, máj- vagy húsgombóccal, zöldfűszeres galuskával.  

Érdemes a világ más konyháiba is elkalandozni receptekért, de gyakorlatilag egy tartalmas leves megkreálásának csak a fantázia szabhat határt, bátran alkalmazhatjuk a mindent bele elvet – egyedül az ízek harmóniáját kell szem előtt tartanunk.

Aréna2000

 

Kókusztejes édesburgonya krémleves

Hozzávalók:

80 dkg édesburgonya, apró kockára vágva
3 narancs frissen facsart leve
1 narancs reszelt héja
250 ml kókusztej
100 ml víz
6 dkg vaj
fél cm frissen reszelt gyömbér

A kockára vágott édesburgonyát vajon 8-10 percig pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje és puhára főzzük. Leturmixoljuk, hozzá öntjük a narancs levét, a narancslikőrt, a kókusztejet, beletesszük a narancshéjat, a frissen reszelt gyömbért, Visszatesszük a tűzhelyre, és addig főzzük, amíg gyöngyözni kezd. Tálaláskor meghintjük pirított magvakkal, adhatunk mellé baconchipset, csipkedhetünk rá friss koriandert.  

Gy.Zs.

 Kolbászos, tejfölös krumplileves vajgaluskával

Hozzávalók:

60 dkg krumpli

25 dkg füstölt kolbász

1 nagyobb fej vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

2 szál sárgarépa

1 szál gyökér

2 dl tejföl

2 ek. olaj

2 db babérlevél

2 teáskanál őrölt pirospaprika (a füstölt még jobb)

2 dkg finomliszt

1 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva

frissen őrölt fekete bors

víz

A vajgaluskához:

1 tojás

1 evőkanál vaj

liszt (amennyit felvesz)

Az olajt felhevítjük, rádobjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, átnyomott (vagy lereszelt) fokhagymát, és üvegesre pároljuk. A megtisztított és felkarikázott gyökérzöldségeket is hozzáadjuk és fedő alatt, időnként megkeverve 4-5 percig pároljuk, egészen enyhén átpirítjuk, majd jöhet bele a megtisztított, kockára vágott krumpli. További 4-5 percig pároljuk. Meghintjük pirospaprikával, átforgatjuk, és kb. 1 liter vizet öntünk hozzá. Hozzáadjuk a babérlevelet, a fekete borsot, picit sózzuk (a kolbász is sós lesz), és alacsony lángon kb. 12 percig főzzük.

A kolbász bőrét lehúzzuk, felkarikázzuk, a leveshez adjuk, és addig főzzük, míg a zöldségek már majdnem teljesen puhák. Ekkor a tejfölben simára keverjük a lisztet, hozzámerünk a levesből kb. 1 dl-t, eldolgozzuk, majd állandó keverés mellett hozzáöntjük a leveshez, és további 5 percig főzzük.

Vajgaluska:

Egy keverőtálba felütjük a tojást, a vajjal habosra keverjük, sózzuk, hozzáadunk annyi lisztet, hogy nem túl lágy nokedlitésztát kapjak. Ezt az enyhén gyöngyöző levesbe szaggatjuk. Megvárjuk, amíg feljön a leves felszínére. Petrezselyemmel meghintve már tálaljuk is.

 Opció: így is finom, de még ízesebb lesz a leves, ha a kolbászkarikákat a zöldséggel együtt pirítjuk-pároljuk, és nem a végén tesszük bele.  

vecseshirek.hu

Raguleves savanyú káposztával

Hozzávalók:

40 dkg kicsontozott pulykacomb

40 dkg savanyú káposzta

1 db nagyobb fej vöröshagyma

2 db sárgarépa

1 db gyökér

2 evőkanál libazsír

3 dl tejföl

3 gerezd fokhagyma

1 teáskanál tárkony

1 ek őrölt pirospaprika

frissen őrölt fekete bors

só ízlés szerint

1 csokor kapor, apróra vágva

2 db babérlevél

1,5 l víz

A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a húst is felkockázzuk. Egy lábasban felhevítjük a libazsírt, és megpároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a babérlevelet és a tárkonyt, majd a kockára vágott húst, és időnként fakanállal átforgatva fehéredésig pirítjuk. Meghintjük pirospaprikával, átkavarjuk, majd felöntjük vízzel, és sózzuk, borsozzuk.

A savanyú káposztát leöblítjük (előtte vághatjuk apróbbra, ha nem szeretjük a hosszú szálakat halászgatni a kanállal), és hozzáadjuk a húshoz.

Beletesszük a negyedekre vágott gyökérzöldségeket, és addig főzzük, amíg megpuhulnak.

A tejfölhöz kimerünk a forró léből, elkeverjük, majd visszaöntjük a leveshez. Megszórjuk az apróra vágott kaporral, és addig főzzük, amíg gyöngyözni kezd, majd tálaljuk.

 

 

 

  

 

  

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!