szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

Tudományos kutatások eredményeire alapozva megszületett az első sör, amelyet főként repülős utazásokhoz ajánlanak.

Cellars int he sky – az égi borospincék fogalma idáig is ismert volt az utazási szakemberek, repülőtársaságok, a légi járatok törzsutasai és persze a borászok, borkereskedők között. A brit Business Traveller magazin 1985-től még nemzetközi versenyeket – 2012-ben és 2013-ban Magyarországon - is rendezett, hogy megtalálja a legjobb fedélzeti borokat, amelyeket a business class és first class osztályokon szolgálnak fel. Mert nagyon nem mindegy, milyen borok kerülnek a járatokra, ahol speciális feltételeknek kell megfelelniük. 10 ezer méter magasságban ugyanis  másképp „viselkednek” a poharakban, s a mi ízérzékelésünk is más. Hasonló a helyzet a söröknél.   

A hongkongi székhelyű Cathay Pacific ázsiai légitársaság nem véletlenül kíséri folyamatosan figyelemmel azokat a kutatásokat, amelyek az ember érzékszervi tulajdonságainak változásával kapcsolatosak a magaslégköri viszonyok között az ital- és ételfogyasztás közben. Mivel az eltérés akár 30 %-os is lehet a földitől, a világ legjobb légitársasága címet háromszor is elnyert légiforgalmi cég – világszerte 90 járatot üzemeltet, 1946-ban alapították – felkérte a Hong Kong Beer Company (HKBC) kézműves sörfőzdét egy olyan sörfajta kidolgozására, amelyet elsősorban a sajátos repülési viszonyok közötti fogyasztásra szánnak. Ennek eredményeként született meg a 36 ezer láb (cirka 10 km) repülési magasságra ideális Betsy Beer.

cathaypacific.com

A több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkező, 1995-ben létrehozott HKBC az első kézműves mikro sörfőzde a térségben. Sörmestere Simon Pesch az USA-ból települt át Hongkongba, a különleges fogyasztói igényekre reflektáló tapasztalt szakember, díjnyertes italaival az új stílustörekvéseket képviseli, specialitása az olyan főzetek előállítása, amelyek nem feltétlenül illeszkednek a hagyományos kategóriákba. Ilyen a Betsy Beer is, amely egy szűretlen búzasör, viszont a szokásosnál 10 %-kal magasabb szénsavtartalommal, amely a földi viszonyoktól eltérő körülményeket igyekszik kompenzálni. A habzó ital alkotói azonban ennél többet kívántak nyújtani a hozzáadott mézzel és a Fuggles komlópellettel (ez egy krémes, karakteresen fűszeres angol aroma komlófajta, kellemes gyümölcsös keserűséget biztosít a sörnek). Ráadásként mindehhez a legmeglepőbb összetevőnek számít a licsi, az erősen aromás trópusi gyümölcs, amely sajátosságaival kiegészíti, gazdagítja a Betsy textúráját és jellegzetessé teszi az ízét.

Még egyelőre nincsenek arra vonatkozó információk, miként vélekednek a március 1-től a Cathay Pacific Hongkong-London retúrjáratain és a tranzitvárókban felszolgált újfajta sörről a légi utasok.

cathaypacific.com

Viszont a sörszakma első számú hongkongi képviselője, Thomas Lau, a Hong Kong Craft Beer Association elnöke és May Chow, akit 2017-ben Ázsia legjobb séfjének választottak, igen pozitívan vélekedett róla

Amit még érdemes megjegyezni, hogy a sört a társaság első DC-3-as járatáról nevezték el. A latin eredetű Betsy női név jelentése pedig – nomen est omen - nem más, mint örömet hozó.

Lehet, hogy idővel az égi borospincék után égi-légi pubokra is számíthatunk majd? 

       

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!