szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Celebekkel indul útnak a Magyar Everest Expedíció, amelyen Klein Dávid és Suhajda Szilárd oxigénpalack használata nélkül indul fel a csúcsra.

Különleges expedícióra indul Lilu és a magyar Everest Expedíció csapata – írja a Blikk. Az RTL Klub műsorvezetője többek közt Geszti Péterrel, Száraz Dénessel és Badár Sándorral együtt indul útnak, a tervek szerint ők az alaptáborig mennek, 5344 méterre. Lilu szerint ez is „a létezés határát feszegeti majd”.

Az Everest csúcsán még nem állt olyan magyar hegymászó, aki oxigénpalack használata nélkül jutott volna fel. Klein Dávid és Suhajda Szilárd palack nélkül vág neki a csúcsnak - hivatalosan csak ezt ismerik el.

Klein Dávid kilencedszer vág neki az Everestnek, volt, hogy 8700 méterig jutott, Suhajda Szilárd pedig először. Az Everest 8848 méteres csúcsán eddig 7000 hegymászó járt - köztük négy magyar -, oxiénpalack nélkül viszont csak kétszázan értek fel.

A Magyar Everest Expedíció két hónapig tart, déli oldalról közelítik meg a csúcsot, a csúcstámadás a tervek szerint május második felében várható.

A ma élő magyar hegymászók közül Klein Dávid mászta meg eddig a legtöbb 8000 méter feletti csúcsot oxigénpalack nélkül: 2003-ban a Pakisztánban található 8035 méteres Gasherbrum II-t, 2004-ben a tibeti Cso-Oju nevű 8201 méter magas csúcsot, 2015-ben Nepálban a 8163 méteres Manaszlut és 2016-ban a szintén nepáli, 8091 méteres Annapurnát, amelyre első magyarként jutott fel. Suhajda Szilárd eddig egy 8 ezres csúcsot mászott meg palack használata nélkül, a Broad Peaket. Klein Dáviddal a K2-re próbáltak felmászni, azonban a rossz idő miatt az expedíció meghiúsult.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dicsőség a legyőzötteknek: Wittner Mária is felbukkant Orbán Viktor ünnepi videójában

Dicsőség a legyőzötteknek: Wittner Mária is felbukkant Orbán Viktor ünnepi videójában

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Gyurcsány: Szegények voltunk, mint a templom egere

Gyurcsány: Szegények voltunk, mint a templom egere