szerző:
hvg.hu

Több Tokaj-hegyaljai település után a borvidék legdélebbi pontján fekvő Tarcal is úgy döntött, közös termelői borban mutatja meg dűlőinek sajátos arculatát. Kilenc pincészet részvételével készült el a 2016-os évjáratú Tarcal Bor, amely az idei Tarcali Tavasz – Bűbájos Hétvége keretében kerül először poharakba.

 
©

Tarcal kissé más úton jár, településbor-filozófiája eltér a mádi vagy a tállyai összefogással született borokétól.   Tokaj-Hegyalja több települése is előállt már közös borral. Ám míg Mádon és Olaszliszkán felvásárolt szőlőkből, Tállyán pedig több dűlőből összeadva készíti el egy termelő a község borát, addigTarcalon a csatlakozó pincészetek saját alapboraikat adják a települési házasításba. „Azok az egyedi jegyek, amelyek megjelennek a különböző dűlőinkben, a Tarcal Borban nem tűnnek el, hanem egymást erősítve gazdagítják az összképet "– fogalmazott Kanczler András, a Basilicus Borkultúra Központ és Szőlőbirtok vezetője, hozzátéve, hogy bár az alapborok készítéséhez megadtak bizonyos kritériumokat, a saját technológia és a borászati elgondolások megjelenítésében szabadságot kaptak a pincészetek.

Az ajánlások között szerepelt, hogy mindenki a legjobb dűlőjéből származó, botritiszmentes, alacsony tőketerheléssel termelt alapanyagot dolgozzon fel; és a borkészítés során spontán erjedéssel készítsék a bort, vagy a településen működő Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet által szelektált élesztőtörzsekkel dolgozzanak. A borászok döntésére bízták, hogy furmintból, hárslevelűből illetve ezek házasításából hordóban vagy reduktív technológiával készítik-e el a száraz alapbort. A kilenc résztvevő pincészet mindegyike fejenként 2 hektoliter bort adott be a közösbe, így összesen 2500-3000 palack Tarcal Bor születik a 2016-os évjáratból. Ezt részben visszaosztják a pincészetekhez, akik helyben, vagy saját csatornáikon adhatják el, részben pedig közös értékesítésben juttatják el a vinotékákba és az éttermekbe. A csavarzárral és egyedi címkével ellátott Tarcal Bor a Mádon kifejlesztett 0,75-ös, sötét Tokaji palackban kerül forgalomba.

„A Tarcal Bor a termőhelynek és a tarcali borászok együttgondolkodásának bemutatkozása egy különleges házasításban” – nyilatkozta a közösségi bor megszületését kezdeményező Tarcal Bor és Kultúra Egyesület nevében Majoros László borász, a Majoros Birtok és Borbár tulajdonosa. „Mi a borvidék legdélebbi részén, a legnaposabb dűlőkben, löszös talajon gazdálkodunk. Az innen származó borok sajátos karaktert mutatnak, könnyedség, frissesség, finom elegancia jellemzi őket. Érett gyümölcsaromákat, fűszereket, virágokat fedezhetünk fel a borban, ami mindig is megkülönböztette Tarcalt a többi hegyaljai településtől. Az volt a szándékunk, hogy az azonos koncepció mentén született borainkat összeházasítva, egy csak ránk jellemző különlegességgel rukkoljunk elő.” 

©

   Az első kóstolásokon már túl vannak, egy tetszetős, jól fogyasztható, citrusos bor készült, amely itatja magát, de hogy mennyire, azt majd eldönti a borkedvelő közönség. Az első Tarcal Bor hivatalos és ünnepélyes bemutatójára április 30-án 17 órakor kerül sor a Tarcali Tavasz – Bűbájos Hétvége rendezvény egyik fő eseményeként, ahol a vendégek a Hatputtonyos Borfaluban kóstolhatják meg először a település borát. Előjegyzésére is itt nyílik lehetőség, a bort ugyanis majd csak  október 15-étől, Terézia napjától lehet  megvásárolni.

  A 2016-os Tarcal Bor készítésében részt vevő pincészetek:

Basilicus Borkultúra Központ és Szőlőbirtok

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Kern Pincészet  

Kikelet Pince

Majoros Birtok és Borbár

Myrtus Pince

Palásthy-Emmert Pince

Tokajicum Borház

Volt Császári Birtokközpont és Pince – Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Igazi F1-rajongó? Akkor ezt a Pirelli kávézóasztalt imádni fogja

Igazi F1-rajongó? Akkor ezt a Pirelli kávézóasztalt imádni fogja

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten

Vekerdy Tamás utolsó tanácsa a Nők Lapjában: egyik gyerek sem hülye

Vekerdy Tamás utolsó tanácsa a Nők Lapjában: egyik gyerek sem hülye

Az ellenzéki Nyirati Klára lett a bajai polgármester

Az ellenzéki Nyirati Klára lett a bajai polgármester

Hódmezővásárhelyen és Miskolcon lényegében eldőlt a választás

Hódmezővásárhelyen és Miskolcon lényegében eldőlt a választás

Hosszú nevet vált a Vodafone

Hosszú nevet vált a Vodafone