szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több Tokaj-hegyaljai település után a borvidék legdélebbi pontján fekvő Tarcal is úgy döntött, közös termelői borban mutatja meg dűlőinek sajátos arculatát. Kilenc pincészet részvételével készült el a 2016-os évjáratú Tarcal Bor, amely az idei Tarcali Tavasz – Bűbájos Hétvége keretében kerül először poharakba.

 
tarcal.hu

Tarcal kissé más úton jár, településbor-filozófiája eltér a mádi vagy a tállyai összefogással született borokétól.   Tokaj-Hegyalja több települése is előállt már közös borral. Ám míg Mádon és Olaszliszkán felvásárolt szőlőkből, Tállyán pedig több dűlőből összeadva készíti el egy termelő a község borát, addigTarcalon a csatlakozó pincészetek saját alapboraikat adják a települési házasításba. „Azok az egyedi jegyek, amelyek megjelennek a különböző dűlőinkben, a Tarcal Borban nem tűnnek el, hanem egymást erősítve gazdagítják az összképet "– fogalmazott Kanczler András, a Basilicus Borkultúra Központ és Szőlőbirtok vezetője, hozzátéve, hogy bár az alapborok készítéséhez megadtak bizonyos kritériumokat, a saját technológia és a borászati elgondolások megjelenítésében szabadságot kaptak a pincészetek.

Az ajánlások között szerepelt, hogy mindenki a legjobb dűlőjéből származó, botritiszmentes, alacsony tőketerheléssel termelt alapanyagot dolgozzon fel; és a borkészítés során spontán erjedéssel készítsék a bort, vagy a településen működő Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet által szelektált élesztőtörzsekkel dolgozzanak. A borászok döntésére bízták, hogy furmintból, hárslevelűből illetve ezek házasításából hordóban vagy reduktív technológiával készítik-e el a száraz alapbort. A kilenc résztvevő pincészet mindegyike fejenként 2 hektoliter bort adott be a közösbe, így összesen 2500-3000 palack Tarcal Bor születik a 2016-os évjáratból. Ezt részben visszaosztják a pincészetekhez, akik helyben, vagy saját csatornáikon adhatják el, részben pedig közös értékesítésben juttatják el a vinotékákba és az éttermekbe. A csavarzárral és egyedi címkével ellátott Tarcal Bor a Mádon kifejlesztett 0,75-ös, sötét Tokaji palackban kerül forgalomba.

„A Tarcal Bor a termőhelynek és a tarcali borászok együttgondolkodásának bemutatkozása egy különleges házasításban” – nyilatkozta a közösségi bor megszületését kezdeményező Tarcal Bor és Kultúra Egyesület nevében Majoros László borász, a Majoros Birtok és Borbár tulajdonosa. „Mi a borvidék legdélebbi részén, a legnaposabb dűlőkben, löszös talajon gazdálkodunk. Az innen származó borok sajátos karaktert mutatnak, könnyedség, frissesség, finom elegancia jellemzi őket. Érett gyümölcsaromákat, fűszereket, virágokat fedezhetünk fel a borban, ami mindig is megkülönböztette Tarcalt a többi hegyaljai településtől. Az volt a szándékunk, hogy az azonos koncepció mentén született borainkat összeházasítva, egy csak ránk jellemző különlegességgel rukkoljunk elő.” 

tarcal.hu

   Az első kóstolásokon már túl vannak, egy tetszetős, jól fogyasztható, citrusos bor készült, amely itatja magát, de hogy mennyire, azt majd eldönti a borkedvelő közönség. Az első Tarcal Bor hivatalos és ünnepélyes bemutatójára április 30-án 17 órakor kerül sor a Tarcali Tavasz – Bűbájos Hétvége rendezvény egyik fő eseményeként, ahol a vendégek a Hatputtonyos Borfaluban kóstolhatják meg először a település borát. Előjegyzésére is itt nyílik lehetőség, a bort ugyanis majd csak  október 15-étől, Terézia napjától lehet  megvásárolni.

  A 2016-os Tarcal Bor készítésében részt vevő pincészetek:

Basilicus Borkultúra Központ és Szőlőbirtok

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Kern Pincészet  

Kikelet Pince

Majoros Birtok és Borbár

Myrtus Pince

Palásthy-Emmert Pince

Tokajicum Borház

Volt Császári Birtokközpont és Pince – Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!