szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Éppen Csíksomlyón alakult ki egy fertőzésgóc, ezért jobb óvatosnak lenni.

Hargita megye tiszti főorvosa szerint ne vigyék ki a szombati csíksomlyói zarándoklatra azokat a kisgyerekeket, akik még nem kaptak kanyaró elleni védőoltást, és az oltásaik ellenőrzésére kéri a zarándoklatra készülő fiatal felnőtteket is.

Tar Gyöngyi hétfőn azt nyilatkozta: épp a csíksomlyói romatelepen alakult ki egy fertőzésgóc, ahol már 18 embernél állapították meg a kanyarós megbetegedést.

Hozzátette: a betegeket kórházban kezelik, de megtörténhet, hogy a zarándokok olyan csíksomlyóiakkal találkoznak, akik már fertőznek, de még nem mutatják a betegség tüneteit.

A tiszti főorvos szerint nincs okuk aggódni azoknak a zarándokoknak, akiket kétszer oltottak be kanyaró ellen.

A közegészségügyi intézet honlapján közölt múlt hét végi összesítés szerint Romániában a betegség tavaly februári megjelenése óta 6434 kanyarós megbetegedést és 27 ennek tulajdonítható halálesetet regisztráltak. Hargita megye a kevéssé fertőzött megyék között szerepel a statisztikában, itt 35 megbetegedést regisztráltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!