szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Sok mindenre, ha egyáltalán tudjuk, mi ez. Nos, nem más, mint szelídebben szólítva a dallamos nevű rebarbara. Tökéletes alapanyag lehet a nyári konyhában.

A rebarbara jelentése pontosan az, hogy a barbárok gyökere. S bár nálunk a háttérben szerénykedik a kora nyári gyümölcsök-zöldségek között, már több mint 4 ezer éve ismerik a világban. Igaz, jó sokáig csak gyógynövényként tartották számon, terítékre a 18. századtól került.

Jó, ha tudjuk, hogy csak a szárát szabad felhasználni, mert a levele mérgező anyagokat tartalmaz. A rebarbara – bár felhasználása inkább hasonlít a gyümölcsökére – valójában a zöldségfélék családjába tartozik. Savanykás ízű szára lehet a halványrózsaszíntől az egészen sötétbordóig, de van zöld fajtája is – ez utóbbi idehaza nem igazán ismert.

Magas rosttartalma segíti a könnyű emésztést. Gazdag ásványi anyagokban – vas, kalcium, foszfor, szelén, magnézium, különböző flavonoidok –, és különböző vitaminokban (A-, B-, C, E-, K-vitamin). A rebarbara erősíti a gyomorfalat, antibakteriális, vérzéscsillapító és összehúzó hatással is bír.

Kismamáknak nem javasolt a fogyasztása, mert vérbőséget okozhat.

Tippek és fortélyok

-          Ha piacon vásárolunk, akkor legegyszerűbben úgy győződhetünk meg a rebarbara szárának frissességéről, hogy körmünkkel megkarcoljuk. Ha nedvet ereszt a szár, akkor biztosak lehetünk benne, hogy friss, lédús, zamatos. Mivel nem sokáig marad friss, így legjobb, minél hamarabb felhasználni, nedves, hideg konyharuhába csavarva, hűtőszekrényben max. 2-3 napig tartható el.

-          A szár két végét vágjuk le, és a vékony hártyáját egy mozdulattal húzzuk le.

Íze jellemzően savanykás, így nagyon jól tesszük, ha valamilyen édesebb gyümölccsel párosítjuk. A most szintén szezonját élő eperrel harmonizál a leginkább, de jól illik hozzá a málna, az alma és körte is.

-          A fűszerek közül kiváló párost alkot a vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel.

-          Készülhet belőle mártás, leves, csatni, különböző desszertkrémek. Kiváló alapanyaga a pitéknek, süteményeknek. Befőzéskor se feledkezzünk el róla, nagyszerű kompótnak és lekvárnak is.

Gy.Zs.

 

Epres rebarbaraleves

Hozzávalók:

30 dkg rebarbara

20 dkg eper

5 dl víz

2,5 dl tejszín

5 szem szegfűszeg

2 rúd egész fahéj

1 evőkanál vaníliaeszencia

3 evőkanál méz

egy csipet só

pár mentalevél a díszítéshez

Elkészítés:

A rebarbarát és az epret mossuk és tisztítsuk meg. A rebarbara szárát vágjuk kb. 1 cm vastag darabokra. Tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a vizet és a fűszereket. Addig főzzük, míg felforr, ekkor dobjuk hozzá az eper nagy részét – pár szemet tegyünk félre díszítésnek.

Főzzük további 5 percig, majd szedjük ki a fűszereket és botmixerrel dolgozzuk simára. A tejszínhez vegyünk ki egy kicsit a léből, keverjük össze, majd öntsük a leveshez. Pár szem eperrel és mentalevéllel díszítve tálaljuk. Hidegen és melegen egyaránt finom.

Rebarbara csatni

Hozzávalók:

40 dkg rebarbara

2 közepes fej lilahagyma

4 gerezd fokhagyma

2 evőkanál barna cukor

1,5 dl vörösbor

1 teáskanál frissen reszelt gyömbér

1 rúd egész fahéj

2 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt fekete bors

csipet só

Elkészítés:

A rebarbarát tisztítsuk meg, majd szeljük kb. 1 cm vastag szeletekre.

A lilahagymát is tisztítsuk meg és vágjuk apró kockára. Egy nagyobb, magasabb falú serpenyőben hevítsük fel az olívaolajt. Dobjuk rá a hagymát, pároljuk puhára, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Amikor illatozni kezd, akkor dobjuk rá a rebarbarát, öntsük fel vörösborral és fedő alatt pároljuk puhára. Amikor puha, adjuk hozzá a fűszereket és további 2-3 percig főzzük. Bármilyen fajta húshoz kiváló.

Epres, mandulás rebarbara sütemény

Hozzávalók:

A tésztához:

2 pohár joghurt

3 pohár finomliszt

1 pohár őrölt mandula

1 pohár étolaj

2 pohár cukor

1 csomag sütőpor

2 egész tojás

1 evőkanál vaníliaeszencia

1 csipet fahéj

A tetejére:

30 dkg rebarbara

2 dkg eper

5 dkg mandulapehely

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy nagyobb tálba tesszük, majd elektromos mixerrel simára dolgozzuk. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és a tésztát egyenletesen beleöntjük. A tetejére elosztjuk a megtisztított, feldarabolt rebarbarát és az epret, majd meghintjük mandulapehellyel. Előmelegített 180°C-os sütőben 30-35 percig sütjük.

Gyömbéres, almás rebarbaralekvár

Hozzávalók:

1 kg édesebb alma

1 kg rebarbara

15 dkg friss, reszelt gyömbér

1 kg befőző cukor

1 evőkanál citromsav

2 rúd egész fahéj

1 rúd vanília félbe vágva

Elkészítés:

A rebarbarát megmossuk, apró kockára vágjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, apró kockára vágjuk. Tegyük egy nagyobb lábasba, és addig állandóan keverjük, amíg az alma és a rebarbara levet nem ereszt, adjuk hozzá az egész fahéjat és a félbevágott vaníliarudat. Fedjük le, és főzzük puhára. Ekkor vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a cukrot és a gyömbért, a citromsavat és főzzük további 20 percig. Szedjük ki a fahéj- és vaníliarudat. Ha darabosabban szeretjük, akkor hagyhatjuk így, ha simán, akkor turmixoljuk le. Töltsük tisztára mosott, száraz üvegekbe még forrón, és légmentesen zárjuk le. Pár percig állítsuk fejtetőre az üvegeket. Ha kihűltek, mehetnek a polcra. Felnyitás után hűtőszekrényben tároljuk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!