szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogy csak zöldeket esznek-e, nem tudjuk. De hogy fújják, húzzák, pengetik, dobolnak velük, azt igen. A London Vegetable Orchestra (LVO) művészei zöldségekből alkotnak hangszereket, amelyekkel ismert művek "zöld" változatát adják elő.

Friss tökből, paprikából, maniókagyökérből, répából és sütőtökből készített hangszereken játszott művekkel szórakoztatják a brit zenerajongókat, immár több mint három éve. Az LVO tagjainak az előadásokhoz minden nap új zöldségekből kellett hangszert készíteniük, mert ha nem friss – vagy nem marad frissen – az alapanyag, nem lehet a megfelelő hangokon megszólaltatni az instrumentumokat.

©

Hát, ez bizony pazarlás a művészet oltárán, ami nekik sem igazán tetszik. De úgy tűnik, van megoldás. Kooperáltak a világ egyik legnagyobb hűtőgépgyártójával. Az LG szabadalmaztatott inverter lineáris kompresszor technológiája alkalmasnak bizonyult a hangszerek megmentésére. Amikor ugyanis a zenészek az LG hűtőjében tárolták a zöldséghangszereiket, gyakorlatilag még egy hét után sem változott az eszközök hangja. Sikerült kiküszöbölni a hosszabb időn át való élelmiszertárolás legnagyobb ellenségét, a hőmérséklet-ingadozást. Ez a technológia mindemellett alacsonyabb energiafogyasztást és kisebb zajkibocsátást is eredményez, a fejlesztések nyomán csökkenteni tudták a kompresszor mozgó alkatrészeinek súrlódását.

©

Zöldségzenekarért egyébként nem is kell Londonig utaznunk: a 2010-ben megalakult – s a Művészetek Völgyében is már fellépett – erdélyi Minestrone Band szintén csak zöldségeken játszik, mégpedig úgy, hogy a koncertek előtt a nagyközönség is figyelemmel kísérheti a hangszerek készítését. Az együttes egy-egy fellépése során 15-20 kiló zöldséget használ fel. Amit viszont ők a koncertek után meg is esznek. A zenekari tagok között van szakács is, aki a hangszerekből minestrone levest, lecsót és egyéb zöldséges ételeket készít.

©

Isten bizony, nem beszélünk zöldeket, utána lehet járni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!