szerző:
csunderlik

Megválasztották Magyarország Szépét tegnap este a Duna TV-n, „alakja izgató, modern a külseje”, ahogy mindig. De hogy mit rejt a belseje, ezúttal sem derült ki a kifeszített mosolyú, fenséges kiberneroszok szépségkirálynő-szöveggenerátorral előállított szónoklataiból.

Ha lenne bármi súlya az elhangzott ígéreteknek, holnap már a Kossuth téri medencében fürödhetnének a vegzált hajléktalanok, és Trump menten visszalépne a klímaegyezménybe, ám az tűnt a leghitelesebb mondatnak, hogy „a műsorszám termékmegjelenítést tartalmaz”.

Persze a szemfényvesztés nem meglepő, miután a zsűriben helyet foglalt Németh Balázs, az MTV híradósa is a sok marketingigazgató között.

Hiába volt korábban annyiféle szépségkirálynő-választás, ahány nemzetközi szervezete van a profi boksznak, és lehetnek itt licenctulajdonosok Fásy Ádám vagy Sarka Kata és Rogán Cili, szóval a magyarság legkiválóbbjai, a szépségek vetélkedői mindig a konformizmus egét karcolták a bizsu diadémjaikkal. Ezúttal sem volt másként, előkerült minden, amiről egy garbós esztéta kíméletlen kritikát írhat az ÉS-ben, a fundamentalistákat pedig szinte kényszeríti, hogy menten leugorjanak a háztartási boltba.

A Magna  Cum Laude együttes fellépésével kezdődött a show, miközben a versenyzők felvonultak a színpadra egy csillagkapun át, hogy feszes fehér ruciban táncolják el a nyitányt, láthatóan seggmutogatásra írták a koreográfiát. Mivel a Magna Cum Laude együttes egész pályafutása során nem tudott túllépni a neccatlétás Hamvas Bélák azon egyszerű életbölcsességén, hogy „az ötödik pohár megszépíti”, nem állt fenn a veszély, hogy majd valami mély értelmű, filozofikus dalszöveg elvonja a figyelmet az idomokról.

©

Ez igaz volt az eurovíziós páros, Harsányi Levente és Tatár Csilla műsorvezetésére is, hiszen előbbi a legváltozatosabban tudja mondani a semmit, mindegy, hogy a színpadon áll, vagy az öltözőből jelentkezik be a kefírrázó igazgatók nagy örömére. Csak az okozott változatosságot, hogy eseti jelleggel a kiélt, szalonspicces dandyk bókjaival halmozta el kolléganőjét. Tatár Csilla olyan kedvvel fogadta ezt, mint gimnazista diáklányok a házibulikba váratlanul betoppanó taperoló nagybácsit, pedig meg kell hagyni, egy-egy versenyző sorszámát tényleg magához ragadhatta volna, mivel a szépségkirálynő-jelöltek között akadt, aki konkrétan úgy vicsorított, hogy elrághatná a kötélpályát egy James Bond-filmben.

A lányok többsége azonban valóban szép és csinos volt – köszönet a hivatalos sminkpartnernek –, a döntőbe vezető útjuk egy kisfilm mutatta be „az igényes körmök szerelmeseinek”.

Egy budapesti válogató után húsz versenyző jutott el a „felkészítő táborba”, a sárvári ötcsillagos termékmegjelenített hotelbe, ahova ránézésre előbb járnak piros fezes törökök csúszkamasszázsért, mint a reklámok szalonnát is megcukrozó magyarjai, akik besörözve óbégatják a strandon, hogy a magyar lányok a legszebbek.

A szépségkirálynő-jelöltek közül még a hotelben is kihullottak négyen a húszból, olyan válogatókon, ahol a bemutatott bikinis, énekes és lovas számok közül egy se mentette volna meg a magyarságot, hogy eltűnjön Európa közepéről, ha ezen múlik helyünk és sorsunk.

A nyitány után a „Bikini Tour” következett, amely mellé a Spoon 21 nevű formáció adta elő a Deák térről szóló impresszionista szerzeményét. A srácokat Tóth Gabi egykori mentoráltjaiként bizalmatlanul fogadtam, hiszen ez a kapcsolat azzal ér fel a magyar kultúrában, mintha a nagyvilágban egy szakadár latorállam magától Irántól kapna uránt, ám végül mind őket, mind a felvonuló lányokat leénekelte a színpadról Csepregi Éva.

A kifutóról közvetlenül a zsűri ölébe pottyanhattak volna a versenyzők, ahol idén se ült ott Ernyey Béla, se Orbán Józsi, úgy tűnik, végleg lezárult egy korszak.

©

Helyettük már csúcsmenedzser-kinézetű yuppiek nyomkodták a tabletjeiket, és csak remélni merem, hogy ázsiai lányok „hi!” kezdetű Facebook-üzeneteire válaszolgattak, mert nem akarok belegondolni, hány csomag letelepedési kötvény cserélhetett gazdát és milyen kötésben a kétórás műsor alatt.

A bikinis bemutató természetesen gusztusos volt, de csak annyi meglepetést tartogatott, mint egy „Még ízletesebb, zamatosabb!” feliratú szalontüdőkonzerv. Úgyhogy a műsorszám legnagyobb revelációja az maradt, hogy Csepregi Éva egyre jobban hasonlít Kóbor Jánosra.

De a Magyarország Szépe összességében legnagyobb meglepetését az okozta, hogy a „Kreatív Tour”-t az egy másik dimenzióból visszakerült Unique együttes kísérte. Őket nagyjából akkor vesztettük el, amikor Illés Béla utoljára rúgott mesterhármast, de most előadták a Csillagtenger című slágerük, hát mit mondjak, kevésbé vártuk ezt a visszatérést, mint a Voyager–1 jeleit.

Ami pedig a közelgő vizes vébé ihlette zöld és kék fellépőruhákat illeti, vélhetően a tervezőjük nemrég látta a Spektrumon A rejtélyes Versace-gyilkosság című dokumentumfilmet. A lányok persze dekoratívan mutattak a díszletekre kivetített medúzák gyűrűjében, de ha a következő számból indulok ki, lehettek volna azok pontyok is.

Ugyanis a „Nemzeti Tour” következett, melyben nemzeti ízű viseletbe öltöztették a versenyzőket, mintha csak a Magyar népmesék madara csicsergett volna rájuk. Ugye ezek azok a hímzések, amiket jellemzően 800 Ft-ért vesznek meg nógrádi özvegyasszonyoktól, és aztán 8000 Ft-ért árulhatják a budai várnegyedben a nemzeti együttműködés jegyében.

©

Pápai Joci lépett föl itt, akit – az Isten lássa lelkem –, nagyon kedvelek, amiért olyan fájdalmasan tud énekelni, mint egy hitében megrendült szúfi egy kiborult szemetes mellett.

Az „Estélyi Tour” kevésbé volt megrázó, mert Janicsák Veca és Kocsis Tibor adták elő a Szépség és a szörnyeteget, a lekerekített látványt csak itt-ott rontották a „STÁB” feliratú pólót viselő műszakisok szögletes hátai, és már nagy izgalommal várhattuk is, hogy ki utazhat a miniszterelnök után Kínába, ahol az év végén a világszépe-választást rendezik.

Az eredményhirdetés alatt végig zúgott egy Hans Zimmer-epigon Batman a Mátyásföldi Klinikán című tétele, végül megismerhettük a győztest, remélve, hogy nem hackelték meg ezt a választást is az oroszok. Gyanakodhatunk, mert a barnák uralma után egy szőke nyert, ami annyira váratlan volt, mint amikor az ember „a világ legjobb testű nőjét” találja maga mellett padtársnak egy akciós nyelvtanfolyamon.

©

A Magyarország Szépe zsűrije a szokottnál is nehezebb helyzetben volt, hiszen majdnem egyformán gyönyörűek voltak a lányok, és a kutyák ivartalanítási programját meghirdető jelölt kivételével  mind fontos és humánus üzeneteket fogalmaztak meg.

Csak ne éreztem volna mindig azt, hogy a világbéke-kampányszöveg közepén bármikor beakadhat a lemez, és azt kezdje hajtogatni egy természetellenesen vigyorgó fej, hogy két hétre érkezett egy Mars-kalandra.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Te hova tartozol? Mutasd meg, küldj be fotót vagy grafikát és megnyerheted a fődíjat!

Te hova tartozol? Mutasd meg, küldj be fotót vagy grafikát és megnyerheted a fődíjat!

Őrült árával is kitűnik ez a fehérorosz közúti Batmobile

Őrült árával is kitűnik ez a fehérorosz közúti Batmobile

"Tudtam ellenszenvet érezni a fölöttem pöffeszkedő hatalommal szemben" – Konrád György emlékezete

"Tudtam ellenszenvet érezni a fölöttem pöffeszkedő hatalommal szemben" – Konrád György emlékezete

Ötvenes nő vagyok, munkát akarok – egyáltalán nem lehetetlen!

Ötvenes nő vagyok, munkát akarok – egyáltalán nem lehetetlen!

Tony Stark még egy film erejéig visszatér

Tony Stark még egy film erejéig visszatér

Egymilliárd forintból építenek kerékpárutat Győr és a Balaton között

Egymilliárd forintból építenek kerékpárutat Győr és a Balaton között